logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć prąd, spadki napięć i moc w obwodzie z rezystorami i źródłami?

fercio 12 Lut 2008 15:46 2477 5
REKLAMA
  • #1 4797401
    fercio
    Poziom 10  
    Witam.

Mam problem z następującym zadaniem. Próbowałem sobie z nim poradzić, ale głupoty mi wychodzą.

Dla przedstawionego obwodu obliczyć wartość prądu płynącego w obwodzie, spadki napięcia na rezystorach R1=R2=2Ω,R3=R4=3Ω,R5=6Ω , oraz określić kierunek prądu płynącego w tym obwodzie, jeśli napięcia źródeł są równe: E1=10V E2=12V E3=8V E4=5V
    Obliczyć moc wydzielaną na każdym z rezystorów oraz moc całkowitą wydzielaną w obwodzie.

Jak obliczyć prąd, spadki napięć i moc w obwodzie z rezystorami i źródłami?

Obliczyłem napięcie, które wynosi 9V.

E1-UR1+E2-UR2-E3-UR3-E4-UR4-UR5=0

i analogicznie prąd I=9/16=0.5625A

Rezystancja zastępcza wynosi 16Ω (dodałem wszystkie rezystancje w obwodzie). Nie wiem czy dobrze myślę, czy tak można? Potem liczę P1=R1*I^2=... itd. dla reszty. Stąd mam moce, wszystkie potem do siebie dodaję i otrzymuję moc całkowitą. Następnie liczę napięcia na poszczególnych rezystorach V1=R1*I... itd. Nie wiem gdzie robię błąd, ale gdzieś na początku.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4797522
    arusm
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    moc to jest P=U*I U=R*I a z tego wynika że moc to jest P=R*I*I z tego wzoru powinno wszystko wyjść dobrze
  • REKLAMA
  • #3 4797616
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.

Przeczytaj Swój post po moderacji. Będzie wiele rzeczy jaśniejszych.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #4 4799202
    fercio
    Poziom 10  
    Jest wiele rzeczy jaśniejszych ale czekam na odpowiedz czy moje rozumowanie jest prawidlowe ;) Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4799428
    Paweł_S
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Jak dotąd Twoje rozumowanie jest poprawne. O jakim błędzie piszesz ? - bo nie mogę go znaleźć.
    Proste sprawdzenie - suma mocy liczonych w sposób jaki przestawiłeś powinna być równa wartości:
    Pc = I*I*16 Ohm
    albo"
    Pc=9V*I
  • #6 4799628
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.

:P

:arrow: fercio

Moderacja i przeredagowanie pewnych stwierdzeń sprawiło, że Twoje pytanie jest jednocześnie odpowiedzią. Przedstawia ono prawidłowy sposób rozwiązania. Myślisz dobrze, ale czasami mieszasz pojęcie prąd / napięcie. Prąd płynący w obwodzie, rezystancję zastępczą i napięcie, obliczyłeś poprawnie. Miałeś błędny wzór na moc wydzieloną na rezystancji i na to zwrócił uwagę kolega arusm.

Pzdr.
REKLAMA