logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dostać hasło web menagera do routera Asmax BR 604?

tytus41 06 Sty 2008 12:13 2761 8
  • #1 4663450
    tytus41
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    jak się dobrać do mojego routera? Wpisuję adres(ip-bramy domyślnej) do przeglądarki, a on żąda ode mnie loginu i hasła do "web menagera". Internet mam z chello i sygnał jest podzielony na 3 kompy przez router dlinka. Chciałem go skonfigurować ale nie wiem jak się dostać do ustawień routera. Przy starcie systemu wpisuję login i hasło, ale to na web menagera nie działa. :cry:
  • Pomocny post
    #2 4663523
    Redgy
    Poziom 33  
    Ocena: 824
    Zresetuj router do ustawień fabrycznych przytrzymując przez około 6-8 s przycisk z tyłu odpowiedzialny za router wtedy będziesz miał ustawienia fabryczne na których router musi chodzić. Ale jeżeli nic nie zmieniałeś w konfiguracji (ale pewnie ktoś ci zmienił i założył hasełko na admina i tylko tak się go pozbędziesz najszybciej). Metoda łamania hasła odpada bo nie będę opisywał tutaj tego procederu ponieważ .... (każdy hakier by odrazu próbował w domu to samo a nie o to tu chodzi).

Router zresetuje się do adresu 192.168.0.2 (lub 192.168.0.1)

i standardowo będzie miał login admin i hasło admin (lub zostawiasz puste, czasem jest jeszcze hasło pass, zależy od modelu d-linka - NIE PODAŁEŚ)

Podaj dokładny model tego routera bo nie wiem czy sobie poradzisz potem z jego konfiguracją po zresetowaniu (bo na pewno nie będzie działał poprawnie a jeśli ma funkcje radia to będzie ona standardowo wyłączona i z tegoż względu musisz mieć kabel rj45 żeby się z nim połączyć).
  • #3 4663569
    tytus41
    Poziom 11  
    Dzięki podziałało bez reseta. Jak będę miał jeszcze pytania to napiszę. Obserwuj temat, proszę.
  • #4 4663588
    Redgy
    Poziom 33  
    No problem zawsze pomogę, czekam na pytania, jakby mnie nie było to koledzy również odpowiedzą :)
  • #5 4663623
    tytus41
    Poziom 11  
    Router to nie dlink, a Asmax BR 604. Jak ustawić na wyjściach przepustowość. Mam 4 wyj. podłączone 3 kompy i na dwóch chcę wprowadzić ograniczenie.
  • #6 4663708
    Redgy
    Poziom 33  
    Sorry ale nie oczekuj od tego routera za wiele nie posiada on takich funkcji jak podział dynamiczny pasma, ba obawiam się że QoS'a nawet nie ma :(

Zresztą poczytaj sobie co ty posiadasz bo mam wrażenie że nie wiesz
    Masz tam wszystko opisane stosunkowo solidnie, gdyby pomimo to wystąpiły jakieś nieznaczności to pisz.
    http://pclab.pl/art14242.html
  • #7 4664109
    Redgy
    Poziom 33  
    Oczywiście że są tylko, że nasz autor topic'a chciał (myślał że jest coś takiego) wykorzystać zasoby samego routera a nie posługiwać się czymś z zewnątrz poza komponentami tego asmax'a. Dlatego też taka moja odpowiedź a nie inna.
  • #8 4665325
    tytus41
    Poziom 11  
    Nie wiedziałem jaki to model dopóki się z nim nie połączyłem. Wydawało mi się, że dlink, ale jest trudny dostęp do niego i nie sprawdziłem. Wszystkim wielkie dzięki za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie, jedno z wyjść nie działa, musiałem przepiąć kompa i teraz nie mam już zapasu. Jak sprawdzić co się stało, czy da się to naprawić?
  • #9 4667708
    Redgy
    Poziom 33  
    Najprawdopodobniej upaliło ci jedno gniazdo typu rj45. Co dokładnie upaliło nie wiem. Trzeba rozkręcić i zobaczyć czy są jakieś ślady uszkodzeń zewnętrznych i podstawiać z innego urządzenia tego typu. Ale bez sprzętu sobie raczej z tym nie poradzisz, prościej będzie jak podepniesz jakiś najprostszy switch do tego routera i po problemie - będziesz miał zapas.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z dostępem do panelu web menadżera routera, wpisując adres IP bramy domyślnej, który wymagał loginu i hasła. Początkowo myślał, że router to D-Link, jednak okazało się, że jest to Asmax BR 604. Zalecano reset urządzenia do ustawień fabrycznych przez przytrzymanie przycisku reset przez 6-8 sekund, co przywraca domyślny adres IP (192.168.0.1 lub 192.168.0.2) oraz standardowe dane logowania (admin/admin lub puste hasło). Po uzyskaniu dostępu pojawiły się pytania o ograniczenie przepustowości na poszczególnych portach, jednak Asmax BR 604 nie posiada funkcji QoS ani dynamicznego podziału pasma. W przypadku uszkodzenia jednego z portów RJ45 sugerowano fizyczną inspekcję i ewentualne podłączenie switcha jako rozwiązanie zastępcze. Podano również link do artykułu opisującego funkcje routera Asmax BR 604.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA