logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaznaczyć na wykresie bezwzględne niepewności pomiarowe?

13 Sty 2008 17:46 21215 7
REKLAMA
  • #1 4689973
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 4690000
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Zygi-z4 napisał:
    Mam wkreślić na papierze milimetrowym charakterystyki prądowo napięciowe nikieliny i wolframu. Jak zaznaczyć na wykresie obliczone błędy ΔU i ΔI? Mogę to również wykonać w EXELU tylko nie wiem jak. Jak poprowadzić prostą, przez jakie punkty ma przebiegać?

Najpierw pokaż tu ów wykres z charakterystką i obliczone do niej błędy...
  • REKLAMA
  • #3 4690037
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 4690087
    automatyk85
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    jak wykres narysowac pewnie wiesz
    więc wybierając typ wykresu jako punktowy bez znaczników danych (dla przejrzystości wykresu) jak juz wykonasz wykres kliknij na linie laczaca punkty otworzy ci sie okno "formatuj serię danych" tam wybierasz słupki błędów, bierzesz niestanardowe i wskazujesz komorki w exelu w ktorych masz zapisane błedy
  • #5 4690218
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #6 4690309
    automatyk85
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    jak sam napisałeś masz niepewność bezwzględną, a wiec wartosc rzeczywista miesci sie w przedziale (u-delta U ;u+ deltau) tak samo dla prądu, więc nic nie dzielisz tylko taka sama wartosc wpisujesz w plu i w minus
    od poczatku masz charakterystyke prądowo napięciową więc os x (pozioma) oznacza napęcie U a oś y (pionowa) oznacza prąd I
    robisz wykres w exelu I od U potem bierzesz te slupki błedów dla x bierzesz niestandardowe i w miejscu + zaznaczasz komórki z wartościami błędów U, potem w miejscu - zaznaczasz znow te same komorki z wartosciami bledow U, potem analogicznie w slupkach bledow dla y w plusie zaznaczasz komorki z bledami dla pradu I i w minusie tak samo
  • REKLAMA
  • #7 4690399
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 11040881
    anamia
    Poziom 1  
    mam pytanie: jak sie oblicza taki blad? Bo potrzebuje zrobic cos takiego samego, tylko nie wiem jak ten blad obliczyc

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobu zaznaczania bezwzględnych niepewności pomiarowych błędów ΔU i ΔI na wykresach charakterystyk prądowo-napięciowych nikieliny i wolframu, zarówno na papierze milimetrowym, jak i w programie Excel. Wskazano, że na wykresie w Excelu należy wybrać wykres punktowy, a następnie dodać niestandardowe słupki błędów dla osi X (napięcie U) i osi Y (prąd I). W polach formatowania słupków błędów dla wartości + i – należy wpisać tę samą wartość błędu, ponieważ niepewność jest bezwzględna i obejmuje przedział (U-ΔU; U+ΔU) oraz (I-ΔI; I+ΔI). Podano przykładowe wartości napięcia, prądu oraz ich błędów dla nikieliny. Poruszono również kwestię doboru punktów do prowadzenia prostej na wykresie, jednak nie udzielono jednoznacznej odpowiedzi. Na koniec pojawiło się pytanie o metodę obliczania błędów pomiarowych, które nie zostało rozwinięte.
REKLAMA