logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ericsson A 2618s - szybkie rozładowanie nowej baterii 1400mAh, co robić?

olo-70 28 Gru 2003 18:24 1361 9
  • #1 453464
    olo-70
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Cześć,
    mam problem z erykiem A 2618s, mianowicie, rozładowuje on całkowicie baterię li-ion 1400mAh w ciągu ok 20 godzin, bateria jest nowa, a ładowarka oryginalna, na wyświetlaczu bateria jest "pełna", w jednej chwili telefon sygnalizuje rozładowanie, a potem po ok 5 min. wyłacza się. Nie wchodzi w rachubę zamoczenie, ani brud. Nie mam pojęcia czy coś da się z tym zrobić poza wymianą aparatu?
  • #2 453487
    aarecki
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Zobacz czy na pinach +,- w aparacie nie ma zwarcia...
    Jeżeli jest, to PA do wymainy...
    Pozdr.....
  • #3 453494
    olo-70
    Poziom 12  
    nie ma zwarcia, sprawdzałem na pinach w telefonien niestety nie mogę sprawdzić prądu, który pobiera telefon
  • #4 453567
    skinerek
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Powodem tego szybkiego rozladowywanie raczej nie jest PA tylko uklad n234 (Homeros), przez niektorych nazywany porzeraczem pradu (jesli jest uszkodzony). Jest tez odpowiedzialny w Erykach R320s T28s i T20 za brak zasiegu (a raczej "brak dostepu" bo w wiekszosci przypadkow taki komunikat sie pojawia na LCD).
  • #5 453570
    olo-70
    Poziom 12  
    dzięki za podpowiedź, jutro sprawdzę pozdro.
  • #6 455101
    olo-70
    Poziom 12  
    jeszcze jedno pytanko dot. tego (Homerosa) w serwisówce, którą mam nie ma układu n234, czy jest to N300? serwisówkę mam z któregoś z tematów z forum.
  • #7 456758
    tomaszwl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    niewazne jak jest w serwisowce - wszyscy uzywaja oznaczenia z t28, w innych moze byc inaczej oznaczony ten uklad. Znajdz taki 1x1 cm, z nogami z czterech stron - tylko jeden jest taki na plycie, nie da sie go pomylic z czyms innym. Dopiero od t39/t65/t68 wyglada inaczej.
    pozdro,
    Tomasz WL
  • #8 457052
    olo-70
    Poziom 12  
    Do TomaszWL, dzięki za radę, tak myślałem, że to ten układ, podgrzałem go gorącym powietrzem, ale nic nie pomogło, od czasu do czasu pojawia się na 1sek. informacja "ładowanie optymalne", poza tym bez zmian. Pozostaje mi chyba tylko zdobyć tego Homerosa i wymienić. Będę się z tym bawił chyba jakiś czas, bo elektroniką zajmuję się hobbystycznie, a telefon jest mój prywatny, a szkoda mi go wyrzucić.
    Pozdrawiam Marek
  • #9 458738
    tomaszwl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    przy ladowaniu optymalnym co chwile, to na pewno jest homeros.
    pozdro,
    Tomasz WL
  • #10 458920
    olo-70
    Poziom 12  
    Dzięki za info. Magboss ma jeszcze te układy, jak tylko naprawię, to poinformuję.
    Pozdrowionka - OLO

Podsumowanie tematu

✨ Problem szybkiego rozładowania nowej baterii Li-ion 1400mAh w telefonie Ericsson A 2618s, gdzie bateria pokazuje pełny poziom, a telefon wyłącza się po około 20 godzinach użytkowania, nie jest spowodowany zwarciem na pinach zasilania. Przyczyną może być uszkodzony układ scalony n234, znany jako "Homeros", który jest odpowiedzialny za nadmierne zużycie prądu oraz problemy z zasięgiem w modelach Ericsson R320s, T28s i T20. Układ ten jest charakterystyczny, ma wymiary około 1x1 cm i nóżki z czterech stron. W serwisówkach może być oznaczany inaczej, np. jako N300, ale w praktyce stosuje się oznaczenia z modelu T28. Próba naprawy przez podgrzewanie gorącym powietrzem nie przyniosła efektu, więc rekomendowana jest wymiana układu Homeros. Objawem uszkodzenia jest pojawiający się na krótko komunikat "ładowanie optymalne". Wymiana układu powinna rozwiązać problem szybkiego rozładowania baterii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA