logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić i włączyć cache w Seagate Barracuda 250G 16Mb 7200obr?

Hahar 20 Sty 2008 11:36 903 4
REKLAMA
  • #1 4714016
    Hahar
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    W programie do optymalizacji startu systemu,,bootvist" po tescie uruchamiania wyswietla sie komunikat:
    Warning -cache read disc is desable!!!
    (nie wiem czy dobrze zapamietałem)
    Czy cache dysku mozna włanczac i wyłanczac? Czym lub gdzie mozna sprawdzic czy cache jest aktywny a jesli jest nieaktywny czy moze to doprowadzic do utraty danych...
    dysk jest jeszcze na gwarancji ale nie chciał bym go wysyłac bezpodstawnie...
    model:
    Seagate barracuda 250G 16Mb 7200obr
    Z góry dziekuje za pomoc:)
  • REKLAMA
  • #2 4717023
    kmieciu
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    Z własnego doświadczenia wiem że bootvist działa poprawnie z dyskami PATA lub SATA gdy na płycie głównej kontroler zintegrowany jest z mostkiem pólnocnym. Raczej nic się nie da z tym zrobić.
  • REKLAMA
  • #3 4720860
    Hahar
    Poziom 12  
    kmieciu napisał:
    Z własnego doświadczenia wiem że bootvist działa poprawnie z dyskami PATA lub SATA gdy na płycie głównej kontroler zintegrowany jest z mostkiem pólnocnym. Raczej nic się nie da z tym zrobić.

To znaczy ze dysk jesz ok?? Z tego co pamiętam to nie zawsze tak miałem-dopiero niedawno wywalił mi taki komunikat...:/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4725191
    kmieciu
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    Dysk jest dobry.
  • #5 4731342
    Hahar
    Poziom 12  
    a jest jakiś programik żeby to sprawdzić tak dla pewności??;)

Moderowany przez Przemcio:

Czy zna Kolega punkt 11 Regulaminu Forum ?
    Cytat:
    W działach serwisowo - naprawczych w tytule należy obowiązkowo podać rodzaj sprzętu, markę i model naprawianego urządzenia.
    koniec cytatu.
    Gdyby Kolega się do tego zastosował byłoby łatwiej coś doradzić czyli poproszę o dokładny model dysku twardego.

REKLAMA