logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Soltek SL-75KAV - zawieszanie się komputera po wymianie podzespołów, co robić?

maxwell055 01 Lut 2008 10:21 1550 9
REKLAMA
  • #1 4758047
    maxwell055
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Sorki jeśli temat się powtarza ale nawet google nie udziela mi informacji :P.
    Mam płytkę soltek sl-75KAV, do tego 640mb ram, proc Athlon 1,4ghz i GeForce'a 2 MX 64mb, lecz odkąd te wszystkie bebechy wsadziłem do kompa zaczął mi się on wieszać. To nie jest wina procka bo testowałem go programikiem CPUBurn - in i stale kontroluję speed fanem... niby wszystko w normie a jednak po jakimś czasie zaprzestaje pracy... 2 razy re-boot Windowsa, ściągnąłem płytkę ze sterownikami do niej, nawet zasilacz wymieniłem i nadal komp co jakiś czas siada... :( jeśli ma ktoś jakieś pomysły, stery albo cokolwiek to będę wdzięczny za wszelką pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 4758082
    rado_
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    samym programem procka nie sprawdzisz najprosciej bedzie jak wezmiesz procka i sprawdzisz na innej plycie glownej np u kolegi. Daj znac jakie sa efekty jezeli procek zachowuje sie podobnie jak na twojej plycie to znaczy procek do wymiany jezli jest ok to sprawdz inny procek np od kolegi na swojej plycie metoda prob i bledow najprostrza metoda sam program nic ci nie da
  • #3 4758200
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Przetestuj pamięci programem MemTest, albo GoldMemory.

Ta płyta współpracuje jeszcze z SDRAM, a one gdy były wysilone, lubiły czasem odejść na drugą stronę lustra.

Sprawdź jeszcze kondensatory.
  • REKLAMA
  • #4 4759081
    maxwell055
    Poziom 16  
    Rudolf żadnych wylewów nie ma... nawet popuchnięte nie są... sprawdzę jeszcze właśnie RAM... ale jak wszystko będzie sprawne a nadal będzie się wieszać jeszcze napiszę więc nie zamykać...

Dodano po 2 [godziny] 33 [minuty]:

wszystko niby w porządku, ram 100% sprawności...

Jakiś programik do testowania grafy... ale grafika raczej dobra bo jak wsadzałem inną dalej się wieszał... ;/

zasilacz wymieniałem... dalej staje

jakieś jeszcze pomysły?

Dodano po 2 [godziny] 53 [minuty]:

zauważyłem, że LPT jest trochę ciepłe ale to chyba dla tego że stamtąd się wydostaje powietrze... aha i co jakiś czas pokazuje się komunikat w biosie "CMOS checksum error - default loaded" ale znika po wejściu w biosa i samym wyjściu z zapisaniem... nadal czekam na pomysły naprawy...
  • #5 4762308
    maxwell055
    Poziom 16  
    ludzie... trochę mi się spieszy... nie żebym was ponaglał ale... komp jest mi bardzo potrzebny...
  • REKLAMA
  • #6 4763199
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    Ludzie - więcej konkretów

Windows - jaki ?
    wiesza się - BSOD, zamiera, itd ?

CMOS checksum error - sprawdź/wymień baterie; 'wrzuć' aktualny/nowszy BIOS
  • #7 4765422
    maxwell055
    Poziom 16  
    Wojtas to przez twardziele na 90%. Mam 1x Quantum fireball 20gb i 1x jakiś LG 8gb. Prawdopodobnie strzeliły jak włożyłem solteka. Przełożyłem na ESC z duronem 600mhz ktorą miałem wcześniej i dzieje się to samo a wszystko prócz twardzieli było wymieniane i sprawdzane. Fajnie by było jakby ktoś miał jakiś dysk +50gb na sprzedaż :)
  • REKLAMA
  • #8 4765478
    jag61
    Specjalista d/s ochrony radiologicznej
    Ocena: 85
    A soltek był podpięty do sieci?
    A jeśli był, to czy nie ściągnąłeś sobie jakiegoś "śmiecia"?
    A sprawdzałeś HDD jakimiś programami?
    Dobrze by było abyś (jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś) posprawdzał systemowy HDD i na obecność wirusów (łącznie rootami) i na obecność badsektorów...
  • #9 4766106
    maxwell055
    Poziom 16  
    jag z bad sektorami jest coś nie tak bo 2 razy w tym samym miejscu komp stawał a nie chce mi się testować 3 raz i czekać na ten sam efekt 1,5h... ;/ , a na viry nie sprawdzałem. Zanim wstawiłem solteka miałem ESC jak opisałem wyżej (wstawiłem z powrotem zamiast solteka...) ale kiedyś na ESC mi się nie zawieszał... myślę że soltek przesilił twardziele i teraz one ledwo zipią... w końcu sl-75KAV to nie jest taki stary model ale twardziele to raczej w podeszłym wieku... a CMOS checksum wyskakiwało bo byłem wkurzony jak mi się wieszał i resetowałem po kilkanaście\kilkadziesiąt razy :D
  • #10 4771957
    krzych.k
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Takie same problemy miałem z sl-75KAV.
    Pracował na niej 4 lata Duron 700. Potem zmieniłem na Athlona 1,7 i od tego czasu pojawiły się problemy podobne do twoich.
    Kondensatory wydawały się ok. Ale jak już nie miałem pomyslów na uzunięcie zwiech i restartów to usunąłęm z płyty kondensatory przy procesorze. Rozerwałem kondensatory - one w środku były suche! Po wymianie wreszcie było ok.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy zawieszania się komputera z płytą główną Soltek SL-75KAV po wymianie podzespołów: procesora Athlon 1,4 GHz, 640 MB RAM i karty graficznej GeForce 2 MX 64 MB. Testy procesora programem CPUBurn i monitorowanie temperatur SpeedFan nie wykazały problemów. Wymieniono zasilacz i sterowniki, ale problem zawieszania się utrzymuje. Sugerowano testowanie procesora na innej płycie oraz testy pamięci RAM programami MemTest lub GoldMemory. Zwrócono uwagę na kondensatory na płycie, które mogą być suche lub uszkodzone mimo braku widocznych uszkodzeń zewnętrznych. Pojawia się komunikat BIOS „CMOS checksum error - default loaded”, co wskazuje na możliwą konieczność wymiany baterii CMOS lub aktualizacji BIOS-u. Dyski twarde (Quantum Fireball 20 GB i LG 8 GB) mogą mieć bad sektory, co również może powodować zawieszanie systemu. Zalecane jest sprawdzenie dysków pod kątem uszkodzeń i obecności wirusów. Jeden z użytkowników potwierdził podobne problemy na tej płycie, które rozwiązał przez wymianę kondensatorów przy procesorze, gdyż oryginalne były suche w środku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA