logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozpakować archiwa " RAR.AA " jaki program

JOJOSS 15 Sty 2008 18:37 16588 14
REKLAMA
  • #1 4697622
    JOJOSS
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich mam materiał niezbędny do pracy podzielony na 2 części " nazwa.rar.aa i nazwa.rar.ab
    Pytanie jak mam je scalić i rozpakować. Próbowałem na paru stronach z rozszerzeniami i nic !
    Przerobiłem na winRaR i pokazywały się błędy
    Proszę o pomoc !
  • REKLAMA
  • #2 4697930
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam. Najpierw musiałbyś je rozpakować, a następnie scalić. Rozpakować możesz w programie "Winrar", "Total Commander" itp.
    Scalenie tych materiałów będzie zależało od tego jakie pliki są spakowane. Jeżeli są to pliki np. tekstowe, doc, otwierane przez Open Office, to można je wydrukować do pdf-a. Jeżeli są to pdf-y to będzie trochę ciężko bo większość pdf-ów jest zabezpieczona przed kopiowaniem tekstu (tzn. da się skopiować tekst, ale jak będziesz chciał go wkleić np. w jakimś edytorze tekstowym to pojawią się "krzaki".
  • REKLAMA
  • #4 4700492
    JOJOSS
    Poziom 14  
    na peb .pl byłem i nic a total comander odmawia posłuszeństwa nie da sie scalić .....to jest system operacyjny !!!
  • #5 4700624
    Faces
    Ocena: 157
    Witam.

JOJOSS napisał:
    total comander odmawia posłuszeństwa nie da sie scalić

W ogóle rozpakowywuje pliki rar? Jeżeli Total Commander (potrzebuje wtyczek) i Winrar nie chcą rozpakować tych archiwów to pliki te mogą być uszkodzone.

JOJOSS napisał:
    .....to jest system operacyjny !!!

O co chodzi? jaki system operacyjny?
  • #6 4700856
    JOJOSS
    Poziom 14  
    Total każde wskazać 2 plik do scalenia wskazuje i lipa błąd i sie wyłącza .
    Jakby ci to wytłumaczyć np Windows ale inny solaris
  • REKLAMA
  • #7 4700894
    dex
    Poziom 27  
    Ocena: 101
    Total komander po podzieleniu robi końcówki xxx.001, xxx.002 i zawsze jest plik sumy kontrolnej xxx.crc.
    Winrar po dzieleniu robi xxx.rar, xxx.r01, xxx.r02 itd. lub xxx.part01.rar, xxx.part02.rar

Ostatni plik po podziale jest zdecydowanie mniejszy od pozostałych /o tych samym wielkościach.
    No chyba że trafimy na plik który ma np 100MB i ktoś go podzielił na 10 części czyli wszystki będa mieć po 10MB.

Możliwości jest kilka, jakiś lamer najpierw podzielił potem spakował osobno oba pliki winrarem, lub odwrotnie. Wrzuć te pliki jak nie są tajne i zobaczymy.

Zasadnicza sprawa - czy trzeba je scalać.. Może wystarczy wypakować każde z osobna do jednego katalagu.
  • REKLAMA
  • #8 4700984
    Mery84
    Ocena: 271
    Spróbuj zrobić zmianę nazw na jedną z wersji podanych przez kolegę dex. Może w ten sposób Winrar lub Total Commander sobie poradzą.
  • #9 4701505
    tropicalBula
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Jeżeli pliki są za duże lub z innych względów nie możesz ich umieścić na forum, wklej kilkadziesiąt (kilkaset), pierwszych bajtów, każdego z plików. Łatwiej będzie w ten sposób sprawdzić co to za pliki.

Pozdrawiam
  • #10 4701579
    JOJOSS
    Poziom 14  
    Znalazłem przykładowy inny plik identyczna sytuacja!! z tej samej strony mam ten plik... tu jest to co widać .

http://www.badongo.net/file/2330352

pobrałem to i zapisałem razem z tantymi

Windows File Merger: (DEPRECATED) Click here to download the filemerger (DEPRECATED)

to jest plik bat przerobił mi xxx.rar.ab na zwykły rar
    durny program przerobił na winrar'a 2 cześć pliku
    ;/

Pomocy
  • Pomocny post
    #11 4701794
    tropicalBula
    Poziom 15  
    Jeżeli to ten sam typ plików co na podanej przez Ciebie stronie, to jest to po prostu archiwum rar, podzielone na dwie części.
    W linuksie wystarczy wykonać cat plik.ab >> plik.aa i rozpakować plik.aa, jak zwykłe archiwum.
    W Windowsie musisz chyba użyć programu do dzielenia/łączenia plików. Może to być np. ten udostępniany na podanej przez Ciebie stronie (zdaje się, że to jakieś adware, więc może lepiej tego nie instaluj) lub dowolny inny.
    Napisałeś wcześniej, że narzędzie z Total Commander nie działa prawidłowo, więc możesz pobrać ten:
    http://www.freebytesoftware.com/download/hjsplit.zip
    On nie zawiera żadnych niespodzianek i potrafi łączyć/dzielić pliki powyżej 10GB.
    Po połączeniu powstanie jeden plik, zmień mu rozszerzenie na .rar, jeżeli będzie miał inne i wypakuj np. przy pomocy WinRAR.
    Jeżeli WinRAR zgłasza błąd, to znaczy, że któryś z tych dwóch pierwotnych plików zawiera błędy.

[Edit]:
    Błędy w działaniu TC, mogą wynikać z "dziwnej", długiej nazwy plików, dlatego przed łączeniem zmień ich nazwy na krótsze, np. plik1.rar.aa, plik2.rar.ab.
  • Pomocny post
    #12 4702748
    dex
    Poziom 27  
    Ocena: 101
    Z ciekawości to sciągnałem. Scalić do kupy potem wypakować rar-em.

Jakiś ciołek to podzielił po spakowaniu, do tego pozamieniał te rozszerzenia.

Wątpie by zrobił to jakikolwiek paker gdyż w każdym archiwum wieloczęściowym zawsze na początku każdej części, jest w nagłówku że jest to plik rar-owy i w dodatku która to część.

-
    Nie ma mowy o jakiś błędach TC z powodu długiej nazwy, za to odpowiada system i format plików na dysku. Scalić mozna za pomocą komendy scalaj jak i po prostu kopiowania..
  • #13 4708824
    JOJOSS
    Poziom 14  
    czyli jak mam to dokładnie zrobić ?
    ożywać jakiegoś programu z tej strony z downloadem ?
    czy Total Comander ??
  • #14 4712739
    tropicalBula
    Poziom 15  
    Użyj takiego programu do scalenia tych plików, który będzie działał w Twoim przypadku. Może to być ten podany przeze mnie w linku lub ten z Total Commandera (jeśli działa).
    Powstały po scaleniu plik rozpakuj, np. WinRarem. Jeżeli pliki zostały prawidłowo pobrane, nie będzie żadnych problemów.

[TIP]: Jeżeli będziesz używał programu, podanego w linku powyżej, zmień rozszerzenia Twoich plików z nazwa_pliku.rar.aa i nazwa_pliku.rar.ab na: nazwa_pliku.rar.001 i nazwa_pliku.rar.002 (takie akceptuje ten program).
  • #15 5042879
    filazaf
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    macie racje
    miałem plik nazwa.aa nazwa.ab
    zminiłem na nazwa.001 nazwa.002 i dałem join w HJSPLIT
    Potem wystarczy to winrar potraktowac

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu rozpakowania i scalenia archiwów podzielonych na części z rozszerzeniami .rar.aa i .rar.ab. Standardowe programy do archiwizacji, takie jak WinRAR i Total Commander, często nie radzą sobie z tym formatem, co może wynikać z uszkodzenia plików lub nietypowego podziału. Zalecane jest najpierw scalenie plików w jeden, a następnie rozpakowanie. W systemach Linux można użyć polecenia cat do połączenia plików, natomiast w Windowsie polecane są narzędzia do łączenia plików, np. HJSplit, który pozwala na łączenie plików o rozszerzeniach .001, .002 itd. W celu poprawnego działania należy zmienić rozszerzenia plików z .rar.aa i .rar.ab na .rar.001 i .rar.002. Po scaleniu powstaje jeden plik z rozszerzeniem .rar, który można rozpakować WinRAR-em. Problemy z rozpakowaniem mogą wynikać z błędów w plikach lub nieprawidłowego podziału. Total Commander wymaga odpowiednich wtyczek i może mieć problemy z długimi nazwami plików lub formatem systemu plików. Wskazane jest także sprawdzenie pierwszych bajtów plików, aby potwierdzić ich typ.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA