logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig SCD3390RDS - napis SURFACE po włożeniu płyty, nie kręci się CD

walczewskia 18 Sty 2008 14:01 3965 6
REKLAMA
  • #1 4707343
    walczewskia
    Poziom 15  
    Ocena: 49
    Radio gra bez problemu,natomiast po włożeniu płyty pojawia sie napis SURFACE. Zauważyłem że płyta sie nawet nie kręci w napędzie ,stało się to podczas wymiany płyty na inną.Przed tym problemem CD działało bez problemów.
    Prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4707783
    walczewskia
    Poziom 15  
    Dzieki bardzo za informację,wynika z niej że po prostu padł laser.
  • REKLAMA
  • #4 4707959
    Tomek Włodarczyk
    Serwisant RTV
    Ocena: 331
    walczewskia napisał:
    Dzieki bardzo za informację,wynika z niej że po prostu padł laser.

Tak jest, ewentualnie do wyczyszczenia.
  • REKLAMA
  • #5 4708323
    walczewskia
    Poziom 15  
    Czyściłem ,ale to nic nie pomaga.Dziwi mnie tylko że laser wogóle się nie rusza (ne chodzi nawet silnikczek od przesuwu).Może jest jakis bezpiecznik na plycie??
  • #6 4708359
    Tomek Włodarczyk
    Serwisant RTV
    Ocena: 331
    walczewskia napisał:
    ... (ne chodzi nawet silnikczek od przesuwu)....?

Przesuwu czego? Przesuń ręcznie czytnik tak, żeby był w połowie płyty i zobacz czy po włożeniu płyty i włączeniu radia czytnik zjedzie do środka płyty. Poza tym zawsze można wkalkulować uszkodzenie elektryczne. Pytasz o konkretny komunikat to dałem Ci konkretną odpowiedź! Po to jesteś mechanikiem, żeby sprawdzić i wyeliminować wszystkie inne możliwości.
  • #7 4708652
    walczewskia
    Poziom 15  
    Dzięki za odp.Silniczek nie przesuwa się .Ja dlatego pytam o wszystkie możliwości ,ponieważ w radiach samochodowych jestem cieńki.Prawdopodobnie jest to uszkodzenie elektroniczne,a napis ten pojawił się zaraz po tym jak nastąpił ten defekt.Może ktoś miał juz doświadczenie z elektroniką w tym modelu.
    z góry dziękuje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W urządzeniu Grundig SCD3390RDS po włożeniu płyty pojawia się komunikat "SURFACE" i płyta nie obraca się. Problem pojawił się po wymianie płyty, wcześniej odtwarzacz CD działał poprawnie. Przyczyną może być uszkodzony laser lub zabrudzenie lasera, jednak czyszczenie nie przyniosło efektu. Dodatkowo silniczek przesuwu lasera nie działa, co sugeruje możliwe uszkodzenie elektroniczne lub mechaniczne. Zalecane jest ręczne przesunięcie czytnika do środka płyty w celu sprawdzenia działania mechanizmu oraz weryfikacja ewentualnych uszkodzeń elektrycznych lub bezpieczników na płycie głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA