logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Reinstalacja systemu MS Vista na notebooku z Vobis a utrata oprogramowania

smerfikk 02 Lut 2008 21:48 1196 9
REKLAMA
  • #1 4763760
    smerfikk
    Poziom 12  
    Witam,
    jak się ma oprogramowanie i system MS Vista dawane wraz z notebookami kupionymi w vobisie z reinstalką systemu? Mianowicie interesuje mnie czy jak przeinstaluje system w lapku to czy stracę to oprogramowanie i gwarancję czy nie? Oprogramowanie i system MS Vista nie jest na płytkach; "tylko siedzi w laptopie"(przy pierwszym uruchomieniu się wszystko instalowało)?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4763832
    mobiletomek
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    wez sobie zgraj na dvd system takie recovery i zainstaluj xp ,gwarancje dalej bedziesz mial ,a jak ci sie nie spodoba to wzucisz dvd do napedu wcisniesz botowanie z plyty i zalauje sie wszysko ,znowu bedziesz mial kompa jak ze sklepu
  • REKLAMA
  • #3 4764750
    smerfikk
    Poziom 12  
    Na to nie wpadłem ;) A gdybym chciał zrobić reinstalke Visty żeby "odświeżyć" system to da sie to jakoś zrobić?
  • #4 4765051
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Kolego, co za różnica gdzie kupiony laptop? O ile istotniejsze byłoby podanie MARKI i MOELU laptopa. Np. Acer ma magiczny przycisk i aplikację Recowery do powrotu do ustawień i znajduje się na ukrytej partycji, ale np. Toshiba daje RecoveryDVD. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4765074
    smerfikk
    Poziom 12  
    Sorki ale z laptopami nigdy nie miałem do czynienia, więc nie mam bladego pojęcia na ten temat.

Jest to bodajże ACER AS5710 T2080 15.4"
  • #6 4765134
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    Tu masz opis a zwłaszcza zapoznaj się z opiniami użytkowników , masz tam wszystko na temat Twojego komputera , nawet link do sterowników pod XP i to ,że samemu należy nagrać płytkę recovery , pewnie jest program narzędziowy Acera , który to umożliwia . http://sklep.vobis.pl/oferta/notebooki/tft_15_4/875051_notebook_acer_as5710.aspx .pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 4767178
    metalli
    Poziom 30  
    Program narzędziowy To E-Recovery, wybiera kolega następnie kopię n płytach DVD i po nagraniu dwóch płyt DVD mamy system na płytce z bieżącymi ustawieniami. Odzyskać dane możemy z ukrytej partycji za pomocą magicznego przycisku E. Pozdrawiam
  • #8 4767369
    smerfikk
    Poziom 12  
    Jak zrobić obraz dysku czy partycji to wiem. Tylko interesuje mnie czy po sformatowaniu dysku jest możliwość wgrania tego dołączonego windowsa bez płyty. Ale wnioskuje że za po naciśnięciu tego przycisku zacznie mi się wszystko instalować od początku.
  • Pomocny post
    #9 4767969
    metalli
    Poziom 30  
    PRZYWRÓCI się dysk, czyli wszytskie dane kolegi bezpowrotnie zostaną usunięte. Oczywiście pod warunkiem że kolega nie usunie ukrytej partycji z której odbywa się odzyskiwanie. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 4768351
    smerfikk
    Poziom 12  
    I wszystko jasne ;). Dzięki za pomoc, temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku notebooka Acer AS5710 T2080 zakupionego w Vobis z preinstalowanym systemem MS Vista, oprogramowanie systemowe znajduje się na ukrytej partycji recovery, a nie na płytach. Reinstalacja systemu możliwa jest poprzez specjalny przycisk (E-Recovery), który uruchamia proces przywracania systemu do stanu fabrycznego z tej ukrytej partycji. Przed reinstalacją zaleca się nagranie kopii zapasowej partycji recovery na płyty DVD, co umożliwia późniejsze odtworzenie systemu. Po sformatowaniu dysku i uruchomieniu recovery system zostanie przywrócony do ustawień fabrycznych, a gwarancja pozostaje ważna pod warunkiem, że ukryta partycja nie zostanie usunięta. W przypadku braku nośników instalacyjnych reinstalacja odbywa się bez konieczności użycia płyt, korzystając z partycji recovery i narzędzia E-Recovery dostarczonego przez Acera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA