Witam, chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z forumowiczów orientuję się jak ma się sprawa wyboru konkretnego formatu kompresji audio wobec zużywania się akumulatora w tel. komórkowym. Formaty jakie mnie interesują w tym zestawieniu to:
AAC vs. Mp3 vs. WMA vs. Real 8 vs. AMR
(wszystkie przy identycznym bitrate, powiedzmy 160kbps CBR lub VBR)
Niestety nie posiadam możliwości zmierzenia poboru "prądu" z baterii podczas odtwarzania. Myślałem jeszcze aby sprawdzić jak dekodowanie tych formatów wpływa na obciążenie CPU w PC, jednak przy obecnej szybkości procesorów i części pracy wykonanej przez kartę dźwiękową nie wiem jakby wyniki przekładały się na "telefony".
Proszę o wszelkie informację jakie mogą pomóc.
Nie chodzi tu o to że np. bitrate 320kbps szybciej rozładuje baterie niż 128kbps, to raczej jest oczywista sprawa.
AAC vs. Mp3 vs. WMA vs. Real 8 vs. AMR
(wszystkie przy identycznym bitrate, powiedzmy 160kbps CBR lub VBR)
Niestety nie posiadam możliwości zmierzenia poboru "prądu" z baterii podczas odtwarzania. Myślałem jeszcze aby sprawdzić jak dekodowanie tych formatów wpływa na obciążenie CPU w PC, jednak przy obecnej szybkości procesorów i części pracy wykonanej przez kartę dźwiękową nie wiem jakby wyniki przekładały się na "telefony".
Proszę o wszelkie informację jakie mogą pomóc.
Nie chodzi tu o to że np. bitrate 320kbps szybciej rozładuje baterie niż 128kbps, to raczej jest oczywista sprawa.