logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przydźwięki w kolumnach Tapco TH-15a po podłączeniu Roland VA7 i mikrofonu

vega 30 Gru 2007 20:00 1860 4
REKLAMA
  • #1 4641894
    vega
    Poziom 11  
    Miałem okazję sprawdzić kolumny aktywne firmy Tapco (jakiś klon Mackiego) TH-15a i pomimo bardzo dobrego dźwięku, sporego basu i ładnego wyglądu dopatrzyłem się wady. Mianowicie po podłączeniu klawisza Roland VA7 i krótkiego uderzenia klawisza w barwie podstawowej pianina na końcu wybrzmiewania pojawia mi się przydźwięk. Krótko mówiąc klawisz przestał już grać a w kolumnach słychać jeszcze jakiś przesterowany dźwięk który za chwilę zanika. Próbowałem na różnych klawiszach (Korg) i na różnych barwach a przydźwięk zawsze był taki sam. Skusiłem się na koniec o podpięcie samego mikrofonu i po samogłosce ten przydźwięk pojawiał się również.
    Panowie - poradźcie czy to wina kolumn czy sieci czy też wreszcie jakieś inne zewnętrzne zakłócenia. Prąd podpięty był przez listwę antyzakłóceniową, przez "kołek" uziemiający, z jednego gniazdka prądowego (z jednej fazy).
    Piotr
  • REKLAMA
  • #2 4668960
    rzuczek
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Pytania pomocnicze
    1) Czy kable i wyjście Rolanda były symetryczne
    2) Czy Rolanda można zasilić z baterii
  • REKLAMA
  • #3 4670179
    polan-polan
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    czasem jestem zmuszony do monitorow studyjnych tapco i znajac ta firme watpie zeby dopuscial takiej powaznej wady . jesli paczki sa uzywane to moze sa uszkodzone??
  • REKLAMA
  • #4 4670378
    vega
    Poziom 11  
    Panowie - kolumny są NOWE, przywiezione ze sklepu w Niemczech. I dalej - Rolanda NIE można zasilać z baterii, wyjście z klawisza typu duży jack a wejście na Tapco XLR. Próbowałem mikrofon (XLR) wpiąć do miksera Phonic (XLR) i z niego (duży jack) wejść na Tapco (XLR). Efekt był podobny. Po każdym krótkim i szybkim słowie pojawiał się przydźwięk. Nie ma problemów gdy myzyka "leci" głośno i ciągle (bo przydźwięk wtedy "ginie" w muzyce) jest kłopot gdy gram cicho i delikatnie wtedy jest słyszalny wyraźnie.
  • #5 4670971
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Kolumny do reklamacji. Uszkodzony zasilacz, albo kolumna się wzbudza.
REKLAMA