logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Biazet TC200-OSD - Znikający teletekst, co może być przyczyną?

remont 28 Gru 2003 18:22 1760 20
REKLAMA
  • #1 453460
    remont
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Pomocy! Może ktoś pomoze mi rozwiązać problem z TV Biazet TC200-OSD znika teletext. tez czasem wyswietla, czasem mróży, czasem wcale.Co to może być?Moze poradzi mi ktoś-nadmieniam że jestem samouczkiem i proszęo dogłębną podpowiedż-schemat posiadam .Z góry dziękuję. tadek.m5(_at_)wp.pl
  • REKLAMA
  • #2 453486
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 859
    Jeśli nic nie zmierzysz podpowiedź może być trudna. Zmierz napięcia zasilające moduł TXT czy są stabilne, jeśli moduł jest wstawiany w płytę bazową sprawdź wtyk, sprawdź czy reaguje na stukanie w płytę.
  • #3 453499
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    W Biazetach dość często zanieczyszczały się styki na płytce tekstu.
    Czasem wystarczylo ją 2 - 3 razy wyjąć i włożyć .
  • REKLAMA
  • #4 453529
    remont
    Poziom 14  
    Powiem tak -płytka tx.jest wyjęta ponieważ podejżewałem ją o ten problem ze znikaniem napisów(teletexst był dokładany bo to był Biazet TC201 bez telegazety) denerwuje mnie jak nie wiem który program przełączyłem lub nie widzę czy podgłaszam czy ściszam-czasem ładnie wyświetla-napięcie w sieci stabilne to wiem napewno.pomóżcie...
  • #5 453537
    jozefg
    Przy montażu płytki TXT do TC201 należało przeciąć zworkę przy procesorze , ale nie pamiętam która to zwora była...
  • #6 453545
    remont
    Poziom 14  
    Wszystko bylo dobrze zrobione według podpowiedzi i schemetu Elektroniki idziałało pięknie parę lat.Teraz jest zworka powtórnie połączona ale powrócił bym do tej płytki jeżeli usunę tą przypadłośc z wyświetlaniem OSD.
  • REKLAMA
  • #7 453549
    jozefg
    :arrow: No cóż - dobre oświetlenie + dobra lupa i nie pozostaje nic innego , tylko szukać "zimnych lutów" :cry:
  • REKLAMA
  • #8 453555
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Może brakuje prądu i spada któreś napięcie?
    Zmierz napięcia zasilające m.in. ten moduł TXT'u: +12V i +5V (jeżeli moduł TXT'u jest zasilany dwoma napięciami) lub to '+12V' (jeżeli tylko jednym) -
    z w/w modułem i bez; porównaj wyniki. Jeżeli będzie różnica, to wysycha (prawdopodobnie) elko w tym obwodzie.
  • #9 453569
    remont
    Poziom 14  
    Będę szukał tylko bez tej płytki bo ją już wykluczyłem a może jeszcze Wam coś przychodzi do głowy to proszę o sygnał .Dzieki za już proszę o jeszcze SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU-WSZYSTKIM ZYCZĘ.
  • #10 453593
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Nie chodziło mi o to, że moduł obciąża, bo jest uszkodzony, ale o to, że pobiera on jakiś prąd, a w obwodzie, który go (tenże moduł) zasila brakuje prądu (np. z powodu braku odp. filtracji).
    I właśnie, aby to stwierdzić powinieneś zrobić pomiary porównawcze.
  • #11 453963
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3355
    Teraz na spokojnie: podaj jaki siedzi trrafopowielacz, czy jest to oryginalny biazetowski, czy wymieniany na inny np. z eltestu. Sprawdź czy trafopowielacz nie sieje po rdzeniu, jesli tak to na 100% "przypalony" procek i będzie na ekranie czasami OSD, a czasami nie. Przy procesorze głównnym jest PRek oznaczony r844, spróbuj pokręcic nim by uzyskć stabilne OSD, wymień u803 na wersję LS jeśli zamontowana jest HCT, sprawdź czy procesor wystawia blanking na 13 nóżkę w/w scalaczka w momencie przeprowadzania regulacji parametrów obrazu.
  • #12 470367
    remont
    Poziom 14  
    Witam wszystkich w Nowym Roku- juz pora na forum po tak długiej labie. Peter f. cos mi przypomniał że kiedyś był wymieniany jakiś transormator jeszcze na gwarancji-zajrzę do niego przy czasie ,może w :o :cry: pon.to dam znać jak posprawdzam- przynajmniej mam coś danych za co dziękuję.Życzę lepszego 2004.
  • #13 470411
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Biazet,też bym postawił na zimne luty,ale nawet pod lupą może nie być widać.
  • #14 470457
    Manix
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Miałem kiedyś takie uszkodzenie-proponuję prześledzić sygnał SSC. Przy jego braku zanika OSD i nieprawidłowo działa TXT. Umnie tak jak wskazywali poprzednicy były zimne luty, ale bardzo trudne do wykrycia gołym okiem. Po przelutowaiu płyty wszystko wróciło do normy.
  • #15 473395
    remont
    Poziom 14  
    Witam posprawdzałem:trafoTVL-106 Biazet-dobre,U803 SN74LS157 FFZH9214Motorola -poprawiłem masę lutów w obrębie procesorka i nie tylko. Nie ciekawie wygląda ta płyta, ale Serwis spaprał wymianę trafa poprzerywane ścieżki ale poprawiłem.A teraz najważniejsze-dzięki Waszej pomocy(dzieki..)OSD działa co było?tego nie wiem może luty ale mając wszystko na wierzchu robiłem po kolei -ja myślę że to R844 którego poruszałem.Po tygodniowym teście jak wszystko będzie OK.podpinam txt. (zworkę trzeba połączyć)jeszcze się odezwę-długość tekstu świadczy o radości mojej-Pozdr.
  • #16 1386959
    remont
    Poziom 14  
    Panowie -problem wrócił,znowu znika OSD,czasem jest,czasem bladziutkie lub wcale,głupi jestem...co to może być?
  • #17 1386973
    jozefg
    Szukaj zimnego lutu....
  • #18 1387950
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 137
    Schemat i trzeba się namęczyć ,jakiś opór albo pik ,jak reaguje na testy termiczne? (zamrażanie ,grzanie).
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #19 1392302
    remont
    Poziom 14  
    Napiszcie jakie okolice, poprawiac luty-jak sie nie ma schematu,patrząc na płyte.[/b]
  • #21 1392492
    remont
    Poziom 14  
    No dobrze-które okolice lutować wg.schematu,jestem posiadaczem tego sprzetu a nie elektronikiem,dlatego pytam-dziekuje za pomoc-obdzielę punktami-tyle mogę..

Podsumowanie tematu

✨ Problem znikającego teletekstu (TXT) i niestabilnego wyświetlania OSD w telewizorze Biazet TC200-OSD może wynikać z kilku przyczyn. Często spotykanym problemem są zimne luty na płytce modułu TXT lub na płycie głównej, które są trudne do wykrycia nawet pod lupą. Zalecane jest dokładne sprawdzenie i poprawa lutów, zwłaszcza w okolicach procesora i modułu TXT. Należy również zmierzyć napięcia zasilające moduł TXT (+12V, +5V) i porównać je z wartościami bez modułu, aby wykluczyć uszkodzone kondensatory elektrolityczne lub problemy z filtracją zasilania. W przypadku Biazeta TC201, do którego moduł TXT był doklejany, konieczne było przecięcie odpowiedniej zworki przy procesorze, co również może mieć wpływ na działanie OSD i teletekstu. Uszkodzony lub przypalony transformator (trafopowielacz) może powodować niestabilność sygnału i zanikanie OSD. Wskazane jest sprawdzenie transformatora, a także sygnału SSC, który jest kluczowy dla prawidłowego działania OSD i TXT. Wymiana układu U803 na wersję LS zamiast HCT oraz regulacja potencjometru R844 przy procesorze może poprawić stabilność wyświetlania. W przypadku powtarzających się problemów, testy termiczne (grzanie, zamrażanie) mogą pomóc zlokalizować uszkodzone elementy. Schematy elektryczne są dostępne i pomocne przy diagnozie, a dokładne śledzenie ścieżek i poprawa lutów jest kluczowa dla trwałego rozwiązania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA