logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trzaski i szumy w Panasonic KX-TCA121FX po wyniesieniu na zimno - co robić?

ReddoPiramiddoShingu 04 Sty 2008 17:22 2868 8
REKLAMA
  • #1 4656943
    ReddoPiramiddoShingu
    Poziom 1  
    Cześć,
    Zgodnie z tytułem tematu, mam problem z tym telefonikiem. Mianowicie, np. podczas rozmowy słyszalne są trzaski i chrupania, nie tylko w moim aparacie, ale także w sprzęcie osoby, z którą nawiązuję konwersację. Usterka dotyczy również dzwonków itp. Jak myślicie, co mogło się stać? Czy może być to spowodowane, ok. 2-3 minutowym wynoszeniem telefonu na balkon? (przy zimnej temperaturze). A jeśli tak, istnieje możliwość naprawy urządzenia, jeśli zostało poddane roztopionemu szronowi i zalana została elektronika?
  • REKLAMA
  • #2 4658500
    telwisalfa
    Poziom 21  
    Ocena: 86
    Nie sądzę, ze kilka minut na balkonie mu zaszkodziło. Może linia jest uszkodzona. By to sprawdzić podłącz inny aparat i sprawdź jak jest. Jeśli będzie ok. to znaczy ze jednak aparat. Rozumiem ze wykluczasz sznur do mtf.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 9096598
    slawarek
    Poziom 16  
    Ocena: 212
    Witam.
    Mam inny problem w tym telefonie mianowicie-- włączanie telefonu zatrzymuje się na podświetlaniu klawiszy i wyświetlacza potem znika i jak naciskam na klawisze to się podświetlają słychac ich pikanie ale na wyświetlaczu nie ma nic. Reaguje na przycisk włączania i wyłączania. Nie wiem czy jest w stanie odbierac rozmowy.
  • #4 9096732
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2940
    Spróbuj na chwilę wyjąć akumulatorki. Być może coś się "zawiesiło" i po tym prostym zabiegu wróci do normy.
  • REKLAMA
  • #5 9096825
    slawarek
    Poziom 16  
    To już próbowałem , jak też ładowanie baterii i wymiana, jak wpisze jakiś numer i dam wybieranie to kila razy piknie i nic. Nie mogę znaleśc do niego schematu.
  • #6 9097303
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    slawarek napisał:
    Nie mogę znaleśc do niego schematu.

Ten symbol (KX-TCA121FX) ma słuchawka, a baza jaki? Bo wtedy łatwiej znaleźć będzie schemat.

Dobra już ustaliłem, że masz prawdopodobnie bazę KX-TCD220. Schemat znajdziesz bez większych problemów.
  • REKLAMA
  • #7 9105367
    slawarek
    Poziom 16  
    To jest przenośny telefon(słuchawka) szukałem na goldhand.com ale tam nie mają.
  • #8 9105475
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Szukaj schematu bazy, bo tylko w ten sposób go znajdziesz. Nie potwierdziłeś jaką masz bazę. Jak masz problem ze znalezieniem, to podaj mi swój adres mailowy.
    Jeszcze dodatkowe pytanie, czy jest komunikacja z bazą (na przykład przywołanie)?
  • #9 9174207
    slawarek
    Poziom 16  
    Jesli chodzi o baze to nic nie wiem. Mam tylko sluchawke do sprawdzenia bo nic nie wyswietla.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telefonem Panasonic KX-TCA121FX, polegający na trzaskach i szumach słyszalnych podczas rozmów oraz w dzwonkach, pojawiających się po wyniesieniu słuchawki na zimno na około 2-3 minuty. Podejrzewa uszkodzenie elektroniki spowodowane roztopionym szronem. W odpowiedziach zasugerowano, że krótkotrwałe wystawienie na niską temperaturę raczej nie powinno uszkodzić urządzenia, a problem może leżeć po stronie linii telefonicznej lub samego aparatu. Rekomendowano podłączenie innego telefonu do linii w celu weryfikacji. W dalszej dyskusji pojawiły się problemy z uruchomieniem słuchawki, brak wyświetlacza mimo reakcji na klawisze oraz sugestie dotyczące resetu poprzez wyjęcie akumulatorów. Ustalono, że model słuchawki to KX-TCA121FX, a prawdopodobna baza to KX-TCD220, co umożliwia znalezienie schematów serwisowych. Brak potwierdzenia komunikacji między słuchawką a bazą oraz konieczność dalszej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA