logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie PKD wybrać dla firmy zajmującej się nagłaśnianiem imprez muzycznych?

Cobra 09 Sty 2008 23:13 4887 10
REKLAMA
  • #1 4677261
    Cobra
    Poziom 26  
    Ocena: 62
    Witam.

Nie wiem gdzie umieśćić ten post wiec umieszczeam go tu. Chiałbym zarejestrować działalność gospodarczą która bedzie dotyczyć nagłaśniania imprez muzycznych (koncertów,dyskotek itd.). Niestety u nas w miasteczku cięzko o jakieś doinformowania a zwłaszcza w urzędach. Z zarejestrowaniem firmy nie ma problemu tylko z ustaleniem PKD (czym i jak bedzie działać firma). Może ktoś ma z tym doświadczenie? Za wszelkie sugestie bardzo dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 4677770
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4677793
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    92.31.E Działalność galerii i salonów wystawienniczych

Wydaje mi się, że punkt dotyczący działalności galerii i salonów wystawienniczych nie będzie miał tutaj zastosowania:

=>> Cobra, sprecyzuj dokładnie co zamierzasz, nikt nie jest w stanie za Ciebie określić Twoich planów. Zasada jest jedna, lepiej zarejestrować za dużo niż za mało. Możesz również zgłosić działalność, której nie podejmiesz od razu, ale masz jakiś pomysł do zrealizowania w przyszłości - rejestrując ją teraz, nie będziesz musiał ponownie ponosić kosztów zmiany wpisu i robić wycieczek po urzędach w celu zgłoszenia zmiany w rodzaju działalności, co czasem pociąga za sobą konieczność zmiany numeru REGON.
    -------------------------------------------------------------------
    Znalazłem wyjaśnienia odnośnie punktu 92.31.E:

92.31.E Działalność galerii i salonów wystawienniczych

Podklasa ta obejmuje:
    - organizowanie wystaw indywidualnych i zbiorowych artystów krajowych i zagranicznych,
    - urządzanie konkursów, festiwali, biennale itp.

Podklasa ta nie obejmuje:
    - sprzedaży dzieł sztuki współczesnej sklasyfikowanej w 52.48.G,
    - sprzedaży antyków sklasyfikowanej w 52.50.Z,
    - działalności obiektów, takich jak: galerie, salony wystawiennicze sklasyfikowanej w 92.32.Z
  • #4 4677832
    Dariusz Goliński
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    Chłopcy nie kłócić mi się tu.
    Moja żona otworzyła agencję bankową PKO.
    Jej wpis ma 4,5 strony makiem.
    Oprócz wydobycia węgla brunatnego i rud złota oraz prowadzenia agencji wymagających szczególnych uprawnień i zezwoleń mam tam wszystko.
    Wszystko oczywiście zgodnie z zasadą lepiej więcej jak mniej.
  • #5 4677927
    md
    Poziom 41  
    Widzisz "chłopcze", my się nie kłócimy, staramy się pomóc, a to, że Twoja żona zarejestrowała aż tyle rodzajów działalności nie jest powodem, by iść w jej ślady. Wiele rodzajów działalności wymaga odpowiednich koncesji, rejestracji w przeróżnych urzędach i instytucjach, posiadania odpowiedniego zaplecza, itp, itd. Nie ma więc logicznego uzasadnienia, by przesadzać z całą gamą rodzajów działalności w przypadku otwierania interesu związanego z NAGŁOŚNIENIEM - ten dział forum to Nagłośnienie Estrada, a autor tematu nakreślił z grubsza zakres planowanej działalności.
  • REKLAMA
  • #6 4678097
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4678132
    md
    Poziom 41  
    Przyznaję rację, jednak wszystko zależy od planów autora tematu - jeżeli chce być ORGANIZATOREM konkursu lub festiwalu - nie ma sprawy, jeżeli jednak ograniczać się będzie do roli nagłaśniającego i wypożyczającego sprzęt nagłaśniający, to nie musi rejestrować tej działalności - festiwal połączony z konkursem na miss mokrego podkoszulka może sobie organizować prywatnie po pracy i to w baaaardzo wąskim gronie ;)

Pamiętajmy, że na organizatorze ciąża przeróżne obowiązki i ogromna odpowiedzialność, nagłaśniający jest tylko gościem od konkretnej roboty, nie interesuje go ZAIKS, zapewnienie ochrony itp, itd.
  • #8 4678152
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4678181
    Cobra
    Poziom 26  
    Wielie dzięki, o to mi chodziło. Niestety nie jestem w tej chwili w stanie zweryfikować tych danych iod Was, ale podzile sie tym z moim księgowym zobaczymy co on na to. Napewno sie odezwe jak tylko bede miał jakieś konkrety.
  • REKLAMA
  • #10 4678200
    md
    Poziom 41  
    Cobra napisał:
    Wielie dzięki, o to mi chodziło. Niestety nie jestem w tej chwili w stanie zweryfikować tych danych iod Was, ale podzile sie tym z moim księgowym zobaczymy co on na to. Napewno sie odezwe jak tylko bede miał jakieś konkrety.

Kolego, nie rozumiem sformułowania "zacietrzewiona" - to nie kłótnia, licytowanie się czy konkurs piękności, a dyskusja, wymiana zdań, decyzja i tak należy do autora tematu, nikt go nie zmusi ani nikt mu nie zabroni zarejestrować dowolnie wybranej działalności gospodarczej. Dlaczego więc traktujesz moje wypowiedzi jako agresję w stosunku do Twoich? Nie zauważasz elementu żartu w mojej wypowiedzi? Masz zastrzeżenia do moich argumentów? Twoje prawo, ale używajmy w dyskusji odniesień do TEMATU, a nie do OSÓB.
    Daję przykład - impreza w rodzaju większego pikniku, nagłośnienie, występy artystyczne, punkty handlowe i gastronomiczne i nagle w okolicznościach najmniej spodziewanych dzieciak oparzony przez grill i co? Problem, ogromny problem, bo ten, który rzeczywiście był organizatorem umywa ręce, odpowiedzialność spada na firmę, która dała się wrobić wizją szybkiego i łatwego zarobienia kasy i nie miała na tyle wyobraźnie, że może się coś zdarzyć i że nie wystarczy wystawić sprzęt, zorganizować występy itp.
    Proszę traktować moje wypowiedzi jako głos w dyskusji (do którego mam prawo), a nie jako głos przeciw komuś lub czyjejś wypowiedzi, czy próbę narzucenia komuś na siłę swojego zdania, które jest jasne i czytelne. Nie mamy wiedzy na temat wielkości przedsięwzięcia, dokładnych planów autora tematu itp, itd. Wyszedłem jednak z założenia, że ktoś planujący duże przedsięwzięcie z dużym zapleczem sprzętowym nie będzie szukał porad na forum, o takie rzeczy pyta się u źródła i nawet, jak w konkretnym mieście nie ma kto poradzić, to należy przejechać nawet setki kilometrów po poradę, choć w czasach dobrze rozwiniętej telefonii nie jest to koniecznością.
  • #11 4733127
    Cobra
    Poziom 26  
    Całą firmę zarejestrowałem pod punktem 71.34.z. Bardzo dziękuję za pomoc i zaangarzowanie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru odpowiednich kodów PKD dla firmy zajmującej się nagłaśnianiem imprez muzycznych, takich jak koncerty i dyskoteki. Zaproponowano kilka kodów PKD, m.in. 92.31.g, 93.31.c, 92.31.e, 71.34.z oraz 74.87.a, które pokrywają różne aspekty działalności związanej z nagłośnieniem i organizacją wydarzeń. Podkreślono, że warto zarejestrować więcej kodów PKD niż mniej, aby uniknąć późniejszych formalności związanych ze zmianą wpisu. Zwrócono uwagę na różnicę między rolą organizatora imprezy a dostawcą usług nagłośnieniowych – organizator ponosi większą odpowiedzialność i wymaga innych zezwoleń. Wskazano, że kod 71.34.z (działalność w zakresie architektury i inżynierii, badania i analizy techniczne) może być odpowiedni dla firmy nagłaśniającej. Podkreślono także konieczność realizacji wpisanej działalności w ciągu pół roku od rejestracji, aby uniknąć problemów z urzędami. Ostatecznie autor zarejestrował firmę pod kodem 71.34.z, dziękując za pomoc.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA