logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić wskaźnik LED do wzmacniacza TDA1040 (2x25W)? Montaż i podłączenie

kodex 16 Gru 2003 21:48 1813 7
REKLAMA
  • #1 439910
    kodex
    Poziom 2  
    Montuje teraz wzmacniacz na ukladzie TDAxxxx chyba TDA1040 ale nie jestem pewny (2x25W) I mam pytanko... jak bede chcial zrobic takie migające diody led - im glosniej muza tym wiecej diod sie swieci (taka jakby skaczaca kreseczka - mysle ze kazdy wie o co mi chodzi). Mianowicie chodzi mi o to gdzie to zamontowac i najwarzniejsze. JAK to wykanac ?? Moze byc tak ze po jednym na kanal czyli 2 tanke wskazniki.... Bardziej mi chodzi jak to wykonac bo wlutowac pewnie do OUT... No spece help me ;-) Tylko plis odpowiadajcie zebym skumal bo ja sie 1 rok ucze w ZSEE ;-/ Aje jestem ambitny i kumaty ;-)
  • REKLAMA
  • #2 439922
    Tomol:)
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    hej stary tego jest duzo ,i jest w czym wybierac .W kazdym sklepie elektronicznym sa kity do samodzielnego montazu i wystarczy zrobic sobie ksero tego"wskażnik wysterowania"sa mono albo str.
  • REKLAMA
  • #3 439926
    kodex
    Poziom 2  
    Ale jak samemu takie cos ukulac... jakis schemat... czego wogole mam szukac... ??
  • #4 439974
    dymek
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    a zajrzyj dobry człowiecze do takiego starożytnego działa ałdjo(zudio) na elektrodzie.pl i tam masz pozycje numer kolejno
    28
    35
    50
    124
    no i reszta tam wskaznikow wysterowania ,wskaznikow mocy led.
    a jak nie starczy to wcisnij szukaj i wpisz wskaznik wysterowania.
    ja mam na ul1980 12 ledow ale schematu nima niestety robilem na pająka :twisted:
  • REKLAMA
  • #5 440729
    Mietek Woźniak
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    Jak jesteś ambitny i masz dostęp do lamp to polecam EM84
  • REKLAMA
  • #6 823649
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    Witam ja włąsnie taki dzisiaj zbudowałem składa sie z 21 diód jest dosć ambitny (jak dla mnie, jestem początkujący) pięknie gra Dzisiaj właśnie ukończyłem taki wskaźnik wysterowania, nie wiedziałem jaki potencjometr wstawić i na chybił trafił wstawiłem 1 kilo i działa doskonale nawet na najsłabszym sygnale. Jako początkujący elektronik mogę sięmylići tak sięstało przy podłączaniu mojego układy pomyliłem + z - i się pojarało musiałem wymienić całą cześć zasilającą układ ale to nic godzinę temu skończyłem to i teraz podziwiam cudeńsko aha i w schemacie nie podano watrości kondensatora cerazmicznego na ścieżcze do diody wskazyjącej zasilanie ale wystarczy wstawić bele jaką i tak działa to nie takie ważne. W układzie nie uzględniono jednej rzeczy że żeby zmienić ustawienie potencjometru trzeba otworzyć obudowę ale poradziłem sobie z tym i typrowadziłem potencjometry na zewnątrz ta jak i 2 chinche którymi doprowadzam sygnał ze wzmacniacza, złacze zasilania i włącznik zasilania, wszystko zapakowałem w pudełko plastikowe kupione w sklepie elektronicznym. Układ ze wszystkim począwszy od trój chlorku żelaza (do wytrawiania płytek, samej płytki aż do obudowy wydałem jakieś 50 zł, (nie licząć tego ze musiałem powymieniać kilka części po niefortunnum pomuleniu + z - :))))

Więc pamietaj 3 RAZY SPRAWDZ ZANIM PODŁACZYSZ UKŁAD DO ZASILANIA

aha i dołączam zdięcia gotowego układu (chcę się pochwalić)
    Załączniki:
    • wskazmcz_ledy.zip (156.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • wskaźnik wysterowania.rar (337.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 824278
    Łośioo(ó)
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Słuchaj kup Zestaw JABEL na www.jabel.pl tam jest linijka stereo i za 18 zł są elemnety i schemat ....

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wykonania wskaźnika LED do wzmacniacza na układzie TDA1040 (2x25W), który wizualizuje poziom głośności poprzez migające diody LED, tworząc efekt "skaczącej kreseczki". Propozycje obejmują wykorzystanie gotowych zestawów (kity do samodzielnego montażu) dostępnych w sklepach elektronicznych oraz poszukiwanie schematów na forach takich jak elektroda.pl, gdzie można znaleźć różne projekty wskaźników wysterowania i mocy LED. Jeden z użytkowników poleca wskaźnik na lampie EM84 jako alternatywę. Inny opisuje własny projekt wskaźnika z 21 diodami LED, zasilany potencjometrem 1 kΩ, z uwzględnieniem praktycznych uwag dotyczących montażu i podłączenia, w tym konieczności wyprowadzenia potencjometrów na zewnątrz obudowy. Rekomendowane jest także kupno zestawu JABEL ze schematem i elementami do budowy linijki stereo, dostępnego na stronie jabel.pl za około 18 zł. Wskazówki dotyczą montażu wskaźnika na wyjściu wzmacniacza oraz podłączenia sygnału i zasilania, z uwzględnieniem podstawowych elementów elektronicznych takich jak diody LED, potencjometry i kondensatory ceramiczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA