logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć termoparę typu K do regulatora Lumel RE4?

kwm24 02 Sty 2008 21:05 5455 10
REKLAMA
  • #1 4651046
    kwm24
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.
    Kupiłem regulator temperatury Model RE4 i termopare typu K (na 2 przewody). Niestety nie znam się na tym i nie wiem jak mam podłączyć tą termoparę (znaczy do których zacisków) W załączniku jest zdjecie tego regulatora i opis wyprowadzeń. Wiem gdzie podłączyć zasilanie i działa regulator tylko wyświetla błąd że nie mam podłączonego czujnika temperatury, no bo nie wiem gdzie go podłączyć :-).
    Proszę o pomoc. Może ktoś ma podobny i wie też jak się ustawia parametry w nim, bo prubowałem naciskać przycisk ze strzałką ale zmieniają sie tylko 3 parametry ,a nie wiem jak zejść na inne poziomy nastaw.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4651954
    szczerzuja
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam

Połącz + termoelementu na 11 a minus na 10 .Zegar powinien zapracować poprawnie.Kontrolnie przystaw (na chwilę)
    zapaloną zapalniczkę i sprawdź czy temperatura rośnie
    czy maleje .Jeżeli będzie maleć zamień bieguny.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4652011
    Molejnic

Poziom 21  
    Ocena: 98
    Możliwie że w Twoim regulatorze jest wejście uniwersalne i masz ustawioną inną termoparę. Domyślnie jest ustawiona termopara typu J. Możliwe jest też, że jest ustawiona minimalna temperatura i w momencie podłączania termopary jest za niska i zgłasza błąd. Parametry zmienia się pierwszym klawiszem po lewej, przejście do wyższego poziomu uzyskuje się poprzez kilku sekundowe (chyba 3 dokładnie) przyciśnięcie klawisza. Napisz dokładnie jaki masz błąd to może coś zaradzimy.
    Konto firmowe:
    Elektroautomatyka Marcin Olejniczak
    Spacerowa 77, Leszno, 64-100
  • #4 4652069
    kwm24
    Poziom 12  
    Dziękuję za pomoc, jednak problem nadal nie rozwiązany.
    Jak podłączam termoparę pod końcówki 10 i 11, to mam taki sam błąd jakby nie było podłączonej termopary wogóle, czyli 5bEr.
    Zrobiłem eksperyment i podłączyłem ją do końcówek 9 i 11 i o dziwo nie ma błędu, ale wskazuje temperaturę 516 stopni.
    Wejście jest rzeczywiście uniwersalne, bo tak pisze w instrukcji, ale nadal nie wiem gdzie ma być podłączona termopara.

Druga sprawa to wejście na poziom np 2 lub 3 bo czytałem że tam można ustawić typ termopary i różne inne rzeczy. Przytrzymuję przycisk przez 3 sek, ale nic sie nie dzieje. W instrukcji jest to dla mnie niejasno opisane, tu jest instrukcja: http://www.lumel.com.pl/pl/download/regulatory_do_procesow_przemyslo/re1_re2_re3_re4_re31/

Dużo pytań, ale może krok po kroku uda mi się z waszą pomocą uruchomić go.
  • Pomocny post
    #5 4655020
    szczerzuja
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam

Proces doboru termopary w tym regulatorze następuje
    automatycznie .Nie wiem do czego tego kolega
    będzie używał ale to jest dość szeroki zakres regulacji
    Proponuje podpiąć do urządzenia i przeprowadzić autoadaptację.Alternatywą jest dokupienie termopary
    TTJE wtedy układ będzie pracował na stykach 10-11
    i automatycznie się uzbroi.Gdzieś widziałem wyprzedaż Ok 70zł.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4655374
    Molejnic

Poziom 21  
    Termoparę powinieneś podłączyć pod wejścia 13 i 14 a menu w tym regulatorze jest bardzo przejrzyste i łatwe do obsługi. Jak już napisałem pierwszy klawisz po lewej służy do zmiany parametru a naciśnięcie go przez 3,2 sekundy na końcu menu powoduje przejście do wyższego poziomu parametrów strona 21 w instrukcji z linka a poziomy parametrów to strona 19 i 20

http://www.lumel.com.pl/download/Z2Z4L2x1bWVs...b3cudjAvMzY2/re31_re4__instrukcja_obsbugi.pdf
    Konto firmowe:
  • #7 4655407
    kwm24
    Poziom 12  
    Dziękuję bardzo za pomoc.
    Podłączyłem termoparę pod wejścia 10 i 11 i zmieniłem typ czujnika na wejściu na K.
    Niedoczytałem że ten przycisk trzeba trzymać przez 3 sek NA KOŃCU każdego poziomu :-). dzięki za wskazówkę.
    Teraz pokazuje mi temperaturę chyba poprawnie, ale musze potestować.

Jest tam takie coś jak górna granica zakresu dolna granica zakresu, rozumim że mam tam wpisać parametry termopary typu K, czyli -50 do 1370.

Co to jest ta regulacja dwustawna i autoadaptacja?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 4655520
    Molejnic

Poziom 21  
    Dolna granica zakresu to jest to co chcesz minimalnie ustawić np woda w basenie 25C a górna analogicznie np 35C i nic poza ten zakres nie da się ustawić a przekroczenie go powoduje komunikat na wyswietlaczu i załączenie wyjścia alarmowego (jeżeli zostało skonfigurowane a domyślnie chyba jest)
    Regulacja dwustanowa to po prostu włącz wyłącz czyli jak osiągniesz temp to wyjście się wyłącza jak spadnie poniżej temperatury to się załącza - tu można jeszcze użyć histerezy czyli np załączasz grzejnik poniżej 20C a wyłączasz powyżej 21C - ale tu chyba histereza jest procentowa i liczy się ją od zakresu termopary czyli 1% to 13,7C.
    Autoadaptacja to "nauczenie" się regulatora zachiwania obiektu na sterowanie nim (np grzałką) w celu optymalnej regulacji. Regulator tak steruję wyjściem zeby uzyskać idealnie to co ustawione (czyli np 21C). W celu włączenia autoadaptacji należy:
    - parametr Pb ustawić na wartość różną od 0 (np 5 to oznacza że 5C przed ustawioną temperaturą regulator cały czas załącza wyjście w zakresie -5 do +5 ustawienie zaczyna okresowo steruje wyjściem powyżej +5C od ustawień wyłącza wyjście),
    - parametr ti i tc to samo - czasy załączenia i przerwy w działaniu wyjścia, czasy te sie zmieniają i wylicza je regulator na ich podstawie,
    należy nacisnąć równocześnie przyciski zwiększania i zmniejszania. Proces może trwać do 2h i może uszkodzić obiekt regulowany (mi kiedyś tak rozgrzał tygiel z aluminium ze swiecił jak słońce i już się to nie nadawało do odlewania detali) dlatego trzeba zachować uwagę podczas autoadaptacji. Autoadaptacja nauczy regulator obiektu będzie sterował optymalnie (może ale nie musi bo zmiana jakiegoś parametru np temp otoczenia zmienia cały proces) ale też mogą szybciej zużywać się styczniki i inne elementy wykonawcze.
    Konto firmowe:
  • #9 4655534
    kwm24
    Poziom 12  
    Dziękuję bardzo.
    Dużo mi to objaśniło sprawę.
    A tak przy okazji to robię amatorski piec do wyżarzania i dlatego kupiłem ten regulatorek :-).
  • #11 4655542
    kwm24
    Poziom 12  
    Termopare kupiłem na allegro za 90 zł, a regulatorek za 200, ale prawie nowy , a takie nowe w Lumelu są po ponad 500 jeśli dobrze pamiętam.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie termopary typu K do regulatora Lumel RE4 wymaga podłączenia przewodu dodatniego do zacisku 11, a ujemnego do zacisku 10, jednak w niektórych przypadkach poprawne jest także podłączenie do zacisków 13 i 14, co zależy od konfiguracji wejścia uniwersalnego regulatora. Regulator domyślnie może być ustawiony na termoparę typu J, dlatego konieczna jest zmiana typu czujnika na K w menu parametrów. Wejście do wyższych poziomów ustawień uzyskuje się przez przytrzymanie pierwszego klawisza po lewej stronie przez około 3 sekundy na końcu każdego poziomu menu. Zakres temperatur dla termopary K należy ustawić zgodnie z jej specyfikacją, np. od -50°C do 1370°C, definiując dolną i górną granicę zakresu regulacji. Regulacja dwustanowa (włącz/wyłącz) umożliwia sterowanie urządzeniem grzewczym z histerezą procentową, a funkcja autoadaptacji pozwala regulatorowi „nauczyć się” charakterystyki obiektu sterowania dla optymalnej regulacji temperatury. Autoadaptację aktywuje się przez ustawienie parametru Pb na wartość różną od zera. Dyskusja zawierała również wskazówki dotyczące testowania poprawności podłączenia termopary (np. przyłożenie zapalniczki) oraz informacje o cenach urządzeń i termopar na rynku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA