logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

APC Smart UPS 600 - brak reakcji, poszukuję schematu lub instrukcji serwisowej

robik5 21 Sty 2008 21:29 3805 10
REKLAMA
  • #1 4720081
    robik5
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    WItam, mam ups firmy APC , niestety przestal on pracowac, brak reakcji, moze ktos wie co sie moglo stac?
    Czy ma ktos schemat lub instrukcje serwisową?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4721097
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 417
    Uwaga - post o niskiej wartości merytorycznej!
    Wiem że to lamerka, ale sprawdź akumulator (prądowo nie napieciowo). Niektóre UPSy nie dają znaku życia jeśli akumulator nie żyje (a wydawałoby się, że wtedy zaświeci diódka akumulatora).
  • #4 4721261
    robik5
    Poziom 11  
    Dziękuje wszystkim za zainteresowanaie moim tematem. Niestety nie moge pobrac z podanej lokalizacji dokumentacji do tego UPS-a.
    Jesli są "padnięte" akumulatory to czy mozna w inny sposob uruchomic do celów tstowych UPS-a?
    Chcialbym miec pewnośc ze jest dobry zanim zakupie nowe akumulatory.
  • #5 4721351
    zibq
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    Popieram kolegę cranky.
    Jeśli akumulator masz stary to spróbowałbym podłączyć po prostu inny.
    Bardzo często UPS z padniętym aku w ogóle się nie podnoszą.
    Jak zachowuje się po podłączeniu do sieci? Przy próbie włączenia nawet nie piśnie?
  • REKLAMA
  • #6 4721414
    robik5
    Poziom 11  
    Zupełni nic, ani mru mru... na wyjściu brak napięcia
  • #7 4745673
    robik5
    Poziom 11  
    W celach testowych zamiast rozładowych akumulatorów podłaczył wyajny zasilacz 24V ( akumulatory sa polaczone szeregowo) i z dusza na ramieniu właczyłem UpS-a. Ruszył, ale objaw jest taki ze po uruchomieniu zaczyna pulsowaac zielona dioda ONLINE i po chwili przełącza sie na zasilanaie z baterii i wydaje 4 piski. Nie wiem co jest pwoodem takiego zachowaania sie zasilacza, dlaczego nie przechodzi do zasilania z sieci tylko przelacza sie na baterie?
  • #8 4746387
    zibq
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że Twój zasilacz nie przechodzi testu akumulatora. Żaden zasilacz nie zachowuje się jak akumulator i chyba nic nie zastąpi akumulatora.
  • #9 4772670
    robik5
    Poziom 11  
    witam, zamówiłem nowe akumulatory i niestety stuacja sie powtarza, tzn. po włąaczeniu UPS-a zaczyn migać zielona dioda ON LINE a po chwili UPS przełącza sie na zasilanie z akumulatorów co sygalizuje zapalona dioda ON BATTERY i wydaje 4 piski co jakaiś czas, wydaaje mi się ze UPS ma problem z detekcją napięcia z sieci. Czy ktos moze mi cos doradzić?
  • #10 4848265
    robik5
    Poziom 11  
    Czy ma ktos jakis pomysl, bo mnie sie juz skonczyly?
  • REKLAMA
  • #11 4869723
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 417
    Nie obraź się ale tym podpięciem zasilacz to mogłeś upalić nie wiadomo co (przecież na starcie UPS może testować wydajność prądową akumulatorów albo zaczynać od ładowania określonym prądem - zasilacz). Pozostaje schemat i polowanie na upalone elementy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu z UPS-em APC Smart UPS 600, który przestał reagować i nie dostarcza napięcia na wyjściu. Użytkownik poszukuje schematu oraz instrukcji serwisowej do urządzenia. Wskazano link do schematów i opisów działania podobnych modeli APC Smart UPS 450-1500. Sugerowano sprawdzenie stanu akumulatorów, ponieważ UPS często nie uruchamia się przy uszkodzonych bateriach. Próba zastąpienia akumulatorów zasilaczem 24V zakończyła się uruchomieniem UPS-a, jednak urządzenie przełącza się na zasilanie bateryjne i sygnalizuje błąd czterema piknięciami, co może wskazywać na problem z detekcją napięcia sieciowego lub testem akumulatora. Nowe akumulatory nie rozwiązały problemu. Zwrócono uwagę, że użycie zasilacza zamiast akumulatora mogło uszkodzić UPS, a dalsza diagnostyka wymaga schematu i sprawdzenia ewentualnie uszkodzonych elementów elektronicznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA