logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka LG nie nagrywa DVD, działa na innym PC, Nero 7 PL, co robić?

ziguś 16 Sty 2008 17:28 17549 19
REKLAMA
  • #1 4700953
    ziguś
    Poziom 23  
    Ocena: 268
    Kupiłem nagrywarkę DVD f-my LG. Mam Nero 7 PL i ...
    Nagrałem jedną płytkę, a drugiej już nie nagrało, więc pomyślałem że nagrywarka i oddałem na reklamację - dostałem nową (inne numery seryjne).
    Dalej jest to samo czyli nagrywa i odczytuje CD, nagrywa i odczytuje DVD RW , a zwykłe DVD tylko odczytuje, a nie da się nagrać.
    Zainstalowałem windowsa od nowa, upgradowałem bios i dalej to samo, a jak ją podłączę do innego komputera to chodzi normalnie.
    Jeżeli ktoś może mi powiedzieć co to może być to proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4700987
    msg
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Na innym komputerze sprawdzałeś na tych samych DVD-R? Z tej samej serii? Byćmoże twoja nagrywarka nie obsługuje jakiegoś podkładu (np. TDK wypuścił nie tak strasznie dawno niezły kicz). Wtedy wgranie najnowszego firmware'u powinno pomóc. Z tych operacji nagrywanie DVD-/+R jest operacją z największym transferem. Może nie masz włączonego UDMA?
  • REKLAMA
  • #3 4701033
    ziguś
    Poziom 23  
    Próbowałem na różnych płytkach, udma jest włączone, na innym komputerze ta nagrywarka działa. Poza tym to stało się nagle - nagrałem jedną płytkę a drugiej już nie nagrało. Odlicza czas do końca zapisu, ale pasek postępu zatrzymuje się na 3% i gaśnie dioda w nagrywarce, a czas do końca odlicza stanie na zero i koniec i tak sobie wisi dopóki nie włączę zakończ. Czy może to być jakieś uszkodzenie płyty lub procesora ?
  • REKLAMA
  • #4 4702908
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    Zainstaluj sterowniki ASPI
    tez sie z tym spotkałem ale nie pamietam co tam bylo przyczyna tego. Wiem że nie bylo napewno robionej aktualizacji FW. Czy nie kombinowałes coś ze zworkami dla MA SL CS lub w urzadzeniach które pracuja na tym samym kablu ? Sprawdz zworki czy masz dobrze włożone. !
  • REKLAMA
  • #6 4704065
    ziguś
    Poziom 23  
    Ze zworkami nic nie kombinowałem. Mam nagrywarkę LG DVD-RAM GSA-H55N. System Windows XP z SP2. Jest ustawiona na master i podpięta jako pierwsza na IDE2. Dla przypomnienia dodam, że chcialem nagrać 2 płytki i to się stało nagle - nagrałem jedną normalnie a drugiej już nie nagrało - a samo się chyba nic nie przestawiło.
    Zauważyłem jeszcze, że jak podłączę nagrywarkę pod usb (przez przelotkę z allegro) to nagrywa, ale bardzo powoli. A jeżeli chodzi o DMA to pokazuje Multi-Word DMA Tryb 2
  • Pomocny post
    #7 4704177
    Pieron
    Poziom 31  
    Byc może padl Ci kontroler IDE, ATA, ATAPI
    aby to sprawdzic potrzebowalbys karte kontrolera na PCI
    i przelaczyc na taka. Może przeinstalowanie sterowników płyty by coś wnioslo. Warto byloby też przerzucić nagrywarke na drugi kanal IDE czy aby tam nie funkcjonuje.
    Ewentualnie taśma uszkodzona (podmienic)

Jezeli bylaby to wina nagrywarki i Firmware to dlaczego urzadzenie funkcjonuje na innym komputerze jak podaje autor. Czy na tym drugim komputerze byly używane te same dyski DVD, bo jesli te same to moim zdaniem nie powinno miec FW z tym nic wspólnego.
  • Pomocny post
    #8 4704188
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    Do twojej nagrywarki jest dostępny firmware w wersji GSA-H55N V.1.05 na w/w stronie (po prawej) masz zakładki, wybierasz zakładkę Oprogramowanie, następnie wybierasz odpowiedni produkt, system operacyjny i wpisujesz nazwę GSA-H55N i klik na "szukaj" , dalej już se poradzisz.
    Ściągnąłeś już aktualizacje (i zaktualizowałeś) do Nero7 (link w moim poście wyżej).

Co do transferów danych nagrywarki na kablu USB 1.1 masz max. 1.5 MB/s a w trybie Ultra DMA 2 - 33 MB/s.
  • #9 4704440
    ziguś
    Poziom 23  
    Aktualizowałem Nero - dalej to samo
    Przepiąłem na IDE1 jako drugi po twardym dysku i dalej to samo
    A co wy na to jak bym po wypłacie kupił płytę ? Tylko gdzie kupic coś na co mi wejdzie Athlon 2700 i DDR PC3200 - ciężko będzie - a całego kompa bym nie chcial wymieniać
    Aha, próbowałem w nero nagrywać z mniejszą prędkością, nawet 4X i też nie nagrywa, a dvd rw z prędkością 4x nagra.
    ..........A podobno ostatnie udokumentowane cuda były w Kanie Galilejskiej ...
    A z drugiej strony gdybym miał rąbnięty kontroler to dyski by nie chodziły
    i dlaczego DVD-RW nagra z prędkością 4x a DVD +/- R nie nagra
  • #10 4705214
    nostromo2003
    Poziom 2  
    U mnie jest podobnie, robiłem wszystko co ty i nic, wszystkie możliwe ustawienia zworek, pracowała sama na taśmie i razem z inną dałem najnowsze stery do płyty i nic, myślałem że coś z płytą główną jakaś awaria? no ale widzę że nie jestem samotny :) z tym problemem. U mnie jeszcze próby robiłem na nero 6/7 i 8 deep burnerem. Nagrywa od 1 do 3% po anulowaniu zaczyna pracować i "dogrywa" do 6% i wysówa płytkę. w czasie jej pracy przymula kompa że prawie nic nie chce się otwierać. Wiem że brzmi to conajmniej dziwnie ale taki właśnie mam problem:cry:
  • #11 4705495
    gsm_virus
    Jeżeli kolega ziguś i nostromo2003 , mają ten sam model płyty głównej, lub płyty z tym samym modelem chipset-u , to konkluzja nasuwa się sama... brak współpracy.
    Podajcie na jakiej płycie, z jakim chipsetem ma problemy LG DVD-RAM GSA-H55N.

A, i jeszcze
    Pieron napisał:
    (...)Jezeli bylaby to wina nagrywarki i Firmware to dlaczego urzadzenie funkcjonuje na innym komputerze jak podaje autor. Czy na tym drugim komputerze byly używane te same dyski DVD, bo jesli te same to moim zdaniem nie powinno miec FW z tym nic wspólnego.
    Tak, jeżeli były to te same marki i typy płyt, i na jednym jest OK , a na drugim "jest lipa" , to nie firmware i tu zgodzę sie z kol. Pieron, (jak pisał wyżej).
  • #12 4706162
    nostromo2003
    Poziom 2  
    ok płyta główna: gigabyte GA - 7N400E
    nVidia nFORCE2 400/MCP
  • #13 4706195
    ziguś
    Poziom 23  
    Ja mam płytę EPOX EP 8K9A
    Ja przypuszczam, że skoro to chodzilo, i przestało, to problem tkwi w płycie. Albo padł chipset, albo kontroler. Kupię nową płytę i tyle...
  • #14 4706293
    nostromo2003
    Poziom 2  
    Przypuszczam kolego że tu chodzi o chipset ten sam co mój: NVIDIA nForce2 Ultra 400, jakaś niezgodnośc i tyle. Jak czytałem na temat tych nagrywarek nic nie widziałem aby o tym producent wspominał :D ale trudno abym kupował nową płytę. Raczej poczekam do modernizacji albo zakupu nowego kompa, mam jeszcze neca nd-3551a który chodzi ok. Pozdrawiam i dzięki za porady chyba że macie jakieś to z góry dziekuję za nie.
    Robert B.
  • #15 4706318
    Pieron
    Poziom 31  
    Jeszcze jedna jedyna możliwosc to próba pracy na innych dyskach (tzn. zmiana producenta) DVD-R/DVD+R bo wiadomo ze RW chodzi. Zamień się z kolegami na dyski innych producentów i sprawdz to jeszcze, jak się nagrywarka spisuje. No i podstaw jeszcze sterowniki ASPI Adapteca jak pisalem wyżej bo masz prawdopodobnie jeszcze na tych windowsowskich lub z nero. tu sa najnowsze aspi
    http://www.instalki.pl/programy/download/sterowniki/Adaptec_ASPI_Driver.php
    mozesz ewentualnie potrzebowac jescze programu ForceASPI do usuniecia starych sterowników.
    (ja preferowalbym odszukac je i zmienic im nazwe wstawiajac przed wlasciwa nazwa slowo "zmiana" co w razie koniecznosci pozwoliloby na powrót do porzedniego stanu.) Po skasowaniu starych wersji sterowników konieczny jest restart komputera. Może się tak zdarzyć, że system nie będzie chciał się podnieść po tej operacji ale w takim przypadku wystarczy uruchomić komputer w trybie awaryjnym i uruchomić plik o nazwie instaspi.bat dzięki czemu zostaną zainstalowane odpowiednie sterowniki w systemie. Koniieczny restart komputera. Po uruchomieniu się Windowsa sprawdzić za pomocą aspichk.exe czy instalacja przebiegła ok.

"ASPI - Advanced SCSI Programming Interface jest sterownikiem, który odpowiada za poprawną pracę i obsługę urządzeń SCSI jak i nagrywarek czy czytników CD-ROM współpracujących z magistralą IDE."
  • #16 4706871
    ziguś
    Poziom 23  
    Ale jakim cudem może byc problem ze sterownikami, czy tam jakaś niezgodność jak napisałem wyraźnie - wcześniej też miałem tą samą nagrywarke i wszystko chodziło i nagrałem wiele płyt bez problemu. Upatrzyłem na allegro taką samą płytę Epoxa i założę się że jak przełożę płytę to wszystko będzie ok. Odnoszę wrażenie że niektórzy piszą posty tylko po to aby pisać i mieć na koncie "dużo napisanych postów"
    A poza tym napisałem, że "jak go podłączę poprzez przelotkę pod USB to nagrywa tylko bardzo wolno" ale jest to wynikiem przepustowości usb
    Oczywiście przeinstalowałem ASPI, ale nie wniosło to żadnych zmian.
    Dobra, jak zmienię płytę to się odezwę.
  • #17 4707175
    gsm_virus
    ziguś napisał:
    Ale jakim cudem może byc problem ze sterownikami, czy tam jakaś niezgodność jak napisałem wyraźnie - wcześniej też miałem tą samą nagrywarke i wszystko chodziło i nagrałem wiele płyt bez problemu.
    Proszę się nie irytować, być może Twój problem ze sprzętem "nie jest standardowym" , gdzie tylko wymagana jest ingerencja w sterowniki, firmware ... Co pisaliśmy tutaj we wcześniejszych postach.

ziguś napisał:
    Odnoszę wrażenie że niektórzy piszą posty tylko po to aby pisać i mieć na koncie "dużo napisanych postów"
    Sądzę, że każdy stara się "dzielić swoją wiedzą" z innymi użytkownikami najlepiej jak potrafi (sądzę że żadna z w/w porad nie była zdawkowa) , a narażanie na dodatkowe koszta, związane z ponownym zakupieniem płyty głównej (to Twoja decyzja), jest ostatecznością. Ale bynajmniej wykluczyłeś już problemy z oprogramowaniem do obsługi nagrywarki.
  • #18 4707245
    Pieron
    Poziom 31  
    Proponuje ci jeszcze sprawdzić na tym komputerze przez podłączenie innej nagrywarki np. z drugiego kompa może to wniesie cos więcej i będzie można pewniej okreslic czy wina leży po stronie płyty czy LG. Jeśli inna nagrywarka będzie zachowywać sie tak samo (nie nagrywać płyt DVD-R i DVD+R) to wina płyty 100%. Jeśli nagrywanie będzie ok, to aktualizacja FW nagrywarki DVD LG będzie konieczna + ewentualne szukanie nowszych sterowników do twojej płyty głównej.
  • #19 4707261
    ziguś
    Poziom 23  
    Ależ ja się nie irytuję, a jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam.
    Podłączałem nagrywarkę NEC-a i też nie działa.

I chyba trafiłem na jedno z niewielu uszkodzeń. Zmieniłem płytę i wszystko jest OK.
  • #20 7250594
    krwawa_nutria
    Poziom 10  
    Dla wszystkich borykających się z tym wciąż powracającym problemem, jest jedno rozwiązanie, którego "zbawienną moc" potwierdziło już wielu użytkowników... w tym również i ja, bowiem, wspomniana nagrywareczka LG [HL-DT-ST DVD-RAM GSA-H55N] nagle i niespodziewanie zwolniła podczas nagrywania płyt, ponadto bufor zaczął zachowywać się dziwnie no i procek miał 99% roboty ;-)

Oto prosta rada :

Nagrywarka LG nie nagrywa DVD, działa na innym PC, Nero 7 PL, co robić?

- należy odinstalować te oba kontrolery i po prostu zrestartować system (jeżeli automatycznie na nowo się nie zainstalują to trzeba to zrobić "ręcznie" korzystając ze sterowników do płyty głównej), problem z głowy :-)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nagrywarki LG DVD-RAM GSA-H55N, która nagrywa i odczytuje CD oraz DVD-RW, ale nie nagrywa zwykłych płyt DVD-R/DVD+R na jednym komputerze, mimo że na innym działa poprawnie. Próby rozwiązania obejmowały reinstalację systemu Windows XP SP2, aktualizację BIOS-u, sterowników ASPI, Nero 7 PL oraz firmware nagrywarki, zmianę ustawień IDE (master/slave, kanały IDE), testowanie różnych prędkości nagrywania i różnych nośników DVD-R. Problem objawia się zatrzymaniem procesu nagrywania na około 3%, dioda gaśnie, a czas do końca zapisu zatrzymuje się na zero. Podłączenie nagrywarki przez USB powoduje nagrywanie, ale bardzo wolne (tryb Multi-Word DMA 2 zamiast Ultra DMA). Podejrzewano uszkodzenie kontrolera IDE lub chipsetu płyty głównej, co potwierdziła wymiana płyty głównej (Epox EP 8K9A zamiast Gigabyte GA-7N400E z chipsetem nVidia nForce2 400/MCP) i problem ustąpił. Inne sugestie to sprawdzenie kompatybilności nośników DVD-R, aktualizacja sterowników ASPI Adaptec, wymiana taśmy IDE oraz testowanie innej nagrywarki na tym samym komputerze. Dodatkowo, rozwiązaniem dla podobnych problemów może być odinstalowanie i ponowna instalacja kontrolerów IDE w systemie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA