logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon NP6312 - jak naprawić błąd E0 i 00, po którym urządzenie się wyłącza?

noopS 06 Lut 2008 13:22 1737 6
REKLAMA
  • #1 4775996
    noopS
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Witam posiadam kopiarke canon np6312
    Wyswietla ona na swoim podwójnym siedmiosegmentowym wyświetlaczu
    E0 a nastepnie 00 po czym sie wyłącza.
    Jak ja przywrócic do stanu używalności
  • REKLAMA
  • #2 4776291
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 829
    Błąd zespołu grzania. Trzeba skasować komunikat i powinna ruszyć. Jeśli kasowanie nie pomoże to do sprawdzenia i ewentualnej wymiany element grzejny. Kasowanie chyba zworką na płycie pod panelem o ile dobrze pamiętam.

C.
  • REKLAMA
  • #3 4776383
    noopS
    Poziom 18  
    Znalazłem zworke:)
    No i raczej nic to nie pomogło. Jak można sprawdzić zespół grzania. Ja go kiedys odłączyłem bo potrzebowałem sie dostać do jakiegoś kabla potem zapomniłem go wpiąć włączyłem xero i pojawił się ten błąd potem go podłączyłem ale błąd nie zniknął.
    W jaki sposób sprawdzany jest moduł grzania przez zespół sterujący?
  • REKLAMA
  • #4 4776654
    copyman
    Po primo wepnij wszystkie kable i potem dopiero kasuj błąd. Co do sprawdzania temperatury to są w zespole grzejnym termistory - czujniki temperatury. Zespół grzejny przypomina ten z drukarek HP - też jest grzałka i folia grzejna. Konstrukcyjnie to to samo co seria NP-6012/6112/6512. Serwisówkę masz tu:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic41945.html#765485#765485

Zajrzyj to się dowiesz jak to działa :-)

C.
  • #5 4777337
    noopS
    Poziom 18  
    Ok. dzieki tej serwisówce udało się skasować ten błąd. ake zeby życie nie było zbyt miłe to pojawił się następny problem. Otóż teraz po właczeniu nawet jesli jest papier w podajniku to zgłasza że coś utkwiło w srodku mróga kontrolka zagięcia papieru, ale wszystko wydaje się ok. nie pociągnął nawet papieru a zgłasza że się zagiał co może być nie tak?
  • #6 4778754
    TECHNO-PRINT
    Poziom 20  
    Ocena: 47
    Sprawdż wszystkie czujniki na drodze papieru.
  • REKLAMA
  • #7 4779102
    copyman
    ... a zwłaszcza w okolicy utrwalania jeżeli coś tam rozkręcałeś.

C.

Podsumowanie tematu

✨ Kopiarka Canon NP6312 wyświetla błąd E0, a następnie 00, po czym się wyłącza. Błąd ten wskazuje na problem z zespołem grzania, który wymaga skasowania komunikatu błędu za pomocą zworki na płycie pod panelem. Jeśli kasowanie nie pomaga, konieczna jest diagnostyka i ewentualna wymiana zespołu grzejnego. Zespół grzejny zawiera termistory – czujniki temperatury, które monitoruje moduł sterujący. Po prawidłowym podłączeniu wszystkich kabli i skasowaniu błędu urządzenie powinno działać. Po usunięciu błędu E0 pojawił się nowy problem – kopiarka zgłasza zacięcie papieru mimo braku widocznych przeszkód i nie pobiera papieru. W takim przypadku zaleca się sprawdzenie wszystkich czujników na drodze papieru, szczególnie w okolicy utrwalania, gdzie mogą występować uszkodzenia lub nieprawidłowe podłączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA