logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego kanał Viva Polska czasami nie odbiera?

Auri17 19 Sty 2008 12:00 3923 11
REKLAMA
  • #1 4710367
    Auri17
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Siema
    Mam problem z viva polska. Czasami odbiera ale żadko, nie znam sie na tym i prosze o pomoc z gory dzieki.
  • REKLAMA
  • #2 4710471
    marko762
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Nic Bliżej nie Napisałeś, VIVA Polska nadaje z HB na 11,075 GHz, polar. V, SR 27500, FEC 3/4, PID video 164, PID audio 96. Program nie jest kodowany i jeżeli inne odbierają z pozycji 13° E prawidłowo to ten program również musi się znaleźć. Pozdrawiam Marek K.
  • REKLAMA
  • #3 4710640
    Auri17
    Poziom 10  
    Dzieki za odpowiec.
    To znaczy mam ten program ''viva polska''
    Wszystkie te czestopliwosci mam ustawione i odbiera, czasem idealnie da sie ogladac, a przewaznie jest tak ze cos przerywa nie wiem o co wtym chodzi.
  • #4 4710695
    okulik
    Poziom 28  
    Ocena: 126
    Ustaw antenę.
  • #5 4711256
    Auri17
    Poziom 10  
    Acha
    Mam jeszcze jedno pytanie mam tuner Trwam 2200S i jest jakas mozliwoc zeby ogladac np tvn7, tv4 itd???
  • #6 4711280
    marko762
    Poziom 13  
    Witam ponownie jakie są wskazania na pasku poziomu sygnału i czy z innymi pogramami z HB równierz są problemy? Napisz coś bliżej o układzie antenowym tzn. jaka wielkość czaszy, czy odbierasz program z jednej pozycji czy np. z dwóch przy pomocy "zeza"- bo narazie nic bliżej niewiem. Jeżeli posiadany układ antenowy wcześniej działał prawidłowo, to jeżeli nie miało miejsca przestawienie się czaszy na maszcie antenowym , możesz spróbować wymienić konwenter (20-30 zł)- niektore modele niewytrzymują próby czasu i przestają "trzymać parametry fabryczne". Pozdrawiam Marek K.

Dodano po 3 [minuty]:

NIESTETY NIE!!!!!!! Wszystkie te programy są w przekazie satelitarnym kodowane. Najtańszy dostęp to chyba przez "CP" pakiet "mini" bodaj za niecałe 10 zł.

Dodano po 6 [minuty]:

Proponuję lekturę "Sat kuriera" z bardzo dokładnym wykazem tv sat. Niewiem czy dobrze dedukuję ale czy Masz do tego odbiornika antenę ustawioną na Astrę 19,2°E (TV Trwam) i zeza na H-B13°E?
  • REKLAMA
  • #7 4711346
    Auri17
    Poziom 10  
    Elo
    Sila sygnalu jest 26% a jakosc 0% a inne programy dzialaja doskonale tylko czasem polsat 2 zarywa. Wielkosc czaszy 80cm na zeza HB i Astra.
    Konwenter jest nowy bo nie dawno zakladalem satke i mialem wczesniej ustawiona Astre. Pozdrawiam

A w''CP" pakiet mini jakie sa programy?????

Dodano po 7 [minuty]:

Nie wiem dokladnie ale chyba mam HB a astre na zeza, a tak dokladniej to HB mam po lewej a astre po prawej
  • REKLAMA
  • #8 4711453
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 478
    Lewa, prawa.... Ale z jakiej perspektywy?! Patrząc zza anteny, czy przed nią?
    Taki sygnał? 0% jakości?
    Albo konwerter na HB jest źle ustawiony, albo, jeśli jest w środku, to źle ustawiona antena.

W pakiecie Mini masz TVP1, TVP2 (te kanały lepiej oglądać z naziemnej - 100 razy lepsza jakość), Polsat, TV4, TVN, TVN Siedem. I tyle.
  • #9 4711456
    marko762
    Poziom 13  
    Sam miałem problem jak kupowałem konwenter "Humax" , że nie mgłem na nim odebrać nic z gornego pasma ( oczywiście wymieniłem na nowy-sprawny). Poziom 26 to rochę mało, czy jak wymienialeś konwenter w uchwycie napewno nic nie poruszyłeś tu naprawdę musi byc zachowana precyzja!!! Sprawdź czy konwenter zamontowany jest z prawidłową polaryzacją tzn zwróć uwagę aby niebył przekręcony w uchwycie wówczas możesz niewłasciwie odbierać polaryzację V lub H. Jeżeli Astry wszystko jest O.K. to możesz pokusic się o zamianę konwenterów miejscami i sprawdzić czy coś zmieni na +. Uważaj aby nie pomylić kabli . Aha jeszcze może sam przełacznik DiSEqC wprowadza jakiś zamęt w odbiorze, jak masz możliwość to sprawdź działanie odbiornika z pominięciem przeł. ( w pierwszej kolejności). Co do oferty "CP" to sprawdź na ich stronach www, bo dokładnie nie wiem, a ulotkę gdzieś wcisnąłem. Ale za 10 zł to za wiele się niespodziewaj. Jedynie co ważne to bezzakłóceniowy dostęp do podstawowych kanałów i możliwość odbioru z innych satelitów niż "H-B". Tyle źe oferta tunerów jest uboga. Sam wziąłem Echostara, tyle że po 2 dniach zwróciłem w ramach odstąpienia od umowy, nie ma timera. Od roku posiadam Samsunga DSB305 - polecam. Od 2 m-cy jak ściagnąłem do niego nowy soft z "CP" super.
  • #10 4718228
    Auri17
    Poziom 10  
    A jak by przelozyl kabel z Astry na HB a HB na Astre???
  • #11 4718327
    marko762
    Poziom 13  
    W ten sposób sprawdzisz TYLKO sam kabel od anteny do przełącznika DiSEqC. Jeżeli chczesz to pamiętaj aby zamienić i przy konwenterze i przy przełączniku lub ewentualnie spradź poziom sygnału bez przełącznika łącząc konwenter "H-B" z odb.TVSAT. Tym samym sprawdzisz i przewody i przełącznik. Jeżeli to nic nie pomoże to pozostaje sprawdzenie ustawienia układu antenowego lub (pisałem wcześniej) zamienić konwentery miejscami.
  • #12 4726496
    Auri17
    Poziom 10  
    Juz znalazlem usterke.
    Knowoter byl zle ustawiony. Juz ustawilem i viva odbiera idealnie jest 100% jakosci:D Ale za to Astra sie zepsula ale popracuje nad tym.
    Dzieki za odpowiedzi pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Kanał VIVA Polska nadawany jest z satelity Hot Bird (HB) na częstotliwości 11,075 GHz, polaryzacja pionowa (V), symbol rate 27500, FEC 3/4, bez kodowania. Problemy z odbiorem wynikają najczęściej z nieprawidłowego ustawienia anteny lub konwertera. Słaby poziom sygnału (np. 26%) i zerowa jakość wskazują na błędne ustawienie konwertera lub anteny, zwłaszcza w układzie z tzw. "zezami" na Hot Bird i Astrę. Zaleca się precyzyjne ustawienie konwertera, sprawdzenie polaryzacji, ewentualną wymianę konwertera na nowy oraz testowanie działania bez przełącznika DiSEqC. Zamiana kabli i konwerterów między satelitami może pomóc w diagnozie. Pakiet "mini" w Cyfrowym Polsacie (CP) oferuje kanały kodowane, takie jak TVP1, TVP2, Polsat, TV4, TVN, TVN7, ale VIVA Polska jest nadawana bez kodowania. Ostatecznie problem z odbiorem VIVA Polska został rozwiązany przez poprawne ustawienie konwertera, co poprawiło jakość sygnału do 100%.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA