logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer 3630 – brak bootowania z CD, BIOS nie pozwala zmienić kolejności, demontaż napędu

Pimmsik 30 Gru 2007 22:30 2061 4
REKLAMA
  • #1 4642690
    Pimmsik
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam!
    Piszę do Was z prośbą o pomoc i poradę. Laptop padł to znaczy windows nie chciał się uruchomić ( niebieski ekran ).
    Wymontowałem twardy dysk - zgrałem wszystkie dane i wymazałem dane o partycjach.
    Zamontowałem go , wkładam płytę z Windowsem, ale nic się nie dzieje.
    Przy dokładniejszych oględzinach zauważyłem, że BIOS wykrywa CD ale nie mogę ustawić go żeby bootowanie było ustawione na CD.
    Tak więc mam pytania:
    1. Co mogło paść? Płyta główna czy CD?
    2. Czy ktoś wie jak zdemontować/wysunąc CD w laptopie Acer 3630?
    Odkręciłem wszystkie śrubki i nadal nie mogę go wysunąć.

Pomóżcie
    A
  • REKLAMA
  • #2 4642996
    boguslaw robak
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    Jak nie masz otym pojęcia to daj to komuś kto się zna bo uszkodzisz inne rzeczy a nie warto .DO SIEGO ROKU.
  • REKLAMA
  • #3 4643182
    jogar26
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jaki masz BIOS (jaki producent)?
    Nie wyciągaj CD-Romu - po co to chcesz zrobić?
    Na pewno padł Ci system już go nie masz :-D,
    Ale po co od razu chcesz mieć coś uszkodzone?
    Podaj więcej szczegółów: jakieś komunikaty się pojawiły?, co było po restarcie? Jak działa laptop teraz- przechodzi przez BIOS i co dalej? Jakieś dźwięki podczas uruchamiania?
    Laptop to nie komputer stacjonarny, a komputer stacjonarny, to nie urządzenie, które naprawisz młotkiem i przecinakiem. Z tego nie wynika prosty wniosek, że tymi narzędziami naprawisz laptopa ;-)
    Podaj więcej informacji, wtedy ktoś na pewno Ci pomoże
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4643218
    Pimmsik
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Wiesz na komputerach to się trochę znam
    Bios przechodzi bez problemu, tylko z bootowaniem z CD jest kłopot.
    Jeśli chodzi o stan wondowsa przed formatowaniem to pojawiał się niebieski ekran ( błąd krytyczny ) i restar i tak w koło.
    Ustaliłem że to najprawdopodobniej problem z CD i wydawało mi się ,że tak jak w przypadku laptopów Della ten moduł jest wyciągany.
    Powtarzam, pomimo ustawienia bootowania z płyty, wersja instalacyjna nie uruchamia się.

Dziękuję
  • #5 4651757
    jogar26
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Cytat:
    BIOS wykrywa CD ale nie mogę ustawić go żeby bootowanie było ustawione na CD

to w końcu ustawiłeś to bootowanie z CD, czy nie?
    bo jak nie masz ustawionego, to logiczne, że nie będzie z niego bootował.
    Poszukaj service manuala do tego modelu, ewentualnie do podobnego- z niego się dowiesz jak wyciągnąć CDroma.
    Moim zdaniem, to nie będzie problem z CD, ale spróbować można.
    Jaki masz BIOS? Nie masz czasem opcji bootowania z USB?
REKLAMA