logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić moc sygnału w progDVB z kartą Twinhan 1027 i długim kablem?

C.Kriso 29 Sty 2008 22:06 24181 23
REKLAMA
  • #1 4750204
    C.Kriso
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, mam taki problem (używam progDVB, karta Twinhan 1027):

-Sygnał utrzymuje się na poziomie 55-60%, a jakość na 90%, niekiedy też spada.

Domyślam się ze jest to spowodowane tym ze uzywam az okolo 20m kabla ( jest taka koniecznosc bo kabel ciągne do drugiego pokoju), a caly kabel w sumie sklada sie z 3 kabli, połączonych wtykami antenowymi.

JAK MOGE POLEPSZYć MOC SYGNAłU? Prosze o odpowiedź, z góry dzięki...
  • REKLAMA
  • #2 4750275
    noboin
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Witam,

Możesz polepszyć poziom sygnału poprzez zastosowanie dobrej jakości kabla w jednym kawałku. Na każdym złączu tracisz pewną część sygnału. Napisz jaką czaszę masz w tym zestawie.

Pozdrawiam,
    Przemek
  • #3 4750319
    trzy8
    Poziom 21  
    Ocena: 128
    Żadnych złączek na kablu i duża czasza oraz nic nie może zacieniać widoku na satelitę,i oczywiście dobrej jakości konwerter.
  • #4 4750843
    Foka pl
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    dokładnie tak jak mówią poprzednicy żadnych złączek (jeśli już to tylko lutowanie kabla ) i dobry kabel to taki z żyłą miedzianą tanie kable mają żyłę stalową miedziowaną Jutro powinien dotrzeć do mnie
    Wzmacniacz sygnału satelitarnego Inline Amplifier
    jak przetestuje dam znać
    Załączniki:
    • Jak poprawić moc sygnału w progDVB z kartą Twinhan 1027 i długim kablem? wzmacniacz-sygnalu-satel_156_m.jpg (3.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 4750913
    C.Kriso
    Poziom 11  
    A więc tak:
    -Zarówno czasza i konwenter to pozostałośći po Cyfrze+, czaszy nic nie zaciemnia, nie zasłania.

Z tego co zauważyłem to kabel jest miedziany (chyba)

Czy skrócenie np. jednego z kabli moze miec wpływ na sygnał, czy powinienem od razu wymienic/zlutować cały kabel?

czekam na opinie o wzmacniaczu...
  • #6 4751086
    szabla12
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    Witam,generalnie aby poprawić wielkość sygnału należy zastosować.

1-dobrej marki konwwerter-tyle jest tych konwerterów sam musisz poszukać.

2- większa czasza sat cena /jakość antena Triaxa TD100

Kabel ma ogromne znaczenie ,ale i jego położenie ,nie można go ciągnąć,łamać.

Co do wtyczek można stosować normalne,straty na nich przy sygnałach sa znikome,jedynie co to należy to odpowiednio zarobić (kabel zarobić ).

Pozdrawiam.

Dodano po 3 [minuty]:

szabla12 napisał:
    Witam,generalnie aby poprawić wielkość sygnału należy zastosować.

1-dobrej marki konwwerter-tyle jest tych konwerterów sam musisz poszukać.

2- większa czasza sat cena /jakość antena Triaxa TD100

Kabel ma ogromne znaczenie ,ale i jego położenie ,nie można go ciągnąć,łamać.

Co do wtyczek można stosować normalne,straty na nich przy sygnałach sa znikome,jedynie co to należy to odpowiednio zarobić (kabel zarobić ).

Pozdrawiam.

Ps .wzmacniacz wzmocni to co dostanie ,dostanie badziewie ,wzmocni badziewie,a przekroczenie wielkości sygnału jedynie pogorszy , generalnie mówiąc dobra antena ,dobrze ustawiona wraz z dobrym konwerterem daje bdb,odbiór.
  • REKLAMA
  • #7 4751794
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 495
    C.Kriso napisał:
    a caly kabel w sumie sklada sie z 3 kabli, połączonych wtykami antenowymi.
    - jeśli nie możesz wymienić kabla na nowy niepodzielony, to połącz go za pomocą f-ów i beczek.

Proszę mi wytłumaczyć jak sie lutuje koncentryk?
  • #8 4753067
    trzy8
    Poziom 21  
    Lutujesz żyłę izolujesz i zalewasz żywicą .
    Nakładasz siatkę ekranującą dobrze skręcasz i izolujesz.
    Kabel gotowy do pracy.
    W latach '80 nie było tyle materiału co teraz i trzeba było się starać.
  • #9 4753583
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    trzy8 napisał:
    Lutujesz żyłę izolujesz i zalewasz żywicą .
    Nakładasz siatkę ekranującą dobrze skręcasz i izolujesz.
    Kabel gotowy do pracy.
    W latach '80 nie było tyle materiału co teraz i trzeba było się starać.

Tylko po co sobie utrudniać życie, nie mamy lat 80-tych. Przy każdym lutowaniu nigdy nie będzie pewności, czy zostało to zrobione prawidłowo (zachowana impedancja, dobre ekranowanie + mała strata sygnału) . Dla wprawionego montera założenie wtyków "F", połączenie beczką, to jakieś dwie minuty.

Pzdr
  • #10 4754081
    Foka pl
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    1. tak tylko fka + beczka to straty na sygnale tak samo jak gniazda wsystko zostało sprawdzone w praktyce niejednokrotnie.
    2. wzmacniacz dajemy przed kablem zaraz za konwerterem nieraz nie da sie zmienić kabla lub położyć nowego.
    3. konwertery cyfra dawała sharpa 0,6 i były w miarę dobre ale wymienić nie zawadzi koszt nie wielki a zysk na sygnale może być ogromny.
    4. czasze po c+ - były dwie 60cm i 70 cm 70 o ile ta większa jest w miare dobra to niestety 60 czasem sie nie sprawdza
    5. kabel miedziany od miedziowanego poznasz tym że z żyły gorącej zdrapiesz nożem miedź i pokaże się stal.
  • #11 4754750
    Marcin91
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Po pierwsze kabel : 20 metrów przy bardzo dobrej jakości to zapłacisz 20 złotych, dodatkowo wymieniłbym ntenę na TD78 Triax ( są na allegro ) , i jeżli dobrze ustawisz to gwarantuję ci że będziesz zadowolony :)
  • REKLAMA
  • #12 4755678
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 479
    I w żadnym wypadku nie montuj żadnego wzmacniacza.
  • #13 4755782
    trzy8
    Poziom 21  
    Oczywiście teraz instalacje bez lutowania .,strata czasu.
    Było pytanie jak się lutuje koncentryk.
  • #14 4756149
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Ocena: 109
    panowie chyba z tym lutowaniem to epoka kamienia , dajcie spoko, od tego jest osprzęt f-ka , beczka, 20 m to nie jest żadna odl., podaj kol. jaki masz konwerter, o jakiej czułości, śr. czaszy. i możemy rozmawiać.Oczywiście zakładam że czasza jest ustawiona oki.A o wzmacniaczu to zapomnij tak jak kol. podpowiadają. Ja kiedyś zrobiłem test na całej rolce oczy super kabel TRISET ok. 80m. i wsjo było okiPozdro.
  • #15 4756432
    C.Kriso
    Poziom 11  
    Jak juz pisałem konwenter jak i czasza to pozostałosc po cyfrze+, ale nie wiem dokładnie co to za sprzęt, jestem laikiem (jutro wrzuce zdjęcie, jesli to cos pomoże)

W tej chwili mam te kable złączone zwykłymi wtykami antenowymi,
    CZY WYMIENIENIE ICH NA BECZKI Z F-kami, I SKRóCENIE TROCHE KABLA MOZE COś POMóC??

Dodam tylko ze ewentualna zmiana konwentera/czaszy raczej nie wchodzi w gre, nie mam jak tego zdemontować, dodatkowe koszty itp.
  • #16 4756551
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    C.Kriso napisał:

W tej chwili mam te kable złączone zwykłymi wtykami antenowymi,
    CZY WYMIENIENIE ICH NA BECZKI Z F-kami, I SKRóCENIE TROCHE KABLA MOZE COś POMóC??

.

To jest pierwsze co powinieneś zrobić (jeżeli nie chcesz wymieniać przewodu) i najtańsze kosztem - tylko warunek, że przewód (y) będą nadawały się do połączenia F-ka - F-ka do tego zastosuj odpowiednie średnice F-ek.
    pzdr
  • #17 4757282
    trzy8
    Poziom 21  
    Przewód 20 metrowy nie ogranicza znacząco sygnału.
    Najważniejszy jest konwerter i wielkość czaszy oraz ustawienie
    anteny w punkt.
    Widziałem instalacje skręcane z trzech kawałków "na ryja" i odbiór był
    bez zastrzeżeń.
    Ustawiałem trzy anteny na jednym budynku"platforma polszmat" i w każdym tunerze bl inny poziom sygnału (miernik też wskazywał różnie),
    oczywiście to "zasługa"wspaniałych konwerterów otrzymywanych gratis,
    oraz małych anten.
  • #18 4849032
    C.Kriso
    Poziom 11  
    Witam, wymieniłem zwykłe wtyki antenowe na f-ki polączone beczką, i wywaliłem jeden kabel, przez co całość jest krótsza o okolo 5,5m.

Niestety nic to nie dało, sygnał i jakość nadal na poziomie 50-60%
    Słyszałem tez gdzies ze moze to byc tez spowodowane tym ze moja karta-Twinhan 1027 z uwagi tego ze jest malych rozmiarow gorzej wylapuje sygnał.

Nie wiem czy jest sens kupowania nowego kabla, aby zastąpić te dwa połączone ktore mam teraz, czy musze jednak kupic konwenter:/
  • #19 4849267
    Leszekdr
    Poziom 11  
    Witaj, ciekawi mnie po co potrzebujesz lepszego sygnału? Czy nie odbierają jakieś kanały? Masz zaniki? U mnie wszystko działało przy poziomie sygnału 30-40% i jakości 50-60% (na podobnej antenie). Jakość i pozim wzrosły po wymianie anteny. Według mnie na tej antenie nie uzyskasz wyraźnej poprawy siły sygnału. Wynika to z fizycznych właściwości anteny (zysk energetyczny i położenie, w tym wypadku dość korzystne jak na polskie warunki - Wrocław). Na wymianie konwertera możesz zyskać około 10%.
  • #20 4856419
    hehehe28
    Poziom 1  
    czy odczyt sygnału z tunera echostar jest dokladny??
  • #21 4856540
    darek23422
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Moim zdaniem niezależnie od długości kabla można ustawić antenę na 99% jakości jak i 99% sygnału tarczy ze sobie kupisz dobry miernik i ustawisz antenę sam mam ponad 20m kabla przeciągnięte przez dom i wszystko mam na 99% ale tez zależy od częstotliwosci bo są częstotliwości w których po
    prostu nie będziesz miał dobrego sygnału no i najważniejsze zależy to od rozmiaru anteny dobre są 80 i 120.
  • #22 4856796
    pala22
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    mjałem karte Twinhan i przy sile sygnału 50-60% wszystkie kanały
    odbierały dobrze może poza jakąś egzotyką .
    więc poco kombinować ?
    na tej samej instalacij dbox pokazuje około 80% zależnie od transpondera .
    ustaw czasze dokładnie i musi być git , nawet na 60 od c+
  • #23 4858022
    Marcin91
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    jeżeli w dalszym ciągu będzie próbował po kawałku wymieniac , to możesz tak robic wkoło :)
    Wymień kabel na porządny za metr np. Koka 799 zapłacisz około 1 zł i bedziesz miał dobry kabel, kup dobrą antenę za około 75-80 złotych kupisz Triax TD78 ( na niej np. mój znajomy ma sygnał siła jakość 100%/100% tak więc super.
    Pozdrawiam Marcin
  • #24 4862410
    darek23422
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Kup twardy kabel do sat nowe końcówki(skrętki) zwykłą antenę 80cm na antenie nałóż gumę na skrętki które dostałeś w komplecie do konwertera i wszystko będzie ok.

Podsumowanie tematu

✨ Problemem jest utrzymujący się poziom sygnału satelitarnego na poziomie 55-60% i jakości około 90% przy użyciu programu progDVB, karty Twinhan 1027 oraz kabla o długości około 20 metrów, złożonego z trzech połączonych odcinków za pomocą zwykłych wtyków antenowych. W dyskusji podkreślono, że głównym źródłem strat sygnału są złącza na kablu, dlatego zaleca się zastosowanie jednego, wysokiej jakości kabla miedzianego bez łączeń lub połączenie odcinków za pomocą wtyków typu F i tzw. "beczek", które minimalizują straty. Lutowanie kabla koncentrycznego jest możliwe, ale niezalecane ze względu na ryzyko pogorszenia impedancji i ekranowania. Wymiana kabla na lepszy jakościowo (np. TRISET, Koka 799) oraz zastosowanie dobrej jakości konwertera i większej czaszy antenowej (np. Triax TD78 lub TD100) znacząco poprawia odbiór. Wzmacniacze sygnału są kontrowersyjne – mogą wzmocnić sygnał, ale również szumy i zakłócenia, dlatego ich stosowanie nie jest zalecane bez uprzedniego poprawienia jakości instalacji. W przypadku braku możliwości wymiany konwertera i czaszy, poprawa sygnału może być ograniczona. Karta Twinhan 1027, ze względu na swoje małe rozmiary, może mieć mniejszą czułość, ale przy prawidłowo ustawionej antenie i dobrej instalacji odbiór kanałów jest możliwy nawet przy sygnale 50-60%. Kluczowe jest dokładne ustawienie anteny oraz unikanie zacieniania czaszy. Długość kabla 20 m nie powinna znacząco ograniczać sygnału, jeśli kabel jest dobrej jakości i prawidłowo połączony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA