logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AVR- programator. Kupić gotowy czy zrobić ze schematu?

timtom 04 Lut 2008 18:30 1675 8
REKLAMA
  • #1 4769883
    timtom
    Poziom 10  
    Witam,
    Jutro zamierzam rozpoczac moja przygode praktyczna z AVR i kupic jakas AtMega8 i zrobic mrugajaca dioda.
    Jednak mam pytanie co do programatora, czy kupic sobie za 15 PLN w sklepie programator LPT czy wystarczy ze zrobie wg. schematu na tej stronie:
    http://www.patron.ehost.pl/patron/artykuly/vinavr/AVR_tutorial_pliki/image012.jpg

Chodzi mi o to czy przypadkiem nie zrobie krzywdy podlaczajac wg. schematu powyzej mojemu komputerowi? Czy jest to oby na 00% dobry schemat, i czy nie popali sie nic?

I moje drugie pytanie jaki konkretnie model AtMega8 kupic do pierwszych zawaw i by ten programator dzialal??
    Z gory dziekuje za odpowiedz,
    Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #2 4770076
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 353
    Jak na początek, to ja bym kupił programator. Ten z podanego linku nie posiada żadnego zabezpieczenia portu LPT, a początkujący może go szybko uszkodzić (koszt znacznie więszy niz 15 zł).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4770138
    Gienek
    Poziom 37  
    Wybór wydaje sie być poprawny. Tak, dolutować kable, albo zrobić (kupić) płytkę testową do ATMEGi i połączyć odpowiednie linie zasilające i sterujące programatora do programowanego układu. (polecam zapoznać się z notą katalogową ATMEGA8 - dostępna na stronie producenta).
  • #5 4770640
    mcjack
    Poziom 11  
    hmmm, ok- ale nie rozumiem czemu mam kupic zestaw uruchomieniowy? czemu on bedzie sluzyl?? Nie wystarczy zwykla AtMega + programator + kabelki? Wlasnie za bardzo tych zestawow nie rozumiem, bo tam jest juz wszystko wbudowane i sluzy celom edukacyjnym, tak? Czy sie myle? Jaka bedzie zaleta zestawu uruchomieniowego w porownaniu z moja golą atmega+ programatorem i kabelkami?
    Bo ja moja zabawe z AVR zaczynam aby ostatecznie zrobic czujnik parkowania na zaliczenie przedmiotu. Wiec wydaje mi sie ze i tak bede musial budowac z golych elementow a nie zestawu uruchomieniowego, tak?
    Prosze o wyjasnienie, pozdr.
  • #6 4770684
    Lysoleq
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Jeżeli chcesz się pobawić w zrobienie programatora to polecam ten:

http://www.lancos.com/e2p/avrisp-siprog.gif
    " target="_blank" rel="nofollow noopener ugc" class="postlink inline" title="" >
    http://www.lancos.com/e2p/avrisp-siprog.gif

bądź jego ulepszoną wersję, która dostępna jest na www.lancos.com. Osobiście próbowałem samemu zrobić taki programator i ostatecznie w obliczu wielu problemów z jego wykonaniem [zakłócenia na długich przewodach] ostatecznie kupiłem programator. Moim zdaniem lepiej kupić programator, cena nie wiele większa, ale wykonanie jest dobre i dostajesz gwarancje, że działania.

Pozdrawiam
  • #7 4770737
    Gienek
    Poziom 37  
    Jeżeli to ma być tylko "chwilowe" zainteresowanie, to sposób "kabelkowy" w zupełności wystarczy - nie ma sensu inwestować.
    Płytka testowa różni się od zestawu uruchomieniowego. Płytka testowa, to tylko podstawka pod procesor (i ewentualnie kwarc) i wyprowadzone złącze do jego programowania.
  • REKLAMA
  • #8 4770766
    hufca
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Ja na Twoim miejscu bym kupił ATMEGA16 i zrobił bym sobie prosty (4-żyłowy) kabelek sterujący. (A właściwie tak zrobiłem ;) )

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Rozpoczynając pracę z mikrokontrolerami AVR, zwłaszcza AtMega8, pojawia się pytanie czy lepiej kupić gotowy programator LPT za około 15 PLN, czy wykonać go samodzielnie według schematu dostępnego online. Schematy bez zabezpieczeń portu LPT mogą uszkodzić komputer, dlatego początkującym zaleca się zakup gotowego programatora. Do programatora należy dolutować kabelki i podłączyć je do mikrokontrolera zgodnie z dokumentacją. Zestawy uruchomieniowe zawierają płytkę testową z wbudowanymi elementami i służą celom edukacyjnym, ale do prostych projektów wystarczy sama AtMega z programatorem i kablami. W przypadku samodzielnej budowy programatora polecane są sprawdzone projekty, np. z www.lancos.com, jednak często lepiej kupić gotowy programator ze względu na stabilność i gwarancję działania. Dla początkujących alternatywą jest zakup AtMega16 i prostego 4-żyłowego kabla programującego. W sytuacji braku dostępu do podzespołów w sklepach lokalnych, dobrym rozwiązaniem jest zakup zestawu uruchomieniowego zawierającego programator i płytkę testową, co ułatwia start i naukę programowania AVR.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA