logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego zasilacze 3V i 9V dają zbyt wysokie napięcie wyjściowe?

ADAMzPL 09 Sty 2008 11:45 2594 11
  • #1 4674603
    ADAMzPL
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam!
    Mam mały problem z 2 zasilaczami.
    Pierwszy to 3V 300mA
    Drugi to 9V 300mA

Nie wiadomo gdzie i kiedy pojawiła się taka mała usterka a mianowicie:
    1. daje napięcie prawie :!:7V:!: przy minimalnie zwiększonym natężeniu wynoszącym 310mA
    2. daje napięcie prawie :!:18V:!: przy minimalnie zwiększonym natężeniu wynoszącym 310mA

Oby dwa skonstruowane są podobnie - transformator, układ prostowniczy z diod i kondensator.

W czym może być problem i jak go znaleźć? Dodam że "kiedyś" były one w pełni sprawne i używane, potem używane były jako zasilacze różnego rodzaju elektroniki na zasadach "Co będzie gdyby ..."

(Problem) – ozdobnik? -->REGULAMIN pkt 11.
    Następnym razem będzie OSTRZEŻENIE.
    [hefid]
  • Pomocny post
    #2 4674650
    Robert Kaminski
    Poziom 25  
    Ocena: 124
    Witam.
    Sprawdź jakie jest napięcie na kondensatorze zaraz po diodach prostowniczych.Czy zasilacze te są ze stabilizatorami?Co się dzieje po obniżeniu prądu do 300mA,200mA,100mA.Czy są w mierniku dobre baterie?
  • #3 4674984
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 407
    A tak przypadkiem bateria w mierniku się nie kończy?
  • #4 4675009
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6173
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Zasilanie układów elektronicznych
  • #5 4675137
    ADAMzPL
    Poziom 10  
    Bateria w mierniku dobra. Miernik jest też jak najbardziej sprawny. Zasilacze te są najzwyklejszymi dostępnymi w sklepach na terenie całego kraju :D Jak pisałem w pierwszym poście to wszystko z czego się składają. Jakby co mogę fotki porobić. Prądu nie da się obniżyć (chyba że młotkiem i śrubokrętem :P)
    Ostatnio mierzyłem i wynosiły (na kondensatorze tzn. na miejscu lutu z płytką) odpowiednio 7V i chyba 18V Dokładne pomiary wykonam przy następnym poście (o ile wymagane będą)
  • Pomocny post
    #6 4675169
    Robert Kaminski
    Poziom 25  
    Jeżeli zasilacze dają takie napięcie, pod takim obciążeniem to tak powinno być.Może wcześniej zasilacze te posiadały stabilizator napięcia ,który zastał usunięty lub,tranzystor układ został uszkodzony na pełne zwarcie,choć to mało prawdopodobne

Dodano po 3 [minuty]:

podłącz zasilacz pod jakieś urządzenie np żarówka miniaturowa na 12 V i wtedy zmierz napięcie.Podaj moc tej żarówki
  • Pomocny post
    #7 4675216
    staszeks
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    Czy napięcie mierzysz w czasie gdy ma miejsce podany przez ciebie
    pobór prądu???
    Jezeli bez obciążenia to mogą być dobre.
    Podane na nich napięcie dotyczy obciążenia prądem nominalnym.
  • Pomocny post
    #8 4675227
    adielektro
    Poziom 20  
    Ocena: 158
    Nie wiem co to znaczy nie da sie prądu obniżyć- Kolego prąd jest pobierany przez odbiornik i płynie po zamknięciu obwodu. Mierzony oczywiście w szeregu, z tego Co piszesz zrozumiałem , że jak prąd pobierany z zasilacza wynosi 310mA to wtedy napięcie wzrasta do 7V - a następnie zostałeś zapytany co się dzieje jak pobierany prąd z zasilacza wynosi np. 100, 200, 300mA Przecież to proste- zazwyczaj jest tak, że im większe damy obciążenie tym spada napięcie (oczywiście właśnie w takich badziewnych zasilaczach, nie mówię o stabilizowanych i wysoko pradowych), Napięcie mierzone na takim zasilaczu czyli mostek z 4diod i kondensator zazwyczaj bez obciążenia jest wyższe a jak damy odbiornik do spada.Bardzo czesto takie zasilacze chińskie na których pisze 12V i 500mA, bez obciążenia walą około 20V a jak pobierzemy z nich 500mA to spada poniżej 10V - szczyt techniki.
    Sprecyzuj swój problem zrób pomiary na różnych obciążeniach, sprawdź kondensator.
  • #9 4680714
    ADAMzPL
    Poziom 10  
    Robert Kaminski napisał:

podłącz zasilacz pod jakieś urządzenie np żarówka miniaturowa na 12 V i wtedy zmierz napięcie.Podaj moc tej żarówki

Podłączyłem do żarówki 3W/14V od lampek choinkowych ale takich przed powstaniem Solidarności :D
    Napięcie 9V wyniosło 10,5V a dla 3V wyniosło 5,05V
    Kondensator dawał dla 9V 10,5V a dla 3V było to dokładnie 5,05V

Cytat:
    Napięcie mierzone na takim zasilaczu czyli mostek z 4diod i kondensator zazwyczaj bez obciążenia jest wyższe a jak damy odbiornik do spada
    Z tym się zgadzam, jednakże cały ten temat zacząłem od sprawdzenia 3 zasilaczy o identycznej budowie. Dwa z nich (te o których pisze )wykazały takie właśnie odchylenia i dlatego napisałem ten post. Natomiast ten 3 daje prawidłowe wg. tabliczki i miernika napięcie

Jeśli jesteście w stanie to proszę o dalszą pomoc co z tym fantem zrobić
  • Pomocny post
    #10 4680915
    Robert Kaminski
    Poziom 25  
    Najlepiej zapomnieć o problemie.Jeśli zależy Ci na dokładnym napięciu dodaj stabilizator.Wszystko będzie OK.
  • Pomocny post
    #11 4680938
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    Zasilacz 9V bez obciążenia pokaże ci około 9x√2=13V Pod obciążeniem żarówką 3W/14V popłynie mniej niż 200mA i wtedy pokazuje ci miernik napięcie 10,5V . Jak podłączysz na chwilę jeszcze jedną powinno napięcie spaść poniżej 9V. Miernik może trochę oszukiwać, zobacz w biosie na wartość napięć +12V i +5V mierząc je w tym czasie. Jeśli w sieci masz 240V to okolo 5% więcej to zamiast 9V będzie prawie 9,5V .

Dodano po 26 [sekundy]:

Ten trzeci może ma stabilizator?
  • #12 4682632
    ADAMzPL
    Poziom 10  
    No to dobrze, bo już martwiłem się że jest coś nie tak i przy następnym podłączeniu spale jakiś układ czy coś.

Ten trzeci w sumie z wyglądu jest identyczny, nie chce rozbierać obudowy bo są one klejone i skończyło by się nieciekawie.

Ważne że problem rozwiązany, dzięki wszystkim za pomoc!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy dwóch zasilaczy o napięciach nominalnych 3V i 9V oraz prądzie 300mA, które zamiast podawać zadane napięcie, przy minimalnie zwiększonym obciążeniu (około 310mA) generują wyższe wartości: około 7V dla zasilacza 3V i około 18V dla zasilacza 9V. Oba zasilacze mają prostą konstrukcję opartą na transformatorze, układzie prostowniczym z diodami i kondensatorze filtrującym, bez stabilizatorów napięcia. Pomiar napięcia bez obciążenia wykazuje wartości wyższe niż nominalne, co jest typowe dla nieskompensowanych zasilaczy liniowych. Podłączenie obciążenia (np. żarówki 3W/14V) powoduje spadek napięcia bliżej wartości nominalnych (około 5,05V dla 3V i 10,5V dla 9V). Różnice w napięciach wynikają z braku stabilizacji i charakterystyki prostownika z kondensatorem, gdzie napięcie bez obciążenia może być znacznie wyższe niż pod obciążeniem. Zalecane jest stosowanie stabilizatorów napięcia, jeśli wymagana jest dokładność. Pomiar prądu i napięcia powinien być wykonywany pod rzeczywistym obciążeniem, a kondensatory i diody prostownicze należy sprawdzić pod kątem uszkodzeń. W przypadku zasilaczy bez stabilizacji, takie zachowanie jest normalne i nie stanowi usterki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA