logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt przewodowej sieci LAN – 4 odseparowane podsieci, serwer, dostęp do Internetu

Kacper eM 03 Sty 2008 22:34 2225 1
REKLAMA
  • #1 4654770
    Kacper eM
    Poziom 11  
    Witam. Nasz nauczyciel zadał nam takie zadanie żeby zaprojektować sieć komputerową LAN.
    Super by było gdyby ktoś wykonał jakiś projekt przykładowy, naprawdę miło :). Z góry dzięki za pomoc. Od razu mówię że nauczycielowi chodzi o sieć przewodowa ale o calkowicie dowonym kształcie. To mamy sami zaprojektować.

Treść zadania:

Sieć nadzorcza sprawuje kontrolę i zarządza 4 sieciami LAN w których znajdują się odpowiednio 10, 8, 12 i 10 komputerów.

Serwer sprzętowy lub lokalny(do wyboru).

Sieci LAN nie powinny się widzieć(Moje pytanie do was – jak niby to zawrzeć w projekcie?! Chodzi o konfiguracje w komputerach czy też routerach/switchach?).

Dostęp do Internetu dla wszystkich komputerów z adresu zewnętrznego(Moje pytanie do was -O co chodzi??!!).
  • REKLAMA
  • #2 4655695
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Kacper eM napisał:
    To mamy sami zaprojektować.

Tu podajesz wyraźną wskazówkę ...

Cytat:

Sieci LAN nie powinny się widzieć(Moje pytanie do was – jak niby to zawrzeć w projekcie?! Chodzi o konfiguracje w komputerach czy też routerach/switchach?).

podpowiedź - VLAN

Cytat:

Dostęp do Internetu dla wszystkich komputerów z adresu zewnętrznego(Moje pytanie do was -O co chodzi??!!).

1 IP globalny przyznany przez ISP resztę załatwia router (NAT).
REKLAMA