logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozwinięcie przebiegu w szereg Fouriera - 30 pierwszych harmonicznych

nikt_kk 18 Sty 2008 01:26 1932 3
REKLAMA
  • #1 4706449
    nikt_kk
    Poziom 11  
    Witam

Mam za zadanie rozwinąć podany przebieg w szereg Fouriera, następnie znaleść dla 30 pierwszych harmonicznych [Fk] i arg[Fk] .

Przebieg jak na rysunku w załączniku, pomoże ktoś?
    Załączniki:
    • Rozwinięcie przebiegu w szereg Fouriera - 30 pierwszych harmonicznych szerg to wyliczenia.JPG (15.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4706477
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    nikt_kk napisał:
    Witam

Mam za zadanie rozwinąć podany przebieg w szereg Fouriera, następnie znaleść dla 30 pierwszych harmonicznych [Fk] i arg[Fk] .

Przebieg jak na rysunku w załączniku, pomoże ktoś?
    Przepraszam, a w czym tu problem?
    Przebieg danej funkcji okresowej jest tu odcinkami ciągły, a wzory Eulera na współczynniki Szeregu Fouriera są przecież powszechnie znane.
    Natomiast policzenie całek oznaczonych (w sensie Riemanna) - w określonych przedziałach całkowania - typu:
    ∫sin(k•ω•x)•C•dx, czy; ∫cos(k•ω•x)•C•dx (C - wartość stała), lub też:
    ∫sin(k•ω•x)•x•dx, czy; ∫cos(k•ω•x)•x•dx, to przecież przysłowiowa "bułka z masłem".
    Natomiast wartość A0 - składową stałą, ja już sobie policzyłem w pamięci... :D (=0,5625)
    Pokaż tu co sam policzyłeś, a wtedy możemy podyskutować.
    Zobacz też Regulamin pkt. 16.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4706482
    Lucki
    Poziom 21  
    Ocena: 43
    Jest późno wiec napisałem Ci j jak (jestem fizykiem i to jest z punktu fizycznego) wyliczyć i podałem poszczególne całki.

• #4 4707238
    nikt_kk
    Poziom 11  
    Dziękuję wszystkim za chęć pomocy, zapomniałem napisać ze chodzi mi o wykładniczy szereg Fouriera. Wieczorem wrzucę moje rozwiązaniem które wydaje mi się błędne gdyż przeprowadzając syntezę na podstawie obliczonych [Fk] oraz arg{Fk} nie wychodzi podobny wykres. a według prowadzącego powinien przypominać już po wprowadzeniu 10 harmonicznych, btw F0 też mam w pamięci policzone - polep powierzchni pod wykresem prze okres:P

Pozdrawiam
REKLAMA