Temat poruszany na forum jak drzewo na wietrze. Przegladniej, potem pisz. Odpowiedzi bedziesz mial tyle ile ludzi bo kazdy napisze o tym jakiego sam uzywa. I tyle sie z tego dowiesz. Ja polecam pakiet F-secure lub ArcaVir. Oczywiscie NOD32, Panda, Kaspersky to tez juz klasyka. Musisz sam cos wybrac...
Osobiście polecam Avira AntiVir, albo AVG. Dorzuć do tego oprogramowanie antyspyware Ad-Aware i Spybota i problemów z wirusami nie będziesz miał. Oczywiście wszystkie programy darmowe.
A ja polecam Avasta. Nod32 się u mnie nie sporawdził. I nie zdążyłem go polubić. Poza tym Avast jest darmowy.
Jak to mówią, są gusta i guściki.
Także polecam Avast. Do ciebie należy tylko jego instalacja potem wszystko dzieje się samo, a Ty zapominasz ze masz antywirusa. W wersji podstawowej nie masz możliwości pełnego skanowania pamięci (komputer jest jednak cały czas chroniony) ale możesz (nie musisz) wykupić za grosze (coś koło 100zł) tą licencje na rok i masz w pełni funkcjonalny program.
A poza tym AlvilSoftware powstało w roku mojego urodzenia 1988
Ja polecam antyvira Kaspersky. Miałem wcześniej polecane wyżej nody i avasty. Moim zdaniem wcale nie są tak dobre, bo mimo to przepuszczały mi różne śmieci. Po zainstalowaniu Kaspersky mam spokój.
Nie zdarzyło mi się od ponad roku jak mam Avasta abym łapnął jakiegoś wiruska - uważam nawet że programik jest nawet za ostrożny czasami.
Co do rankingu to zależy kto płaci za testowanie tego typu programów.
Wiem jedno że nie zainstaluje już nigdy Norton Antivirus - wolny, zmula kompa i nie wykrywa dobrze "syfków".
Jak juz wczesniej napisal kolega olfork - ile osob, tyle opinii. Ja rowniez przedstawie swoja.
Uzywalem Norton AntiVirus'a, Pande a przez ostatnie pol roku Avasta. Norton nie byl zly ale strasznie obciazal mi system, wiec przesiadlem sie na Pande, ta znowu potrafila od czasu do czasu przepuscic jakiegos spyware'a i miala denerwujace pop-up'y wiec przesiadlem sie na Avasta. Na razie z Avasta jestem zadowolony - nie obciaza systemu, nie wyswietla mi co chwile zadnych komunikatow zajmujacych 1/4 ekranu, w wersji Home Edition jest bezplatny.
Uwazam, ze programy antywirusowe trzeba najpierw samemu przetestowac a wiekszosc z nich i tak ma porownywalna skutecznosc (testy nie zawsze sa obiektywne).
Ja miałem Kaspersky internet secutiry 7. Denerwujący są takiego okienka z pytaniami czy zezwolić zabronić itp. Można je jednak powyłączać. Avasta miałem zawsze i będę miał, ponieważ jest bardzo dobry według mnie. Spokojnie trojany i inne zaprzeproszeniem gówna łapie i kasuje. Pozdrawiam!
Dodano po 53 [sekundy]:
Ja miałem Kaspersky internet secutiry 7. Denerwujące są takie okienka z pytaniami czy zezwolić, zabronić itp. Można je jednak powyłączać. Avasta miałem zawsze i będę miał, ponieważ jest bardzo dobry według mnie. Spokojnie trojany i inne zaprzeproszeniem gówna łapie i kasuje. Pozdrawiam!
Witam. Avast jest także moim ulubionym antywirusem ponieważ podobnie jak buble fabryki NTT System jest moim głównym źródłem utrzymania. Od prawie 3 lat rozwiązuje problemy związane z komputerami i avasta spotykam bardzo często . Moja jak najbardziej subiektywna opinia jest tak że to jeden z bardziej dziurawych antywirów. Osobiście siedzę na Kasperskim 6 ustawionym pod moje potrzeby i daje rade nawet bez firewalla:) Ale to dlatego że dobrze znam możliwości admina mojej sieci w tepsie jest to nie do pomyślenia.
W teście nie uwzględniono antywirusa firmy AVIRA. Jest to bardzo dobry i szybki antyvirus. Spróbuj. Avast jest bardzo wolny, a Norton to wogóle porażka (ostatnio nawet Panda go dogoniła). No i oczywiście Kasperski. Również dobry i szybki.
Ostatnio widziałem, że ludzie chwalą sobie Nod32.
Ale prawdą jest, że każdy będzie zachwalał produkt, który posiada - bo przecież każdy dokonał najlepszego wyboru .
Testowałem różne programy tego typu i zdecydowanie najmniej obciążającym system jest NOD32, zachowując przy tym wysoką skuteczność. Do kompletu polecam Outpost Firewall.
✨ Dyskusja dotyczy wyboru dobrego antywirusa z inteligentnym firewallem dla systemu Windows XP, który jednocześnie nie obciąża nadmiernie zasobów komputera. Wiele osób poleca programy takie jak NOD32 (Eset) ze względu na szybkość i niskie zużycie zasobów, a także Avast, który jest darmowy i prosty w obsłudze, choć niektórzy uważają go za mniej skutecznego i wolniejszego. Wskazywano również na Kaspersky jako bardzo skuteczny, choć z bardziej uciążliwymi powiadomieniami, które można wyłączyć. Inne wymieniane antywirusy to Avira AntiVir, AVG, F-Secure, ArcaVir, Panda oraz Norton Antivirus, który jest krytykowany za duże obciążenie systemu i niską skuteczność. Wśród firewalli rekomendowany jest Outpost Firewall. Ranking skuteczności wskazuje na wysoką pozycję Kaspersky, F-Secure, BitDefender i NOD32. Użytkownicy podkreślają, że wybór antywirusa powinien być indywidualny, a testy skuteczności bywają subiektywne lub sponsorowane. Zalecane jest także stosowanie dodatkowego oprogramowania antyspyware, np. Ad-Aware i Spybot. Wygenerowane przez model językowy.