logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Notebook Fujitsu-Siemens, problem z przednimi glosnikami

ninja2 07 Sty 2008 14:27 1419 7
REKLAMA
  • #1 4667530
    ninja2
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Witam. Mam problem z laptopem Fujitsu-siemens E6585 z przednimi glosniczkami. Chidzi oto, ze nie grają. Sluchawki dzialają normalnie, sterowniki poprawne. Na 98 i XP zachowanie identycznie. Nawet jak bateria slaba to nie ma odzewu. Przed rozrucem systemu i biosie. Cisza non stop a na sluchawkach noralnie. Zlacze sluchawek ok. Co mam sprawdzić ? Czy sluchawki i glosniczki uzywaja innyc wzmacniaczy ?
  • REKLAMA
  • #2 4667871
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Raczej masz problem z gniazdem słuchawkowym. Wkładając wtyk słuchawek rozłączasz głośniki, jak wtyk wyciągasz styki powinny zewrzeć i zamknąć obwód głośników. Widocznie wypracowały się i nie stykają. Sprawdzić to możesz zwierając odpowiednie końcówki-luty gniazda słuchawkowego. Jedyną skuteczną metodą naprawy jest wymiana gniazda.
  • REKLAMA
  • #3 4668642
    kazol15
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Oprócz gniazda, może głośniki nie są podłaczone lub uszkodzone.
  • REKLAMA
  • #4 4670684
    ninja2
    Poziom 15  
    Gniazdo sprawdzone. Posiada 6 styków, z czego 3 to P+L+Gnd, 2 się rozłączają po włączeniu słuchawek, na jednej z linii jest rezystor 1k, wiec rozłączanie to steruje czymś. 6-y styk to nie wiem, nie doszedłem. Obok jest gniazdo mikrofonu i te 2 styki rozlaczaja sie identycznie. Po wyciagnieciu tej małej płytki z gniazdami i irdą miernikiem doszedłem, ze te 2 linie z gniazda idą prosto do złącza płytki z płytą główna, głośniczki również. Podłączałem je na krótko do gniazda słuchawkowego i działały, ale bardzo cicho. Podejrzewam że są tam oddzielne wzmacniacze, ale nie wiem jak ich szukać. Sprawdze jeszcze jakie napięcie panuje na tych rozłaczonych stykach Jak sie dokopać do tego wzmacniacza? Jest jakiś przełącznik analogowy odłączający głośniki ?
  • #5 4671967
    tronic1
    Spec od komputerów
    Do tego potrzebny byłby schemat. Spróbuj może od strony głośników dojść jak są włączone w układ.
  • #6 4673682
    ninja2
    Poziom 15  
    No wlasnie, chodzilem miernikiem po plycie, ale jak przechdzi na dolna warstwe to gubie ślad. nie wiem juz co robic. Moze je sie systemowo wylacza? W biosie zadnych opcji nie ma. Resetowanie biosu tez nie pomogło :(
  • #7 4673709
    tronic1
    Spec od komputerów
    Systemowo to nie. Regulacja siły głosy działa zarówno na głośniki jak i słuchawki równocześnie. Może znajdziesz po układzie scalonym ? Obok kodeka powinien być jakiś wzmacniacz i dwa jednakowe elektrolity obok siebie..
  • REKLAMA
  • #8 4681091
    ninja2
    Poziom 15  
    Witam. Koncowka mocy to LM4836. Jest to roznicowy wzmacniacz 2x2W. Glosniczki sa podlaczane bezposrednio do niego, sluchawki podobnie. Linia odlaczajaca glosniki z jednej strony jest podlaczona do +5V, 2 strona nie wiem gdzie idzie, napewno nie do koncowki mocy bo ona przelacza sie masą. Podlaczylem ją na krotko do masy i glosniczki dzialają bez wzgledu na sluchawki. Sygnal ze zlacza musi byc odwrocony o 180* i tu moj slad sie urywa. Za wszelkie naprowadzenia bede wdzieczny. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy laptopa Fujitsu-Siemens E6585, w którym przednie głośniki nie działają, mimo że słuchawki i sterowniki funkcjonują poprawnie zarówno pod Windows 98, jak i XP. Gniazdo słuchawkowe zostało sprawdzone i prawdopodobnie jest uszkodzone mechanicznie, co może powodować brak połączenia obwodu głośników po wyjęciu wtyku słuchawek. Głośniki są podłączone bezpośrednio do końcówki mocy LM4836, różnicowego wzmacniacza 2x2W. Linia odłączająca głośniki jest podłączona do +5V z jednej strony, a z drugiej strony nie jest jasne, gdzie prowadzi; podłączenie jej do masy powoduje działanie głośników niezależnie od słuchawek. Podejrzewa się istnienie przełącznika analogowego lub układu sterującego odłączającego głośniki, jednak brak schematu utrudnia dalszą diagnostykę. Regulacja głośności działa jednocześnie na głośniki i słuchawki, a reset BIOS-u i ustawienia systemowe nie wpływają na problem. Sugerowane jest dalsze badanie połączeń na płycie głównej oraz lokalizacja wzmacniacza i elementów przełączających sygnał audio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA