logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie SB X-Fi Xtreme Gamer z Logitech Z-5500

Malkuth 29 Sty 2008 13:22 15280 16
REKLAMA
  • #1 4748119
    Malkuth
    Poziom 1  
    Witam Państwa,

Zakupiwszy sobie zestaw jak w temacie zwracam się z prośba o podpowiedzenie mi, jakiego kabla i z jakimi końcówkami mam kupić, aby podłączyć te zestawy cyfrowo.
    Do tej pory mam je połączone za pomocą 3 wtyków mini-jack.

Karta dźwiękowa posiada następujące wyjście:
    Wyjście optyczne (współdzielony FlexiJack 3.5mm), które obsługuje wyjście sygnału stereo SPDIF i przelot wielokanałowego dźwięku DVD.

Natomiast głośniki posiadają m.in. następujące wejścia:
    Cyfrowe optyczne,
    Cyfrowe współosiowe.

Powiedziano mi, że wystarczy kabel coaxialny (współosiowy) z końcówkami RCA i do tego przejściówka na mini jack.
    Niestety, tak podłączywszy, zestaw nie gra. Jako, że jestem laik w tej dziedzinie prosiłbym uprzejmie o udzielenie pomocy jakiego kabla mam szukać i z jakimi końcówkami.

Dziękuję i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4983620
    suchy@
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam również proszę o podpowiedź w doborze tego kabelka u mnie karta to x-fi xtreme gamer fatality
  • #3 4983737
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    No i ustawienia (zapożyczone z ppc):

W ustawieniach "Volume Panel" masz ustawione
    FlexiJack Mode:
    Digital I/O

Kabelek podpiety do gniazda "Digital I/O"
  • REKLAMA
  • #4 4991353
    suchy@
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    chyba sie nie zrozumieliśmy obaj prosiliśmy o podpowiedź w doborze kabelka a nie o ustawienia
  • #6 5940821
    Jok3r_
    Poziom 10  
    zacytuje moj sposob ktory juz opisalem na innym forum

Witam,

Miałem taki sam problem z karta dzwiękowa Creative X-Fi Gamer podłączałem rózne kabelki pod wtyk flexijack i wkoncu zostało na optyke.

Karta w/w nie obsluguje coax tylko spdif optyke kablem toslink na mini jack. Sprawa jest bajecznie prosta jeszcze jak masz Z-5500 podlaczasz tym kablem.

Co do sterownikow i DTS to TAK!!! mozna na gamerze uruchomic DTS i byte stream wystarcza odpowiednio spreparowana sterowniki i zamiana kilku plików w systemie.
    Oto cytat z jednej stronki:

"Zakładka ta jest niedostępna pod Windows Vista dla wszystkich Sound Blaster X-Fi oraz w kartach OEM, Xtreme Audio, Xtreme Gamer także pod Windows XP."

Zeby uruchomic zewnetrzny dekoder Z-5500 trzeba wysłąc dane byte stream które oryginalnie w tych ze kartach sa zablokowane poniewaz sa to karty low profile ale komponenty tych kart są wzięte z drogi dobrych kart, kwestia zostaje tylko odblokowanie tych bajerkow programowo... Creative dodaje DTS i inne standardy oryginalnie tylko do drogich kart bo w koncu za to placisz a tutaj masz wszystko tanim kosztem i z taka sama jakoscia bodajze za mojego gamera oem zaplacilem 200zł

Wystarczy ze zastosujesz taka oto moja metodę: (znalazłem te pliczki dopiero na rosyjskiej stronie )

http://vbkesha.prgr.org/

1. Instalacja Youp Paxy na czystych sterach nie instalowac Creative

2. Podmiana plików tak jak na stronie nizej...

----------------------------------------------------------------
    Creative X-Fi DolbyDigital/DTS Unlocker

http://rapidshare.com/files/100734229/Drivers.rar.html

1) Download AC3 and DTS decoder driver files from http://rapidshare.com/files/100734229/Drivers.rar.html, and extract them to %windir%\windows\system32\drivers folder (don't forget to make backups).

2) Reboot.

Backup %windir%\Windows\system32\drivers and %windir%\Windows\system32\data

http://vbkesha.prgr.org/2_18_0004(X-Fi_DD_DTS_FIX).rar

1) Copy the files from the archive 32Bit_x86 or 64Bit_x64 to %windir%\Windows\system32\drivers replacing the original ones.

2) Copy the files from 2_18_0004(X-Fi_DD_DTS_FIX).rar into %windir%\system32\data replacing the original ones.

3) After restart do Restore Defaults for Creative software (Start->Programs->Creative->Restore Defauts)

4) Now, if you launch Audio console, you'll see a new decoder tab, which appeared. You can choose, which decoder to use - internal or external there.

This method works ONLY for XteremeGamer Fatal1ty Professional Series, Platinum Fatal1ty Champion Series, Elite Pro (6L) (as website says http://vbkesha.prgr.org

------------------------------------------------------------------------------------
    Zródło:
    http://www.youp-pax.org/viewthread.php?tid...;extra=page%3D1
    -------------------------------------------------------------------------------------

Pisze tam ze nie obsluguje X-Fi Gamerów... jedynie czego nie bedziesz mial to tych zakladek DTS DD itd ale to jest nie potrzebne!! standardowo ustawione w tych plikach jest dekodowanie przez external device... wazne zeby grało i gra tak jak na drogich kartach!

MIODZIO WLASNIE IDE OGLADAC FILM W DTS Dark Knight fajny efekt jak wybucha Gotham Hospital
  • REKLAMA
  • #7 8054680
    kobi83
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    można też zrobić to legalnie

aby mieć opcję Dolby Digital / DTS w konsoli CREATIVE trzeba dokupić ze strony CREATIVE ten pack - Dolby Digital Live and DTS Connect Pack

http://buy.soundblaster.com/_creativelabss...2DDN6Z2H2ADDEZD

z tego co mi wiadomo jedynie X-Fi Elite Pro ma ten pack w zestawie, do innych X-Fi trzeba to dokupić
  • #8 8056607
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    Większość kart na procesorach x-fi, nie produkowanych przez Creative ma to w standardzie (Auzentech). Dodatkowo, ten pakiet nie jest oficjalnie dostępny w Polsce. Można kupić go na alegro, ale nie wiadomo, czy zadziała.

Ja za swoją X-fi dałem 299zł, tydzień po premierze. Nie wyobrażam sobie, jak można za tak gigantyczne pieniądze sprzedawać produkt nie w pełni funkcjonalny! Cały czas zachodzę w głowę, gdzie podziała się ta reklamowana wydajność obliczeniowa tego procesora (niby ma tyle MIPSów co P4 1,7Ghz) skoro moja poprzednia Live! 5.1 grała tak samo, a można było zrobić 5.1 ze zwykłej mp3, bez żadnych zabaw z kodekami/odtwarzaczami! Wystarczyło przestawić na 5.1, i działało. Teraz tak nie jest. (Na YouP-Pax działa, ale zniekształca)

Zauważyłem też, że temat sterowników do x-fi na polskich forach praktycznie nie istnieje. A już na pewno nie widziałem nikogo, komu zadział by patch na DDL/DD. (odblokowanie wewnętrznego enkodera)

Kwesta legalności, lub nie jest według mnie mocno naciągana. Jakoś nikt nigdy nie oskarżył nikogo, za modyfikowanie Geforców na Quadro, czy odblokowywanie rdzeni w Athlonach. Tym bardziej, że płacę za sprzęt, sterowniki są darmowe.
  • REKLAMA
  • #9 10962846
    montolivo
    Poziom 9  
    Witam. Mam juz od dłuzszego czasu głosniki LOGITECH Z5500 oraz karte dźwiękową SB X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro podłaczone przez 3 wtyczki minijack i działają ok. Dziś chcialem podłaczyc ten zestaw kablem optycznym z wejsciem FlexiJack i TOSLINK, jednak nie wykrywa tego połaczenia tzn na wyswietlaczu logitecha jest No Digital Data przy ustawieniu Optical i oczywiscie dzwieku brak. Sprawdzalem juz wszystkie ustawienia itd i za nic niewiem jak to zrobic zeby wykryło to połaczenie i zeby dzwiek był i żeby grało. Moze ktos pomoze ?

MOje głosniki:
    http://www.x-kom.pl/p/7710-glosniki-log ... ystem.html

Oto kabel :
    http://sklep.rms.pl/index.php?p436,kabe ... 15-hq-1-5m

Karta dźwiekowa:
    http://www.newegg.com/Product/Product.a ... 6829102005
  • #10 10962903
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    A kto ci powiedział, że FlexiJack to złącze optyczne? FlexiJack to złącze cyfrowo-analogowe, ale elektryczne. Tzn. masz na jednym jacku Line-In i Spidf ale elektryczny. Nie optyczny.

Karty Creative-a nie posiadają optycznych złącz jack. W zasadzie żadna nie posiada w sobie złącz optycznych, jedynie mają porty TOS-link na panelach dodatkowych.
  • #12 10963371
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Dokładnie. Z-5500 za pewne mają wejście Coaxial, chyba na tej przystawce z gałką. O ile dobrze pamiętam. Natomiast, nie wydaje mi się, aby w przypadku x-fi był to dobry pomysł. Ponieważ ta karta ma spore ograniczenia jeżeli chodzi o wyjście cyfrowe. Z tego co wiem, nie pozwala na wysyłanie dźwięku DTS po tym złączu. Czyli zostaje wyłącznie stereo. Zgłębiałem ten temat dawno temu i sporo zapomniałem, musisz sam to teraz zgłębić.
  • #13 10964111
    Lukson
    Poziom 33  
    Ocena: 127
    X-Fi Titanium daje dźwięk 5.1 w DTS i DD przez optyka ale większość polepszaczy nie działa. Nie da się przestawić opóźnień głośników ani podziału częstotliwości. Do tego jakość dźwięku wcale nie jest lepsza a bynajmniej różnicy na tych chińskich pierdziawkach nie uraczysz.
  • #14 11600675
    biellu
    Poziom 2  
    Witam

Może ktoś wie czy do karty dźwiękowej Sound Blaster Live! 24-bit External potrzebny jest extra dodatek żeby mi wyskoczył na zestawie kina domowego dźwięk w DD lub DTS.

Z tego co wyszukałem to właśnie DTS Connect Pack nie jest potrzebny dla tego modelu karty.

Mam nadzieję, że mi pomożecie.

Pozdrawiam
  • #15 11611427
    Lukson
    Poziom 33  
    A ja znalazłem całkiem coś innego.
    Tutaj: Link
  • #16 11611964
    Samsung_L4
    Poziom 24  
    Ocena: 26
    Sprzedaj i kup Xonara jakiegos... nawet DS ma optyka. Do tego dekoduje DTS.

Z drugiej strony dziwne te karty Creative bo nawet na jakims MOBO Asusa z 2009r mam optyka na rear panel.

Pozdrawiam.
  • #17 11611973
    Lukson
    Poziom 33  
    Do tych głośników nie jest potrzebne żadne dekodowanie DTS.
    Wystarczy w opcjach ustawić AC3 / DTS / DD - Pass through i głośniki same będą dekodować dźwięk.
    Warunkiem jest źródło z dźwiękiem zakodowanym w jednym z tych systemów.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia karty dźwiękowej Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer do zestawu głośników Logitech Z-5500 za pomocą połączenia cyfrowego. Karta posiada wyjście optyczne SPDIF w formie złącza FlexiJack 3,5 mm, które jest elektryczne (SPDIF elektryczne), a nie optyczne TOSLINK. Głośniki Z-5500 mają wejścia cyfrowe optyczne (TOSLINK) oraz współosiowe (coaxial). Próby podłączenia kablem koncentrycznym (coaxial RCA) z adapterem na mini-jack nie przyniosły efektu, ponieważ karta nie obsługuje wyjścia coaxial SPDIF, a FlexiJack nie jest złączem optycznym. Zalecane jest użycie kabla optycznego TOSLINK z adapterem mini-jack do FlexiJack, gdyż karta obsługuje wyjście SPDIF optyczne przez to złącze. Jednak karta X-Fi Xtreme Gamer ma ograniczenia w przesyłaniu wielokanałowego dźwięku cyfrowego (DTS, Dolby Digital) i wymaga dodatkowego oprogramowania lub pakietu Dolby Digital Live and DTS Connect Pack, który nie jest standardowo dołączany i często niedostępny w Polsce. Głośniki Logitech Z-5500 same dekodują sygnał AC3/DTS, więc karta powinna przesyłać sygnał w trybie pass-through. W praktyce, aby uzyskać dźwięk wielokanałowy przez SPDIF, konieczne jest odpowiednie ustawienie sterowników i ewentualne modyfikacje systemowe. Alternatywnie sugerowano zakup innej karty dźwiękowej (np. ASUS Xonar) z natywnym wyjściem optycznym i obsługą DTS. Podsumowując, do podłączenia cyfrowego należy użyć kabla optycznego TOSLINK z adapterem mini-jack do FlexiJack, a do uzyskania pełnej funkcjonalności wielokanałowej konieczne jest dodatkowe oprogramowanie lub inna karta dźwiękowa.
REKLAMA