logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zacząć z mikrokontrolerami? Tani programator i prosty projekt LED

maly.borkowo 18 Sty 2008 15:25 2202 7
REKLAMA
  • #1 4707609
    maly.borkowo
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam!
    Wiem, że tematów na ten temat jest dość sporo, jednak czytam to wszystko i raczej mało z tego kumam... Potrzeba mi czegoś dla totalnych lam, nie wiem nic na ten temat i chciałbym się nauczyć programować i wykorzystywać te scalaczki. Jednak na początek jak najmniejszym kosztem, rzedu powiedzmy 20-30zł.
    Jaki wybrać mikrokontroler? Jak zrobić do niego PROSTY i TANI programator (ISP z tego co wiem najtaniej wychodzą) I może jakieś urządzonko, na którym bym mógł sprawdzić efekt pracy, powiedzmy podłączyć jakoś diody albo 2 wyświetlacze 7segmentowe LED? i żeby np. jak wcisne S1 to licznik robi +1 i wyświetla, a jak wcisne S2 daje -1... Może ktoś to wszystko jakoś uściślić?

Z góry WIELKIE DZIĘKI! :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4708109
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 62
    polecam zestaw edukacyjny DSM-51 na 8051, jednak cena jest trochę wygórowana
  • #5 4708145
    yokoon
    Poziom 29  
    Ocena: 144
    Witam
    A ja ci podpowiem jeszcze inną firmę, tj. EPSILON z tym, że to nie jest programator równoległy a szeregowy. Ale można wkładać układy surowe nie koniecznie muszą być w układzie czyli ISP. Są to mikrokontrolery serii ATtina i ATmega.
  • #6 4708300
    Michlis
    Poziom 11  
    Niedawno przerabiałem ten temat, tzn. szukałem jakiegoś zestawu "startowego" do AVR. Niestety ceny płytek z Allegro są wysokie, a chciałem wydać jak najmniej. Po kilku dniach poszukiwania kupiłem ten programator:
    http://allegro.pl/item298761391_programator_avr_usb_hid_stk500_fvt_przecena_.html
    Chodzi zarówno pod Windows jak i Linux na USB!
    Do tego płytka stykowa, która nie wymaga lutowania i pozwala szybko i wygodnie zbudować proste układy:
    http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?user_id=2542&lang=pl
    (najtańsza jaką znalazłem, jedyny minus to nie można mierzyć napięć bezpośrednio z otworów, są za małe).
    Do tego trochę niezbędnej elektroniki (kwarc, stabilizator 5V, diody, rezystory, przyciski itd...) i można zaczynać zamykając się spokojnie poniżej 100zł.
  • REKLAMA
  • #7 4709344
    gumer
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Potwierdzam. Zarówno płytka stykowa, jak i programator są wyśmienite :). Poza tym tak można się nauczyć samemu robić od zera :).
  • #8 4709497
    maly.borkowo
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Ehhh... chyba za tępy na to jestem :( Może i bym kupił ten programator, ale jak widzę ten uC to już się mieszam co gdzie bym musiał podłączyć... :|

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy rozpoczęcia nauki programowania mikrokontrolerów przy minimalnym budżecie około 20-30 zł. Zalecane jest rozważenie mikrokontrolerów AVR, takich jak serie ATtiny i ATmega, które można programować za pomocą tanich programatorów ISP. Jeden z polecanych programatorów to tani programator USB HID kompatybilny z Windows i Linux, dostępny na Allegro, który umożliwia wygodne programowanie bez konieczności lutowania. Do budowy prostych projektów, np. licznika z przyciskami i wyświetlaczami 7-segmentowymi LED, rekomendowana jest płytka stykowa (breadboard) oraz podstawowe elementy elektroniczne: kwarc, stabilizator 5V, diody, rezystory i przyciski. Alternatywnie wspomniano zestaw edukacyjny DSM-51 oparty na mikrokontrolerze 8051, choć jest droższy. Firma EPSILON oferuje programatory szeregowe do mikrokontrolerów AVR, które pozwalają programować układy surowe, niekoniecznie w standardzie ISP. Materiały edukacyjne i schematy programatorów dostępne są na stronach takich jak elektroda.pl i mikrokontrolery.of.pl. Pomimo dostępności tanich rozwiązań, początkujący mogą mieć trudności z podłączeniem i konfiguracją mikrokontrolera, co wymaga dodatkowej nauki i praktyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA