logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z kolejnym blokiem numeracji wewnętrznej w KX-TD1232

flowenol77 06 Sty 2008 22:14 1617 6
REKLAMA
  • #1 4665808
    flowenol77
    Poziom 2  
    Witam wszystkich.
    Od niedawna konfiguruję telefony w pewnym budynku, gdzie jest zainstalowana centralka Panasonica KX-TD1232 w tandemie z dwoma kartami KX-TD174. Nie ukrywam, że wilece pomocne okazały się materiały z tego forum za co dziękuję.
    Nowi właściciele budynku mają mniejsze wymagania niz poprzedni, także w użyciu pozostała jedna centralka bez kart rozszerzeń.
    Jest jeden numer miejski i 12 wewnętrznych.
    Cała konfiguracja przebiega bez problemów oprócz próby dopisania trzeciego bloku numerów wewnętrzych w punkcie 100 programowania. Nijak nie chce przyjąć żadnej wartości poza parametrem 01 i 02. Przy próbie wpisania parametru 3 w punkcie 03 i przycisku STORE system zgłasza błąd.
    Szukałem na forum i w instrukcjach i nic nie znalazłem.
    Programuję za pomoca KT-T7030.

Pomóżcie. Z góry dziękuję...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4666608
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1240
    Aby dopisać trzecia setkę w planie numeracyjnym musisz ta cyfrę zwolnić z planu. Nie mem w tej chwili instrukcji pod ręką ale z tego co pamiętam cyfra 3 występuje w komendach sterowania, np 3611 jako zapis/odczyt komunikatu czy rozgłaszania.
    Radze przerobić nieco plan numeracyjny by zwolnic jak najwięcej cyfr prefiksowych, np przed dodanie * czy przeniesienie numeracji DISY czy modemu wewnętrznego w zakres numeracji normalnie nie używanej - nawet jeżeli moduły nie występują.. KXTD1232 ma możliwość wprowadzenia numeracji wewnętrznej od jedno do czterocyfrowej - w niektórych wersjach softu nawet pięciocyfrowej. Plan numeracyjny jest bardzo elastyczny i można wiele z nią zdziałać....
  • REKLAMA
  • #3 4666712
    flowenol77
    Poziom 2  
    Rzeczywiście, z 3 na początku jest pare kodów dostępów do funkcji. Nie zwróciłem na to uwagi, że to może przeszkadzać.
    Wielkie dzięki! Może jeszcze dzisiaj będę w tym grzebał, także dam znać jak poszło.
  • Pomocny post
    #4 4666795
    irekr
    Robiąc bardzo wiele takich central najczęściej dopisywałem * do każdego kodu powyżej 20go i wówczas można było niemal dowolnie ustawiać numerację, np jedno czy dwucyfrową, zmieniac połczenie do operatora na normalny numer czy inne patenty....
    Przy zmianie numeracji na dwucyfrowa trzeba tylko "przewekslować" numerację DISY i modemów, 196, 197, 296 i 297...
  • REKLAMA
  • #5 4667215
    flowenol77
    Poziom 2  
    Rozumiem, że * dodawałeś przed kodem dostępu?
  • #6 4667276
    irekr
    Nie o to chodzi....
    W tabeli 100 masz np takie pozycje jak 20: systemowa ksiązka telefoniczna jdzie w fabrycznych ustawieniach jest *, ja zmieniałem to na ** i w ten sposób można postąpić z następnymi pozycjami dodając * przez każda funkcją.
    Przykładowo:
    3* indywidualna książka jest zmienione na *3*,
    33 przywołanie grupy abonentów zmienia się na *33
    itd itp
    W ten sposób postępując z pozostałymi komendami zwalniasz cyfry setek w zakresie dotychczas nieobsługiwanym.
    Jeżeli nie masz w centrali zamków, domofonów, przywołania, komunikatów, budzików, blokad itp itd to kasujesz takie polecenia z planu i zwalniasz ta metodą niemal cała numerację.
    W praktyce można zrobić tak, że zwalnia sie wszystkie cyfry i można uzyskać numerację jedno i dwucyfrową w zakresie 10 do 99, zachowując 0 na wyjście na miasto. Z doświadczenia radze zmienić komendę 34 (LNR) z # na ##. Unika się w ten sposób wielu pomyłek.
    Dla bezpieczeństwa komunikatów DISY wskazane jest też po zaprogramowaniu i zapisaniu komunikatu usunąć z planu pozycję 41 (komunikat zgłoszeniowy) by omyłkowo z aparatu operatora nie dokonano wykasowania takiego komunikatu.

Miałem kiedyś taki numer jak w jednej firmie telefonistka przyłączona do pierwszego złącza zapomniała wyjść na miasto (przez "0") i wybiła numer miejski zaczynający się od 3611, po czym powbijała następne cyfry, westchnęła ciężko i do słuchawki rzekła "qrwa, znowu nie można się tam dodzwonić"....
    Oczywiście to co mówiła zostało w DISA-ie nagrane i klienci dzwoniący do firmy zamiast "witamy serdecznie..." usłyszeli ciąg pisków i mięso z ust telefonistki...
  • REKLAMA
  • #7 4667332
    flowenol77
    Poziom 2  
    W kwestii gwiazdki właśnie to miałem na myśli, * przed każdym kodem poza grupą 01-16 w tabeli 100.
    Dzięki za podpowiedź z LNR.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy konfiguracji trzeciego bloku numeracji wewnętrznej w centrali Panasonic KX-TD1232, gdzie system nie akceptuje wartości poza 01 i 02 w punkcie 100 programowania. Przyczyną jest konflikt cyfry „3” z istniejącymi kodami sterującymi, np. 3611 do komunikatów i rozgłaszania. Rozwiązaniem jest modyfikacja planu numeracyjnego w tabeli 100 poprzez dodanie prefiksu „*” lub zmiany znaków sterujących, co zwalnia cyfry setek i umożliwia rozszerzenie numeracji wewnętrznej. Przykładowo, kody takie jak 3* można zmienić na *3* lub *33, a komendę LNR (34) z # na ##, co zapobiega konfliktom. Zaleca się usunięcie nieużywanych funkcji (zamki, domofony, budziki) z planu, aby zwolnić zakres numeracji. Centrala KX-TD1232 obsługuje numerację od jedno- do czterocyfrowej, a w niektórych wersjach oprogramowania nawet pięciocyfrowej. Programowanie odbywa się za pomocą telefonu systemowego KT-T7030.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA