logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Omega 2.0 B/G 16V '95 - zmiana menu komputera z holenderskiego na polski

hyhyhy 05 Lut 2008 17:24 15273 11
REKLAMA
  • #1 4773041
    hyhyhy
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    witam czy jest techniczna możliwość zmiany holenderskiego menu na kompie pokładowym na polski Opel omega 2,0 B/G 16v 95 r
  • REKLAMA
  • #2 4773103
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4773232
    hyhyhy
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    ok dzięki ale czy można to zrobić samemu czy trzeba podłanczać pod komputer. A jeżeli pod komputer to czy należy cały główny komputer przestawiać , ewentualnie jak można ręcznie to jak to zrobić?
  • #4 4773293
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4773881
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 816
    OpelScanner tez w tym przypadku daje radę. Z nowszymi omegami gorzej niestety.
  • REKLAMA
  • #6 4773981
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4774037
    bartek_j
    Poziom 35  
    Jestem pewien bo w kilku(nastu?) Omegach robiłem.
    Łaczysz się z MIDem, wybierasz zakładke "specjal" i ustawiasz język. W tych po llifingu (zwanych mylnie 'C') nie działa. Trafił się tez jakiś egzeplarz przedliftingowy ('99?) w którym nie zadziałało...
    Oczywiście polskiego się nie da, ale to raczej oczywiste, do wyboru są tylko te które są w ROMie MIDa... ;)
  • #8 4774145
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4774322
    bartek_j
    Poziom 35  
    Hmm, no ciekaw to jest. Opel scaner załatwia sprawę natychmiast, jakby tylko przestawiał w eepromie. Mam tu akurat płytkę z takiego MIDa popsutego i co widzę: EEPROM szeregowy OKI M811P (93Cxx?) raczej za mały żeby napisy pomieścić, procek NEC UPD75518, z tego co twierdzą gugle to nie ma eepromu tylko ROM i jakaś niezidentyfikowana Motorola "K1264" ale na pamięć nie wygląda.. To gdzie moga siedzieć napisy i co Tech przeprogramowuje ? Moim zdaniem napisy sidzą w ROMie co raczej grzebie nadzieje na PL/inne dowolne napisy. Może Tech cały EEPROM "na wszelki wypadek" jak to Niemcy w software lubia zrobić wymienia, a że protokól (ach jakież to niemieckie) niewydażony to tyle to trwa...
    W OpelScannerze tam jest do wyboru chyba z 8 językow z listy. Wszystkim przestawiałem na angielski lub niemiecki ;)
    Można tez jednostki przestawić typu galony, litry mile, wprowadzić poprawkę do poziomu paliwa w zbiorniku i takie tam, nie zgłebiałem nawet wszystkiego, ale obiecuję jak mi się taka omega trafi ..
  • #10 4774367
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4774417
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ano w techu pewnie są bardziej "zgrupowane" i "user friendly"
    Grzebanie tym ruskim wynalazkiem (opelskanerem) jest bardziej "niskopoziomowe" ale w wielu przypadkach wystarczy. Tymniemnije napewno nie ma to jak prawdziwy Tech.. cóż, może jak się kiedyś na emeryturze zajmę zawodowo samochodogrzebaniem to sobie taki sprawię :>
  • #12 4774450
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W Opel Omega 2.0 B/G 16V z 1995 roku nie ma możliwości technicznej zmiany menu komputera pokładowego (MID) na język polski. Dostępne języki to niemiecki i angielski. Zmiana języka komunikatów MID wymaga podłączenia do komputera diagnostycznego, najlepiej testerem Tech 1, który pozwala na wybór języka oraz konfigurację jednostek miar (SI lub brytyjskie). Alternatywnie można użyć programu OpelScanner, który również umożliwia zmianę języka i innych ustawień, choć jest mniej przyjazny w obsłudze i bardziej niskopoziomowy. W nowszych modelach Omegi (po lifcie) zmiana języka może nie działać. Tekst menu i komunikatów jest zapisany w ROM MIDa, co wyklucza dodanie języka polskiego. Proces zmiany języka polega na połączeniu z MID, wyborze zakładki „specjal” i ustawieniu dostępnego języka. Tester Tech 1 podczas programowania przesyła i weryfikuje dane w MID, prawdopodobnie nadpisując EEPROM, choć napisy są w ROM. Dodatkowo można konfigurować jednostki miar, korektę poziomu paliwa i inne parametry pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA