logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire 3680 - brak dźwięku w słuchawkach i głośnikach zewnętrznych

ticek18 31 Gru 2007 16:55 5551 8
REKLAMA
  • #1 4644944
    ticek18
    Poziom 12  
    Witam wszystkich forumowiczów!

Mam taki maly problem a mianowicie:

Posiadam laptopa Acer Aspire 3680 w ktorym zamontowana jest karta dzwiekowa ''Realtek HD Audio'' i tu zaczyna sie problem.
    Wszystko dziala tzn.. jak puszcze muzyke to dzwiek dochodzi z glosnikow zamontowanych w laptopie ale gdy podlaczam glosniki to juz nie gra....
    Znam sie troszke na tym i zainstalowalem najnowsze sterowniki [nadal nic] podlaczylem sluchawki zamiast glosnikow myslac ze cos moze z glsnikami nie tak ale nadal nic...:cry:

Prosze o jaka kowiek pomoc!

Cytat:
    Pozdrawiam i zycze Szczęsliwego nowego Roku!!
  • REKLAMA
  • #2 4644979
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Opisany objaw wskazuje na problem usterki w gnieździe głośników.
  • REKLAMA
  • #3 4644991
    ticek18
    Poziom 12  
    Witam

Tez tak pomyslalem na poczatku ale kiedys tez byl juz ten sam problem i pozniej jak juz zakupilem swoje glosniki to znow dzialalo az do dzisiaj. :(

Dodano po 1 [minuty]:

aha po podlaczeniu glosnikow/sluchawek wyskakuje informacja iz ''gniazdo zostalo podlaczone''

Dodano po 8 [minuty]:

jeszcze raz sprawdzilem wejscia i mikrofonowe tez nie dziala. Choc gdy podlacze ktores z urządzen to w panelu Realtek'a wyskakuje ze podlaczone. moze to wina jakis ustawien albo jakiegos sterownika...
  • #4 4645713
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Karta ta posiada czujniki na wyjściach więc automatycznie wykrywa podpięcie mikrofonu lub głośnika. Jedyna rada jaka mi się nasuwa to co sam robiłem ustawić manualnie wyjścia na konsoli.
  • #5 4700330
    mibo86
    Poziom 11  
    Witam
    Mam podobny problem z takim acerem, tyle że dźwięk ze słuchawek/głośników po kilku próbach w końcu się wydobędzie. Ale po wyłączeniu notebooka problem znów sie pojawia.
    Laptop był w serwisie, ale serwisanci nie zrozumieli o co mi chodzi i laptop wrócił z naprawy jako TEST OK.
    Jakby ktoś wiedział co z tym zrobić to proszę o poradę. Będę jeszcze z nim kombinował wiec jak sam znajdę rozwiązanie to na pewno się z tym podzielę.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4853709
    viko
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja tez mam ten problem z ta karta tylko ze w laptopie Acer TM 2480, heh kiedys pomagalo jescze ze wlaczylem go w stan czuwania na 5, 10 minut wlozylem wtyczke sluchawek a pozniej przywrocilem go ze stanu czuwania.

Jesli ktos mialby rozwiazanie to takze bylbym szczesliwy;

Pozdro 4all ::P
  • REKLAMA
  • #7 4893886
    rjka
    Poziom 1  
    Mam ten sam problem (acer tm 2480).
    Gdzieś znalazłem w necie, że na linuksie działa więc jest to wina windy,
    mi raz działa a za chwile już nie. Dziwne. Nie wyczaiłem reguły,
    ale to wkurzające.
  • #8 5057713
    withold
    Poziom 11  
    Hej. Ja mam troszkę inny problem. Dzwięk w słuchawkach,
    po zainstalowaniu xp działa mi tylko 1 kanał -drugi cichy lub charczy (pod pistą ten sam problem) mój laptop to Acer Aspire 9301
    Może ktoś pomoże?
  • #9 5338514
    djskomy
    Poziom 14  
    Ocena: 62
    Witam!

Miałem ten sam problem w moim Aspire 3680. Objaw pojawił się jak notebook miał jakieś pół roku, był jeszcze na gwarancji. Rozmawiałem z serwisem acera - kazali przysłać do serwisu. Nie wysłałem, gwarancja się skończyła, a usterka pozostała. Generalnie objaw taki, że line out czasami działał, czasami nie mimo, iż pojawiało się okienko z informacją o prawidłowym podłączeniu...
    Pomagało tymczasowo wyłączenie notebooka i odłączenie na chwilę zasilania + wyjęcie baterii (gdzieś wyczytałem też, że uśpienie i obudzenie ponowne też pomagało - bo sporo osób miało taki problem z nimi jak zauważyłem na forach, np: forum.notebookreview.com ) - i tak w koło.

Ostatnio zdenerwowałem się, bo chciałem obejrzeć film na TV+Audio z zewnętrznych głośników no i lipa - gniazdo nie działało.
    Rozebrałem notebooka, wygrzałem hot airem wszystkie elementy od gniazda na prawo w kierunku układu realtek'a (patrząc od spodu mb) + jeszcze okolice samego układu (max też się załapał) i jak na razie 2 m-ce jest ok.
    Więc wygląda na to, że to wina jakiegoś niestyku...

Pozdrawiam i życzę udanego wygrzewania! :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada laptop Acer Aspire 3680 z kartą dźwiękową Realtek HD Audio, w którym dźwięk działa poprawnie z wbudowanych głośników, lecz nie jest słyszalny po podłączeniu zewnętrznych głośników lub słuchawek. System wykrywa podłączenie urządzeń audio, jednak brak jest dźwięku na wyjściach. Problem może wynikać z uszkodzenia gniazda audio lub nieprawidłowych ustawień sterownika Realtek, który automatycznie wykrywa podłączone urządzenia. Rozwiązania tymczasowe obejmują ręczne ustawienie wyjść audio w panelu sterownika, wyłączanie i odłączanie zasilania laptopa, wyjmowanie baterii lub przejście w stan uśpienia i wznowienie pracy. W niektórych przypadkach pomocne było rozgrzanie elementów wokół gniazda i układu Realtek na płycie głównej. Podobne problemy zgłaszają użytkownicy innych modeli Acer, m.in. TM 2480 i Aspire 9301, z różnymi objawami, takimi jak działanie tylko jednego kanału dźwięku lub nieregularne działanie wyjść audio. Problem może mieć podłoże sprzętowe lub być związany z kompatybilnością sterowników w systemie Windows.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA