logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

źle podłaczony kondensator we wzmacniaczu-jakie konsekwencje

dobrus 23 Sty 2008 11:37 3291 2
REKLAMA
  • #1 4725535
    dobrus
    Poziom 9  
    Ocena: 27
    czesc, przez roztargnienie zle podlaczylem jeden z kondensatorow w zasilaczu wzmacniacza. (47.000uF). źle to znaczy z odwrotna polaryzacja. efekt byl taki,ze po wlaczeniu do pradu uslyszalem glosne buczenie trafa (dlaczego? czy to mu w jakims stopniu zaszkodzilo?) kondensator zaczal bulgotac i zrobil sie gorący ... heh. po kilku sekundach wywalilo bezpiecznik 4A. Konda oczywiscie wymienilem juz na nowego, ale martwie sie czy nie zaszkodzilem jakims innym elementom wzmacniacza przez to? jak sie zachowuje tak 'na odwrot' podlaczony kondensator? czy przewodzi prad? czy trafo tak glosno buczalo bo az tak wielki prad przez nie przechodzil (kondensator tak 'ciagnal' czy jak?) uklad jest taki: prad z trafa -> kondensatory zasilajace -> koncowka mocy + jeszcze kilka kabelkow na inne uklady. a i czy drugi taki sam kondensator zasilajacy sie tez nie uszkodzil w jakims stopniu..? on byl dobrze podlaczony i nie zrobil sie gorący. kazdy kondensator czerpie prad z innego odczepu trafa. z gory dzieki za odpowiedzi. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4725561
    dexter_86
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    To jest sposób na wysadzenie kondziłka w powietrze. Popłynął przez niego prąd zwarciowy i to wszystko. Wzmacniaczowi raczej się nic nie stało.
  • #3 4725581
    nexia
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Wstaw nowy,uważaj na polaryzację,nie powinno się nic uwalić ale to będziesz wiedział jak włączysz.Ten drugi będzie ok.Transformator buczał bo kondzio przewodzi jak jest odwrotnie.Prawie każdy taki wybuch przechodził ja też,na drugi raz będziesz uważał gdzie plus i minus.Podsunąłeś mi pewien pomysł bo mam tu dużo wylutów elektrolitów i upierdliwego sąsiada,chyba coś z nich wykorzystam.
REKLAMA