logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

pomoc w wybrani zestawu podlogówki 2.1 + wzmacniacz ...

djjokers 22 Sty 2008 23:15 1197 7
REKLAMA
  • #1 4724511
    djjokers
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Witam czy jest to możliwe żeby złożyć zestaw (kolumny wykonam sam zgodnie z projektem który ktos mi podpowie) zeby dobrze "dawało basem po nogach" i głosno grało (w miare czysto) do 1000zł w tym glosniki wzmacniacz i zwotnice?
    prosze o odp!! ;) i z góry dziekuje..:)
    posiadalem kiedys podlaczoną skrzynie basową pasywna (wlasnej roboty 450wat 4Ohm 56L ze zwrotnica )pod wierze Panasonic SA-AK5 lecz w samohodzie lepiej gra na wzmacniaczu którego nawet nie znam parametrów ani marki... nie jestem jakimś elektronikiem ...
  • REKLAMA
  • #2 4724557
    Daniel_Zet
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    1. Do czego ma sluzyc zestaw ?
    2. Jakie pomieszczenie ma naglosnic ?
    3. Jaki typ muzyki bedzie przez nie odsluchiwany ?
    4. "łupać" to mozna sobie postukac w parapet blaszany :) lub w kaloryfer (do wyboru)
    5. Tak w ogóle to nie ten dzial:)
  • REKLAMA
  • #3 4724578
    m_l_ody
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Jeżeli chcesz żeby Ci łupało to idz do sklepu najtanszego i tam zobaczysz ceny niskie z bardzo duzymi mocami :D np 600w kolumny hehehe nie no tak naprawde to powiem troszke mało pieniaszków. Lepiej może coś poszukać na allegro używanego.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4724639
    djjokers
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Daniel_Zet napisał:
    1. Do czego ma sluzyc zestaw ?
    2. Jakie pomieszczenie ma naglosnic ?
    3. Jaki typ muzyki bedzie przez nie odsluchiwany ?
    4. "łupać" to mozna sobie postukac w parapet blaszany :) lub w kaloryfer (do wyboru)
    5. Tak w ogóle to nie ten dzial:)

1 do sluchania muzyki w pomieszczeniu 18m2 z komputera (dlatego ze wzmacnaiczem)
    "lupać" chodzilo mi oto by był dobry głeboki bass przeszywajacy
    a gdzie mial bym to wstawic bo siedzialem 1 godzine i szukalem i nic nie moglem znalesc gdzie by to wstawic;)
    a co do typu muzyki to wszystko od ciezkiej muzyki elektronicznej bo spokojną muzke klasyczna

Dodano po 1 [minuty]:

m_l_ody napisał:
    Jeżeli chcesz żeby Ci łupało to idz do sklepu najtanszego i tam zobaczysz ceny niskie z bardzo duzymi mocami :D np 600w kolumny hehehe nie no tak naprawde to powiem troszke mało pieniaszków. Lepiej może coś poszukać na allegro używanego.

Pozdrawiam

no wiem przesadzilem z tym twierdzeniem:)) no chce zeby lepiej graly od wierzy PANASONIC SA-AK5 :) (stare juz dobite glosniki)
  • #5 4724761
    Shadowek
    Poziom 31  
    Ocena: 24
    Kup sobie Scherzo/Voyager 350
    Albo Altusy 300
    Jeśli już chcesz mocny przeszywający bas
  • REKLAMA
  • #6 4724762
    Radeon88
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    ja proponuje altusy od 140 w górę, lub scherzo 200,tonsil ton, myśle że po tym panasoniku ten dźwięk Cię mile zaskoczy. A Wzmacniacz to yamaha, denon onkyo, technisc tak żeby z 400 W z gniazdka miały poboru

Dodano po 1 [minuty]:

Shadowek szybszy :P ja myślałem że te 1000 zł razem z wzmakiem...
  • #7 4724848
    Diazd
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    no bo chyba mu właśnie chodziło o 1000zł razem ze wzmakiem:P
    A temat powinien być w dziale Nagłośnienie domowe

Dodano po 5 [minuty]:

Za tą kasę to złożysz, nawet 3 drogi na tonsilach i wzmacniacz kupisz, np. yamaha AX-500

mlody już nie przesadzaj, za 700zł to da się złożyć kolumny który ładnie(!) zagrają. Nie mówie tu o jakichś super audiofilskich, ale pozwalających cieszyć się muzyką.
  • #8 4724861
    Shadowek
    Poziom 31  
    Ocena: 24
    Jak już to wolałbym Scherzo 350 - cena około 600-650zł
    A wzmacniacz Pioneera:
    -a335
    -a550r
    -a301
    cena tych wzmacniaczy oscyluje w granicach do 250-350zł

I wtedy masz te Twoje wywracanie flaków ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zbudowania zestawu nagłośnieniowego 2.1 z własnoręcznie wykonanymi kolumnami, wzmacniaczem i zwrotnicą do 1000 zł, który zapewni mocny, głęboki bas i czyste, głośne brzmienie w pomieszczeniu około 18 m². Użytkownik poszukuje rozwiązania lepszego od starej wieży Panasonic SA-AK5, preferując muzykę elektroniczną i cięższą. Wskazano, że budżet jest ograniczony, ale możliwe jest znalezienie używanych komponentów na aukcjach internetowych. Propozycje kolumn to modele Tonsil Scherzo 350, Voyager 350, Altus 300 oraz Altus 140 i Scherzo 200, które oferują mocny bas. Wzmacniacze rekomendowane to Yamaha (np. AX-500), Denon, Onkyo, Technics oraz Pioneer (modele A335, A550R, A301) mieszczące się w przedziale cenowym 250-400 zł. Za około 700 zł można złożyć kolumny 3-drożne na głośnikach Tonsil, które zapewnią satysfakcjonującą jakość dźwięku w domowym nagłośnieniu. Podkreślono, że za tę kwotę nie uzyska się sprzętu audiofilskiego, ale wystarczającego do cieszenia się muzyką z mocnym basem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA