logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Compaq 6720s brak połączenia z siecią po instalacji Windows XP SP2

labisp 31 Sty 2008 23:27 6491 13
REKLAMA
  • #1 4757473
    labisp
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    Problem polega na tym że nie ma połączenia z karta sieciową. Dziś świeżo zainstalowałem windowsa Xp sp2, sterowniki ściągnałem ze strony producenta i zainstalowałem ją ale połączenia z siecią brak. Karta sieciowa to intel 82562gt 10/100.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4757952
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Co pokazuje stan połączenia sieciowego ?
  • REKLAMA
  • #3 4758026
    labisp
    Poziom 17  
    Wyświetla co chwila że przewód jest odłączony.
  • #4 4758327
    Nozownik
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Przed formatem było ok? Może skrętka uszkodzona?
  • #5 4758348
    labisp
    Poziom 17  
    To jest nowy komputer. I to była pierwsza instalacja. Skrętka na bank jest ok.
  • #6 4760360
    ulek27
    Poziom 2  
    Ja mam podobny problem.
    Jakiś czas temu kupiłem Compaq 6820s (tj. 6720 z 17" matrycą). Zainstalowałem XP sp2 i sterowniki ze strony producenta. Wszystko wedłu windowsa jest OK (wszystkie sterowniki zainstalowały się poprawnie), ale jak próbuję się połączyć z innym moim kompem to na laptopie wykrywa brak znalezionego IP a bóźniej komunikat "ograniczona łączność...". Może coś źle robię.....myślę sobie (choć kiedyś nie miałem takich problemów). Próbuję na stałych IP z dwóch stron i nic.
    Mam pod drugim kompem modem z kablówki, który przydziela automatycznie IP (przy nowej karcie sieciowej podłączonej do niego wyłączam na chwilę modem od zasilania i po załączeniu wszystko jest OK), sprawdzałem to już na kilku kompach. Podłączam natomiast nowego lapa i gucio!!! Wykrywa połączenie fizyczne, ale nie może wykryć IP - w rezultacie wyskakuje komunikat "ograniczona łączność...".
    Zainstalowałem VISTĘ i wszystko jest OK, ale potrzebuję XP-ka, bo nie wszystkie moje programy chodzą mi pod najnowszym WINEM.
    Co mam zrobić aby uruchomić LAN pod XP-kiem?????
  • Pomocny post
    #7 4760416
    Chotu
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    taaaada :) karta sieciowa - LAN zadziała pod XP dopiero po przeflashowaniu biosa do najnowszej wersji tj. do wersji F.07 - jeśli masz np. F.05 to niestety nie ominie Cię aktualizacja biosa...
    Wchodzisz na www.hp.pl potem klikasz sterowniki ... i w wyszukiwanie 6720s..

przetestowane na 30 notkach z tej serii..
  • REKLAMA
  • #8 4760457
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Z tego co koledzy wcześniej napisali wynika że szukają winy po stro nie sprzętu. Może warto na początek spróbować wpisać sztywne ustawienia sieci, aby wykluczyć i ta ewentualność?
  • #9 4760496
    Chotu
    Poziom 13  
    Powiem Ci tak - jeśli nawet udało mi się zainstalować sterownik do LANu przed flashowaniem biosu to on nadal nie działał - po podłączeniu kabla caly system jakby się podwieszał... po odłączeniu było OK... po flashowaniu wszystko wróciło do normy i zaczęło działać..

robiąc flasha biosu nic nie popsują a mogą tylko ułatwić sobie sprawę...
  • REKLAMA
  • #10 4760504
    metalli
    Poziom 30  
    Z drugiej strony zły flash może uszkodzić sprzęt, niemniej wybór należy do uzytkownika :-)
  • #11 4760534
    Chotu
    Poziom 13  
    Jeśli użytkownik wybierze flasha z strony hp od modelu 6720s to nie widzę możliwości wybrania złego :) polecam wersje update pod xp/vista - jeśli bios nie będzie pasował do modelu notka to nie zostanie dokonana aktualizacja.
  • #12 4761374
    ulek27
    Poziom 2  
    Na stronie producenta www.hp.pl są dwa pliki do aktualizacji biosu w COMPAQ 6820s / 6720s:
    1. HPQFlash for HP Notebook System BIOS - Microsoft Windows/Vista-Based
    2. ROMPaq for HP Notebook System BIOS - FreeDOS Bootable Media
    Którego i jak się używa?????
    Nie chciałbym popełnić gafy i laptop później wogóle się nie uruchomi.
  • #13 4762602
    metalli
    Poziom 30  
    HPQFlash for HP Notebook System BIOS - Microsoft Windows/Vista-Based

To omawiana przez kolegów aktualizacja spod windows a co za tym idzie bezpieczniejsza
  • #14 4764151
    ulek27
    Poziom 2  
    Już zainstalowałem nowy BIOS w wersji F.07 do swojego 6820s. Wcześniej miałem F.02.
    Karta sieciowa działa bez zarzutów...chodzi i internet.
    Zainstalowałem również drivery do pełnej obsługi SATA z załączoną opcją "SATA native" w BIOS-ie, po stworzeniu nowej instalki Win XP SP2 + drivery SATA, nowych ATI, NFORCE, NVIDIA i sterowniki do pełnej obsługi lapa - wykrywa prawidłowo dysk przy instalowaniu.
    Wydaje mi się że komp teraz chodzi nawet stabilniej...wcześniej potrafił się sam bez niczego zrestartować, zawiesić lub nieodwracalnie wyłączyć matrycę i musiałem restartować na zimno.
    Wielkie dzięki wszystkim.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po świeżej instalacji systemu Windows XP SP2 na laptopie HP Compaq 6720s z kartą sieciową Intel 82562GT 10/100 pojawił się problem z brakiem połączenia sieciowego – system wskazuje, że kabel sieciowy jest odłączony mimo poprawnego podłączenia. Problem nie wynika ze sprzętu ani kabla sieciowego, gdyż jest to nowy komputer i kabel jest sprawny. Podobne objawy występują także na modelu Compaq 6820s. Rozwiązaniem okazała się aktualizacja BIOS-u do najnowszej wersji F.07, gdyż karta sieciowa LAN działa poprawnie pod XP dopiero po przeflashowaniu BIOS-u. Aktualizacja BIOS-u jest dostępna na stronie producenta HP i może być wykonana bezpiecznie za pomocą narzędzia HPQFlash działającego pod Windows/Vista. Po aktualizacji BIOS-u karta sieciowa działa stabilnie, a system poprawnie wykrywa i przydziela adres IP, eliminując problem ograniczonej łączności. Dodatkowo zainstalowano sterowniki SATA oraz inne niezbędne drivery dla pełnej funkcjonalności laptopa pod XP SP2.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA