logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PANASONIC RD110 - radio nie włącza się mimo poprawnego napięcia i czyszczenia panelu

bolek 11 Lut 2008 19:38 1386 2
REKLAMA
  • #1 4794803
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 298
    Radyjko nabyłem z autem. Nie chce sie włączyć. Napięcie dochodzące do radia wyglądaja OK. Po przekręceniu kluczyka oświeca sie guzik PWR.
    Nie mam z radiami wiele doczynienia, ale taki efekt kojarzy mi sie z uszkodzeniem panelu (np zwarcie klawiszy), i może faktycznie tak jest. Panel był zaśniedziały- widocznie komuś się wykąpał.

Aktualnie panel jest po czyszczeniu w wanience ultradzwiękowej, ma "przepiszczane" klawisze. Linie danych nie maja zwarcia do masy, +5V idzie do panelu i dochodzi do procka
    wygląda że wszytsko jest OK, jednak radio dalej nie wstaje.

Co proponujecie teraz wziąść na tapete?, na jakiej podstawie radio przestaje przestaje migać diodą SECURITY po wpięciu panela?
  • REKLAMA
  • #2 4796110
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 339
    Nie jestem pewien czy o tym modelu myślę (zmęczenie). Sprawdź a najlepiej od razu wymień bo często fiksuje tranzystor 2SD1994A. Załóż 2SC1858. Jak już będziesz w tej okolicy,warto też zajrzeć do ukł. stab. 8,5V.
  • #3 4796406
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 298
    jak na mój gust to napięcia są ok, także pojawiają sie napięcia załączane przez procesor (załączane za pośrednictwem Q410), oczywiście muszę go do tego trochę zmusić.

Wiem na pewno że panel działa. Pojawia sie przebieg na lini danych i zeara w momencie naciśnięcia PWR

Który to tranzystor miałeś na myśli pisząc 2SD... coś nie mogę go wysznupać
REKLAMA