logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczna zmiana IP w LAN - programy lub skrypty wsadowe?

petione 03 Lut 2008 12:38 11628 7
REKLAMA
  • #1 4765308
    petione
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Witam.

Na poczatku zaznaczam ze nie znam sie za bardzo w tego typu sprawach wiec prosze o wyrozumialosc.

Ale do rzeczy. Mam neta przez radiowke, antena podlaczona do routera i dalej poprzez kabel sieciowy do kompa. Moj admin dal mi pare roznych IP ktore moge sobie zmieniac w WIN zmieniac w opcjach internetowych. I teraz moje pytanie brzmi czy nie ma jakiegos programu ktory by mogl automatycznie zmieniac to IP (oczywiscie na te ktore mam od admina) lub czy mozna zrobic chocby jakies programiki wsadowe na ktore wystarczylo by kliknac aby zmianilo sie automatycznie IP bez ciaglego wchodzenia w ustawienia internetowe aby dokonac zmiany adresu. Mam nadzieje ze "wyslowilem" sie w miare poprawna terminologia:) Wiec jak sobie uproscic zycie?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4765506
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Polecenie netsh + kawałek skryptu wystarczy.
  • REKLAMA
  • #3 4765542
    wadmar
    Poziom 11  
    Witam,
    Troszkę to dziwne.
    1. Nie rozumiem po co "Admin" dał Ci kilka adresów IP
    2. Czy dhcp działa?
    3. Czy raz działa na jednym IP a raz na innym IP?
    Jeśli tak to wygląda na to, że jesteś niegrzecznym chłopcem w niezabezpieczonej sieci WiFi
    --
    Programiki raczej są (bo teraz soft jest prawie do wszystkiego), ale chyba szybciej (niż znaleźć) napisać prosty skrypt.
    Komenda do zmiany adresu IP w systemach Windows (dygresja: eehh chiałem napisać ipconfig w analogi do ifconfig ale nic z tego)
    netsh
    przykład użycia netsh interface ip set address "Połączenie lokalne" static 192.168.0.10 255.255.255.0 192.168.0.1 1

lub stworzyć stosowny plik *.reg i go importować do rejestru (można ten wątek pociągnąć w miarę potrzeby)
  • REKLAMA
  • #4 4765559
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    A poco Ci zmieniać adresy IP co chwilę? Nie lepiej by adres przydzielany był przez DHCP?
  • REKLAMA
  • #5 4765924
    petione
    Poziom 17  
    wadmar napisał:
    Witam,
    Troszkę to dziwne.
    1. Nie rozumiem po co "Admin" dał Ci kilka adresów IP
    2. Czy dhcp działa?
    3. Czy raz działa na jednym IP a raz na innym IP?
    Jeśli tak to wygląda na to, że jesteś niegrzecznym chłopcem w niezabezpieczonej sieci WiFi
    --
    Programiki raczej są (bo teraz soft jest prawie do wszystkiego), ale chyba szybciej (niż znaleźć) napisać prosty skrypt.
    Komenda do zmiany adresu IP w systemach Windows (dygresja: eehh chiałem napisać ipconfig w analogi do ifconfig ale nic z tego)
    netsh
    przykład użycia netsh interface ip set address "Połączenie lokalne" static 192.168.0.10 255.255.255.0 192.168.0.1 1

lub stworzyć stosowny plik *.reg i go importować do rejestru (można ten wątek pociągnąć w miarę potrzeby)

Najpierw odpowiem.
    Po co kilka IP? Odpowiedz prosta:Rapidshare

Po co zmieniac mi IP? :np laptop i laczenie sie w kilku miejscach np praca, dom i wszedzie rozne adresy ktore trzeba wpisywac do systemu.

A teraz z tym netsh, caly czas wychodzi mi ze "blad składni" Bez parametru name tez wystepuje blad a wydaje mi sie ze powinien o byc

pisze w cmd cos takiego:

netsh interface ip set address name="Połączenie lokalne" static 192.168.34.46 255.255.0 192.168.34.1

adresy sa w kolejnosci: adres IP jaki chce wpisac, maska podsieci i brama domyslna. Co robie zle?
  • Pomocny post
    #6 4766010
    wadmar
    Poziom 11  
    Widzę dwa błędy.

netsh interface ip set address name="Połączenie lokalne" static 192.168.34.46 255.255.0 192.168.34.1

maska 255.255.255.0 (brakuję części adresu)
    na końcu brak metryki ustaw "1"

czyli
    netsh interface ip set address name="Połączenie lokalne" static 192.168.34.46 255.255.255.0 192.168.34.1 1

Zakładam, że istnieje u Ciebie "Połączenie lokalne"
  • #7 4766105
    petione
    Poziom 17  
    Tak masz racje. Jak teraz zrobic plik wsadowy?
  • Pomocny post
    #8 4766129
    wadmar
    Poziom 11  
    Co miałby robić ten plik.
    1. zmieniać co jakiś czas
    2. czy np. jak klikniesz w plik to Ci się zmieni IP

ad 2) proste. Np.
    tworzysz zwykły plik tekstowy (ASCII), nazywasz go np. IP_1.bat lub IP_1.cmd
    wpisujesz (kopiujesz) polecenie
    i
    po kliknięciu na plik zadziała.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada łącze internetowe przez radiową sieć LAN z kilkoma przydzielonymi adresami IP, które musi ręcznie zmieniać w systemie Windows. Poszukuje programu lub skryptu wsadowego umożliwiającego automatyczną zmianę adresu IP spośród dostępnych, bez konieczności ręcznego wchodzenia w ustawienia sieciowe. W odpowiedziach zaproponowano użycie polecenia netsh do zmiany konfiguracji IP z poziomu wiersza poleceń, np. netsh interface ip set address name="Połączenie lokalne" static [adres IP] [maska] [brama] [metryka]. Wskazano na typowe błędy składniowe, takie jak niepełna maska podsieci (np. 255.255.0 zamiast 255.255.255.0) oraz brak parametru metryki. Zaproponowano także tworzenie prostych plików wsadowych (.bat lub .cmd) zawierających odpowiednie polecenia netsh, które po uruchomieniu automatycznie zmienią adres IP. Dyskusja poruszyła również kwestię sensowności ręcznej zmiany IP zamiast korzystania z DHCP, jednak użytkownik wyjaśnił, że zmiana IP jest potrzebna m.in. do korzystania z serwisu Rapidshare oraz pracy na różnych lokalizacjach z różnymi adresami IP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA