logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NVJ 35 - zniekształcony obraz, śnieżne pasy po czyszczeniu głowicy

krzych1-b 04 Lut 2008 09:39 1241 14
REKLAMA
  • #1 4768518
    krzych1-b
    Poziom 21  
    Ocena: 215
    Witam . W moim sprzęcie mam zniekształcony obraz wzdłużne śnieżne pasy. Po przemyciu izopropylenem głowicy nastąpiła lekka poprawa na krótki okres. .Mam pytanie ,czy nadal brudna głowica czy coś trzeba wymienić . Proszę o podpowieź.
  • REKLAMA
  • #2 4769914
    Tadeusz13
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    Proszę zacząć od wymiany, kondensatory elektrolityczne w zasilaczu . Pierwotna strona też ,1 µF/350V i pozostałe na wtórnej stronie. To jest klasyk i warto naprawić.
  • REKLAMA
  • #3 4770268
    krzych1-b
    Poziom 21  
    Przepraszam za niedokończony post. Nie napisałem ,że zostały wymienione wszystkie kondensatory po obu stronach, ale - czy kondensator 1 /350v ( był wcześniej wlutowany) ale o mniejszym napięciu , mógł ulec spaleniu i przez to są takie objawy ?
  • #4 4771806
    krzych1-b
    Poziom 21  
    Sprawdziłem kondensator i ma napięcie na 400V. Wyczyściłem ponownie głowicę i cały tor przesuwu taśmy łącznie z usunięciem nadmiaru smaru na prowadnicach mechanizmu ( widocznie za dużo nałożyłem ) i magnetowid zaczął odtwarzać poprawnie przez jakieś 30 min..Później problem się pojawił na krótko , przewinąłem taśmę na podglądzie ( pojawiły się 4-ry pasy przy przewijaniu ) zacząłem odtwarzać kasetę i zrobiło się OK. A może to problem kaset , które nagrałem 10 lat temu? Proszę o odpowiedź .
    P.S. z kaset odtwarzam bajki dla dzieci nagrane z TV
  • #5 4773009
    Tadeusz13
    Poziom 19  
    Jest taka możliwość,że taśma ciągle brudzi głowicę .Szczególnie gdy jest lekko wilgotna.Warto spróbować nagrać na nową taśmę w LP ,a później w SP i porównać jakość odtwarzania.Może też być już słaba głowica/ czytniki/ i należałoby wymienić, ale to wtedy gdy będzie bardzo słabo odbierać w LP.
  • REKLAMA
  • #7 4775332
    Tadeusz13
    Poziom 19  
    Główna sprawa to filtrowanie napięć,oraz prawidłowe wartości zasilania poszczególnych układów .
    Warto sprawdzić ,a nawet wymienić rolkę gumową ciągnącą taśmę.
  • REKLAMA
  • #8 4775594
    krzych1-b
    Poziom 21  
    Fakt rolka dociskowa wygląda na lekko wgniecioną na szerokości taśmy i ma dziwnie duży luz na ośce oraz mikropęknięcia na kantach .Po wymianie napiszę czy pomogło .Na razie dziękuję
    P.S. Elki zostawić w spokoju ?
  • Pomocny post
    #9 4776128
    Tadeusz13
    Poziom 19  
    Jeśli nie zostały wymienione to proszę wymienić i wstawić na 105 stopni C.
  • #10 4776189
    W_marko
    Poziom 19  
    Ocena: 51
    Ja bym się jeszcze przyjżał kondensatorowi przy silniku kapsztan. Wydaje mi się ze to jego wina (lubi wylewać).
  • #11 4776316
    krzych1-b
    Poziom 21  
    Rolki co prawda nie zakupiłem (chwilowy brak ale będzie) poradzono mi aby ją doraźnie potraktował papierem ściernym i przemył dokładnie-o dziwo pomogło ! ale pojawił się nowy problemik . Przy wkładaniu i wysuwaniu kasety widać lekkie wibracje obrazu na ekranie TV.Dostrajałem video bo mi się nakładały stacje .Czy to może być przyczyną ?
  • #12 4776675
    Tadeusz13
    Poziom 19  
    Proszę połączyć poprzez AV . Antenę do TV jak i magnetowidu podłączyć poprzez rozgałęziacz np. Telmor 2fA.Pozdrawiam
  • #13 4778820
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2273
    Wymień elektrolity po pierwotnej i wtórnej stronie.Kolega krzych1-b nie napisał czy wymienił elektrolity?
  • #14 4782560
    krzych1-b
    Poziom 21  
    Dopisałem do postu troszkę później ,że wymieniłem w zasilaczu wszystkie i na wyższe napięcia .Wymiana rolki pomogła w poprawie obrazu ( obraz brzytwa ! ), ale żeby nie było za fajnie , to wkradł się mały chochlik.
    Od czasu ,do czasu na ekranie u góry, pojawia się pojedynczy pasek ( Głowicy jeszcze nie wymieniałem )
    Proszę p podpowiedź .
  • #15 4898230
    krzych1-b
    Poziom 21  
    Na wymianę głowicy, przyjdzie jeszcze jakiś czas poczekać . Po bardzo dokładnym obejrzeniu jej pod lupą , jeszcze raz ją ( w dosłownym tego słowa znaczeniu ) wykąpałem , tym razem w zwykłym denaturacie ( doskonale rozpuścił resztki starego nalotu z kaset ) i izopropanolem dla lepszego oczyszczenia . Magnetowid został "odrestaurowany " dzięki pomocy forumowiczów , którym serdecznie dziękuję za wskazówki .
    W moim przypadku temat zamykam .

Podsumowanie tematu

✨ W magnetowidzie Panasonic NVJ 35 pojawiły się zniekształcenia obrazu w postaci śnieżnych pasów. Po przemyciu głowicy izopropanolem nastąpiła krótkotrwała poprawa. Wskazano na konieczność wymiany kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu, zwłaszcza na pierwotnej i wtórnej stronie, oraz kondensatora przy silniku kapsztanowym, który może powodować problemy. Czyszczenie głowicy denaturatem i izopropanolem usunęło resztki nalotu. Problem pogarszała również zabrudzona lub uszkodzona rolka gumowa ciągnąca taśmę, której wymiana lub doraźne oczyszczenie papierem ściernym poprawiło jakość obrazu. Zauważono, że stare kasety mogą powodować zabrudzenia głowicy, a wilgotna taśma pogarsza odtwarzanie. Wibracje obrazu przy wkładaniu kasety mogą wynikać z problemów z dostrojeniem video lub połączeniem antenowym. Po wymianie kondensatorów i rolki oraz dokładnym czyszczeniu głowicy obraz uległ znaczącej poprawie, choć sporadycznie pojawia się pojedynczy pasek na ekranie. Wymiana głowicy nie była konieczna na tym etapie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA