logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować Atmega8 bez LPT? STK200/300 i port szeregowy 9-pin

tomwlo 11 Sty 2008 11:04 2744 13
REKLAMA
  • #1 4681620
    tomwlo
    Poziom 10  
    Posiadam zakupiony na allegro programator STK200/300, a po niewczasie dowiedziałem się że mó PC nie posiada LPT, a zwykły port szeregowy (9 pinów na płycie głównej).

Czy jest jakaś szansa aby wykorzystać ten STK?. Jeśli nie to jak najłatwiej zaprogramować Atmega8? Kupić programator USB, czy próbować zrobić coś na szeregowy port...

Jestem kompletnie zielony w tej tematyce, więc proszę o pomoc, a nie o skasowanie tego postu.

Pozdrawiam Tomasz
  • REKLAMA
  • #2 4681833
    nsvinc
    Poziom 35  
    Ocena: 88
    Chodzi ci o zaprogramowanie ATMega8? Czy musi to byc koniecznie przez STK200? Zapytaj google o program ISPPROG autorstwa A. Dybkowskiego, tam jest chyba mozliwosc programowania procesorow po SPI (czyli tryb InSystem Programming) z portu szeregowego...
  • #3 4681986
    szelus
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    :arrow:nsvinc
    STK200/300 to właśnie programator ISP na LPT. Programatory ISP na port szeregowy są obsługiwane przez praktycznie wszystkie programy do programowania AVR-ów (choć nie wiem, czy AVR Studio ;))
    :arrow:tomwlo
    Możesz zrobić sobie SIPROG-a ze strony http://www.lancos.com/prog.html
    Można też próbować przerobić STK200 (zależy, co jest w środku).
  • #4 4682090
    tomwlo
    Poziom 10  
    ok, dzięki, jestem nowy w temacie, więc kupiłem stk200/300 bo wydawał się łatwy w obsłudze no i ma ISP.
    A tu D. i nie mam LPT. Boję się robić SIPROG bo nie chcę w razie niepowodzenia stracić PC... wolałbym przerobić stk200 lub wręcz kupić coś do programowania, ale już wedy na USB chyba.
    Co radzicie?
  • REKLAMA
  • #5 4682191
    szelus
    Poziom 34  
    RS-a chyba nie tak łatwo ubić (jak LPT).
    Jeżeli chodzi o przeróbkę, to jeżeli w środku STK jest 74HC244 lub 74HCT244 to można spróbować (porównując schematy STK200 i SIPROG-a) dać szeregowo od strony PC na wejściach rezystory 100k i podłaczyć sygnały odpowiednio do RS-a - jak w SIPROG-u.

Najprościej, niewątpliwie, kupić nowy programator. :wink:
  • REKLAMA
  • #6 4682261
    tomwlo
    Poziom 10  
    OK, dzięki, ale za małe moje doświadczenie aby rozbierać układy na SMD :(.
    Swoją drogą znalazłem DIY coś takiego:
    www.geocities.jp/kuman2600/n1isp.html

Jak to się ma do rzeczywistości ? To jest to samo co SIPROG?

Jeszcze raz dzięki za pomoc.
  • #7 4682271
    Nawigator
    Poziom 33  
    Ocena: 160
    A co to masz za komputer który nie ma wyjścia drukarkowego czyli LPT? Nie da się mu wstawić dodatkowej karty? Mam taką działa super a na aukcjach też sprzedają.
    Pzdr. N.
  • #8 4682311
    szelus
    Poziom 34  
    tomwlo napisał:

Swoją drogą znalazłem DIY coś takiego:
    www.geocities.jp/kuman2600/n1isp.html

Jak to się ma do rzeczywistości ? To jest to samo co SIPROG?

Robiłem kiedyś coś takiego i (o ile pamiętam) działało. To nie to samo co SIProg (inna konwencja podłączeń do RS-a) i już nie pamiętam jaki rodzaj programatora trzeba było ustawić. O ile pamiętam, w najgorszym razie zarówno w programatorze A.Dybkowskiego jak i w avrdude można zdefiniować własny programator (tzn. które sygnały MOSI, SCK itd są podłączone do których pinów RS-a).
  • #9 4682318
    tomwlo
    Poziom 10  
    kontynuując temat i zadając idiotyczne pytanie (ryzykuję banem ? :)) może kupić przejściówkę-adapter USB-LPT z allegro? kaszt 10-30 PLN,

Pytanie czy będzie to działać z STK200???

Dzięki za pomoc,

aha komp ma MB DFI LanParty Ultra-D, i nie przewidziano tam LPT, a Serial port wyprowadzony jest za pomocą 9 GoldPINów na płycie, więc i tak jakieś wyjście będę musiał zrobić...

Ale na USB to byłoby cuś...
  • REKLAMA
  • #10 4682354
    szelus
    Poziom 34  
    Było już wiele razy...
    Przejściówkę kupić można, ale one działają tylko z drukarką. Z STK itp nie...
  • #11 4682442
    Nawigator
    Poziom 33  
    Ocena: 160
    Za darmo możesz dostać stary AT i zrobić sobie na nim oddzielne stanowisko do zabawy w AVR.
    Pzdr. N.
  • #12 4743979
    tomwlo
    Poziom 10  
    Witam ponownie.
    Nie chcę odgrzewać starych kotletów, ale zgodnie z radą Nawigatora, znalazłem Laptop z LPT :).

Podłączyłem Atmega8 pod STK200 i udało się - zaprogramowałem go (z uciechy chyba z 10 razy tym samym kodem). Potem podłączyłem do Portów C1, C3 i C5 diody, napisałem kilka linijek kodu w Bascomie i zaczęły mrugać :)

A teraz pytania:
    Czy brak podłączonego zewnętrznego kwarcu może skutkować tym, iż w kodzie programu mam WAIT 1 (1 sekunda), a w rzeczywistości dioda mruga co 4 sekundy?

Czy to wina niepodłączonego nigdzie RESETu (poza ISP), że po wyłączeniu Laptopa i pozostawionym włączonym zasilaniu do Atmegi diody przestają mrugać - znaczy Atmega przestała podawać sygnał. Czy ona się resetuje?

Dzięki za odpowiedzi, i przepraszam za durne pytania.
    Tomek

Ps. Mrugam diodami, bo to moja pierwsza komunikacja z Atmegą i kompletnie nic nie umiem, a to ma być DIY płytka testowa:)
  • #13 4744065
    snow
    Poziom 31  
    Ocena: 201
    tomwlo napisał:

A teraz pytania:
    Czy brak podłączonego zewnętrznego kwarcu może skutkować tym, iż w kodzie programu mam WAIT 1 (1 sekunda), a w rzeczywistości dioda mruga co 4 sekundy?

Dobrze zadeklarowałeś kwarc w kodzie?

tomwlo napisał:
    Czy to wina niepodłączonego nigdzie RESETu (poza ISP), że po wyłączeniu Laptopa i pozostawionym włączonym zasilaniu do Atmegi diody przestają mrugać - znaczy Atmega przestała podawać sygnał. Czy ona się resetuje?

Nie, jak wyłączysz laptopa to wyłączy się procek nie zależnie od tego czy masz podciagnietego reseta do plusa czy nie.
  • #14 4744180
    tomwlo
    Poziom 10  
    Hej :)

Kwarcu w kodzie nie deklarowałem w ogóle... To już wiem co powinienem poprawić.

Co do laptopa, to jak sprawić, aby procek (atmega) był włączony po wyłączeniu kompa? Przecież powinien "chodzić sam", znaczy bez urządzenia programującego.

Pozdrawiam Tomek

--------------------------------------------
    Sam sobie odpowiem:
    po ustawieniu kwarcu, wszystko śmiga z dobrymi czasami :)

po wyłączeniu lapka i odpięciu złącza ISP Atmega8 ożyła i znów mruga diodami.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programowania mikrokontrolera Atmega8 przy użyciu programatora STK200/300, który standardowo wymaga portu LPT, a użytkownik posiada jedynie port szeregowy 9-pin na płycie głównej. Wskazano, że STK200/300 to programator ISP na LPT i nie jest bezpośrednio kompatybilny z portem szeregowym RS-232. Zaproponowano alternatywy, takie jak program ISPPROG umożliwiający programowanie przez port szeregowy w trybie ISP, a także samodzielne wykonanie programatora SIPROG lub przeróbkę STK200, jeśli zawiera układy 74HC244/74HCT244, co wymaga jednak zaawansowanej wiedzy i umiejętności lutowania SMD. Podkreślono, że przejściówki USB-LPT nie działają z programatorami STK200/300, gdyż są przeznaczone tylko do drukarek. Najprostszym rozwiązaniem jest zakup nowego programatora USB dedykowanego do AVR. W dalszej części autor potwierdził sukces programowania Atmegi8 na laptopie z portem LPT, a także omówiono kwestie związane z brakiem zewnętrznego kwarcu i podłączeniem sygnału RESET, które wpływają na poprawność działania i czas opóźnień w programie. Po poprawnym zadeklarowaniu kwarcu w kodzie, Atmega8 działała zgodnie z oczekiwaniami, a po odłączeniu zasilania z laptopa mikrokontroler przestał działać, co jest normalne, gdyż zasilanie jest zależne od komputera.
REKLAMA