logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wzmacniacz dwutranzystorowy 10MHz - ew. korekty

lud_wik 16 Sty 2008 20:55 1775 3
REKLAMA
  • #1 4701762
    lud_wik
    Poziom 10  
    Witam!
    Mam do wykonania wzmacniacz dwutranzystorowy 10MHz. Czy Koledzy mogliby "rzucić" okiem i dokonać korekty ewentualnych błędów. Antena w postaci blaszki miedzianej.
    Dziękuję z góry
    Pzdr
    Załączniki:
    • Schemat wzmacniacz dwutranzystorowy 10MHz - ew. korekty wzm.jpg (18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4702057
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 134
    Ten kondensator 10nF na wejściu to do czego? Na moje oko to prawie zwarcie, a na obwód dopasowania impedancji to zdecydowanie nie wygląda.
    Strasznie nie podoba mi się układ na drugim stopniu. Będzie bardzo wrażliwy na zmiany temperatury. Ponadto będzie dosć znacznie obciążał pierwszy stopień, a obciążenie będzie miało charakter nieliniowy.
    Punkt pracy pierwszego stopnia można by nieco przesunąć - zmniejszyć prąd kolektora, tak żeby na kolektorze napięcie w stanie spoczynku wynosiło ~2.5V. Ten stopień również będzie wrażliwy na temperaturę, ale nie tak bardzo jak drugi.

Pozostaje jeszcze tylko zasadnicze pytanie, do czego ten wzmacniacz ma służyć i w jakich warunkach pracować?
  • REKLAMA
  • #3 4708660
    lud_wik
    Poziom 10  
    Witam
    Dzięki za odpowiedź!
    Otóż wzmacniacz ten ma służyć do wzmocnienia sygnału wysłanego z cewki nadawczej oddalonej o kilka cm od cewki odbiorczej umieszczonej na wej.tego wzmacniacza 10MHz. W założeniu miało być wzmocnienie ok.57 db. Kondensator razem z antenką na wej. ma tworzyć rezonans. Co proponujesz zmienić? Może zastosować jakiś wzm. scalony?
    Pozdr
  • Pomocny post
    #4 4713503
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 134
    10nF i 10MHz, to mi rezonans wychodzi dla cewki 27nH, diablo mało, kawałek drutu tyle ma.

Kierujac się czystym lenistwem i wygodnictwem zasymulowałem ten układ. Jednak nie jest aż tak źle jak się spodziewałem. W rozsądnym ;] zakresie temperatur (20 - 80°C) parametry trzyma w miarę przyzwoicie.

Ten rezystor na wejściu tak średnio mi pasuje, w zasadzie to tylko dodatkowe straty wnosi, chyba że jeszcze o czymś nie wiem.

Pasmo przenoszenia wzmacniacza jest dość szerokie, w związku z czym wzmacniał będzie całe mnóstwo elektromagnetycznych "śmieci". Nie jestem pewien, czy pojedynczy obwód rezonansowy załatwi sprawę. Można by dać tam jakiś kwarc w rezonansie szeregowym na wejście, tylko wtedy nadajnik również warto by w taki kwarc wyposażyć.
REKLAMA