logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie wyczyścić kurz z matrycy w laptopie IBM A31?

korbis 29 Sty 2008 12:04 5210 10
REKLAMA
  • #1 4747886
    korbis
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam mam pytanie odnośnie czyszczenia matrycy w IBM A31.
    Mam kurz na matrycy.
    Ktoś by mogł mi powiedziec jak to wyczyscic?
  • REKLAMA
  • #2 4748710
    xarusx
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Kup sobie ściereczkę z mikrowłukien, lub mikrofibry. Ja używam tej pierwszej do czyszczenia mojej matrycy w IBM R52. Ścierkę dostałem razem w zestawie z płynem do czyszczenia LCD. Wydałem 25 zł ale jestem zadowolony a płynu starczy na długo.

Pod żadnym pozorem nie czyść matrycy innymi ścierkami, chusteczkami itd. bo pozostawisz rysy na matrycy a one już nie zejdą, nie wspominając już o mazach na matrycy!
    Zatem naprawdę polecam, kup sobie taki zestaw, koniecznie do matryc LCD. Na pewno będzie Ci długo służył
  • REKLAMA
  • #3 4748985
    korbis
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ja nie mam zanieczyszczonej matrycy od zewnatrz, tylko od wewnątrz.
  • #4 4749239
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Jakto od wewnątrz? Weź daj jakąś fotkę bo nie możliwością jest żeby kurz dostał się pomiędzy lcd a podświetlenie bez rozebrania całego panelu LCD.
  • REKLAMA
  • #6 4750225
    kitor
    Poziom 34  
    To nie kurz. Albo matryca jest ubrudzona (spróbuj zmyć to ostrożnie wilgotnym (wodą!) kawałkiem papieru toaletowego) albo była uderzona i się rozlała
  • #7 4750943
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Dostający się kurz do wnętrza matrycy zbija się potem w większe kulki i taki efekt, jedyne rozwiązanie to wydmuchać sprężonym powietrzem można spróbować znalezć jakąś szczelinę bo inaczej to trzeba wykonać ryzykowną operację rozebrania ją. Po takiej ryzykownej operacji kurz zniknie ale będą problemy w najlepszym przypadku np z nierównomiernym podświetleniem bo matryca to dosyć precyzyjne i delikatne urządzenie, dlatego może lepiej jej nie ruszać.
  • #8 4753082
    kitor
    Poziom 34  
    satgal - rozbierałem na części pierwsze wiele matryc LCD i nie widzę możliwości żeby pomiędzy panel LCD a podświetlenie dostało się cokolwiek kurzu
  • REKLAMA
  • #9 4753620
    lordzisko
    Poziom 14  
    Satgal ma rację, zdarzało się, że w matrycach montowanych w IBM-ach znajdował się kurz po jakimś czasie. Widziałem wiele takich matryc, łącznie z włosami wewnątrz, co wydawało mi sie niemożliwe. Pozostaje rozebrać matryce, wyczyścić i złożyć :)
  • #10 4753905
    kitor
    Poziom 34  
    Ooo, to IBM naprawdę dał d... . Jak chcesz rozkręcać matrycę to zachowaj szczególną ostrożność, a samego podświetlenia i panelu TFT żeby nie komplikować nie dotykaj gdzie indziej niż po bokach
  • #11 4754391
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Kiedyś jedna firma kupiła b. dużą partię monitorów LCD zwrotów gwarancyjnych z tą usterką i trzeba było w każdym matrycę rozbierać i wydmuchać. Zdarzało się wewnątrz matrycy znalezć małe robaki (przecinki) które łaziły po ekranie. Jakość matrycy zależy również od jej szczelności na te przypadki które wychodzą po pewnym czasie użytkowania. Producent matryc ma swoją kalkulację czy ograniczyć produkcję i dokładniej sprawdzać
    tak jak kiedyś po odkręceniu jednej śrubki można było wymienić świetlówkę.
    Uproszczono technologię produkcji i wymiana świetlówki nie jest czynnością serwisową.

Podsumowanie tematu

✨ Kurz na matrycy laptopa IBM A31 może znajdować się zarówno na zewnętrznej powierzchni ekranu, jak i – rzadziej – wewnątrz panelu LCD. Do czyszczenia zewnętrznej strony zaleca się użycie ściereczki z mikrofibry oraz specjalistycznego płynu do matryc LCD, unikając innych materiałów, które mogą powodować zarysowania lub smugi. W przypadku kurzu wewnątrz matrycy, który może zbijać się w większe skupiska, konieczne jest rozebranie panelu LCD i usunięcie zanieczyszczeń, np. przez wydmuchanie sprężonym powietrzem. Jednak rozbieranie matrycy jest operacją ryzykowną ze względu na delikatność podświetlenia i panelu TFT, co może skutkować uszkodzeniem lub nierównomiernym podświetleniem. W matrycach IBM zdarzały się przypadki obecności kurzu i innych zanieczyszczeń wewnątrz, co wynika z ograniczonej szczelności panelu. Czyszczenie wewnętrzne wymaga ostrożności i doświadczenia, a w niektórych przypadkach może być konieczna wymiana matrycy.
REKLAMA