logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ sterowania triakiem z przełączaniem plusem w kolorofonie J-50?

DEMON-FX 12 Lut 2008 17:29 6355 13
REKLAMA
  • #1 4797736
    DEMON-FX
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    Witam mam pewien dylemat. Mianowicie jak chyba każdy dawno temu zrobiłem kolorofon J-50, co prawda wszystko ok, ale teraz mam inny problem i chciałbym sterować triakiem a nie tyrystorem, całe zamieszanie w tym iz potrzebuje aby triak przełączał plusem (+) a nie masa jak zrobione jest to w j-50 - tyrystor. I teraz moje zasadnicze pytanie tyrystor sterowany jest napięciem dlatego tez musi przełączać masa, triak sterowany prądem i tu tkwi problem albo i nie. Bo zastanawiam sie czy jeżeli wykonam układ = mikrofon+wzmacniacz mikrofon+filtry pasmowo przepustowe ( np. 100, 200. 400, 3kHz, 8 kHz - po prostu przykład)+układ sterowania triakiem+triak. I teraz moje pytanie jak ma wyglądać układ sterowania triakiem?? Taki prosty i dobry. CO do triaka to napięcie z sieci ma być puszczone przez mostek prostowniczy aby uzyskać plus i masę. Zależy mi na przełączaniu plusem ponieważ muszę wykorzystać masę do czegoś innego.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4797840
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 479
    DEMON-FX napisał:
    chciałbym sterować triakiem a nie tyrystorem...

A co to zmieni czy triak, czy tyrystor.

Zamiast tyrystora wstawiasz triaka, usuwasz mostek/lub nie - i masz to samo.

A zasadę działania pokręciłeś.

Wydaję mi się, że chcesz podłączyć pod masę (wykorzystać m.in) układu np. zewnętrzny sygnał audio, co przy obecnym schemacie J-50 jest niedopuszczalne.
  • REKLAMA
  • #3 4798019
    Stępniak
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Najwazniejsze nie zabij siebie lub kogoś, bo Twoja tzw. masa nie jest oddzielona galwanicznie od przewodu fazowego. Najlepiej zastosować optotriaki i oddzielić obwody niebezpieczne dla życia, od samego sterownika. Zrób to najlepiej pod okiem kogoś doświadczonego.
  • REKLAMA
  • #4 4798365
    DEMON-FX
    Poziom 22  
    Źle mnie zrozumieliście, może dlatego ze trochę zawile to wytłumaczyłem. Potrzebuje schemat układu który będzie w stanie sterować triakiem. Mozę ktoś mi pomóc. Chce aby przełączał masa ponieważ chce wykorzystać wspólna masę do zasilania układu chłodzenie żarówek i zrazem zastosować 3 przewody. Obecnie mam jak w układzie j-50 ale muszę prowadzić 4 przewody ( 2 do żarówki) [2 do chodzenia] a nie mogę połączyć mas bo układ chłodzenia działałby tylko wtedy gdy żarówka jest włączona tyrystorem, gdyż ten steruje masa. Heh mam nadzieje ze trochę jaśniej sie zrobiło(nie tylko od tych żarówek:)). A co do zasad bezpieczeństwa to zabrzmiało to trochę nad opiekuńczo ale nie chce wszczynać kłótni bo zaraz sie zacznie przechwalanie kto czego nie robił albo nie robi:)

A wiec wracając do tematu czy wystarczy tylko zastosować triaka w układzie jak w j-50 i zamienić sterowanie plusem na masę?? Czy to będzie działać bo kwestia w tym ze triak - prądem sterowany, tyrystor - napięciem??

P.S. A co do optotriaków to jaki maxymalny prad moga one wytrzymać na stronie wtórnej bo napięci jest podane j tak dl;a MOC3020 jest np 400V ale jaki prąd nie pisze??

Pozdrawiam
  • #5 4799011
    oj
    Poziom 42  
    Ja nie rozumie o czym piszesz, tak to jest pokręcone.

Zastosuj optotriak + triak i załączaj go plusem lub minusem;, prąd optotriaka jest za mały żeby przełączać obciążenia i nie jest przeznaczony do tego celu; musi sterować triaka
  • #6 4801722
    DEMON-FX
    Poziom 22  
    Witam. Czy układ jak na rysunku będzie działał poprawnie??

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak zbudować układ sterowania triakiem z przełączaniem plusem w kolorofonie J-50? sterowanie triakiem.GIF (6.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 4802315
    oj
    Poziom 42  
    Nie nie będzie działał.

Albo stosuje się triaka albo tyrystor + mostek.

Masa układu a masa strony gorącej zostały połączone - po co; wtedy zupełnie bez sensu jest stosowanie optotriaka

Schemat połączenia optotriaka + triak jest w dokumentacji do MOCa

Przykład:
    Jak zbudować układ sterowania triakiem z przełączaniem plusem w kolorofonie J-50?
  • #8 4803902
    DEMON-FX
    Poziom 22  
    Czy teraz układ jak na rysunku berdzie działał??

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak zbudować układ sterowania triakiem z przełączaniem plusem w kolorofonie J-50? discoliteztriac.gif (8.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 4803957
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    Przecież piszą ci koledzy wyrażnie po co ten mostek? i strona sieciowa w ZADNYM punkcie nie może być połączona z elektroniką filtrów
  • REKLAMA
  • #10 4804020
    DEMON-FX
    Poziom 22  
    Czy po prostu nie możecie zrozumieć ze ten mostek jest mi potrzebny. Układ filtrów nie będzie miał żadnego styku ze napiciem 220V. A wracając do tematu czy ten układ będzie działał??

Pozdrawiam
  • #11 4804493
    kortyleski
    Poziom 43  
    Tyrystor = praca z prądem stałym = mostek
    Triak = praca z prądem zmiennym = brak mostka
    Nie , nie rozumiem....
    Ten układ będzie działał ale stosowanie tutaj triaka to jak zakopywanie peta koparką - przerost formy nad treścią
  • #12 4805074
    DEMON-FX
    Poziom 22  
    Cytat:
    Tyrystor = praca z prądem stałym = mostek

jeżeli sadzisz z układ jak na rysunku wyżej wyprostuje mi napięcie zmienne sieciowe to ehh, pozostawię to bez komentarza, bo w/g mnie okład będzie miał nadal przebieg zmienny a dokładnie dodatniej polówki sinusoidy.

Pozdrawiam
  • #13 4807046
    kortyleski
    Poziom 43  
    Kolego - prostowanie napięcia (prądu) polega na nadaniu mu jednego kierunku, to właśnie zapewnia mostek prostowniczy, ale jak widzę wiesz lepiej więc na siłę nie będę cię uczył
    Pozdrawiam
  • #14 4810091
    DEMON-FX
    Poziom 22  
    Oki. Dajmy spokój mostkom i prądowi stałemu. Wracając do temu sterowania. Załóżmy ze wykorzystam ten tyrystor zgodnie z waszymi radami ze tyrystor = prąd stały ( mostek ;/). Tak wiec czy układ jak na rysunku będzie działał?? Jest to to schemat z j-50 tyle ze żarówka i bezpiecznik zostały włączone za tyrystor do obwodu masy??

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy układu sterowania triakiem w kolorofonie J-50 z przełączaniem plusem (+) zamiast masą, jak to jest w oryginalnym układzie z tyrystorem. Autor chce wykorzystać wspólną masę do zasilania układu chłodzenia żarówek, co wymaga sterowania triakiem sygnałem dodatnim. Wskazano, że tyrystor sterowany jest napięciem i wymaga mostka prostowniczego do pracy z prądem stałym, natomiast triak sterowany jest prądem i pracuje bez mostka na prądzie zmiennym. Podkreślono, że nie można łączyć masy układu sterującego z masą sieciową ze względów bezpieczeństwa i że stosowanie optotriaków jest zalecane do galwanicznego oddzielenia obwodów sterujących od sieci. Wskazano, że układ z mostkiem prostowniczym i triakiem jest niepoprawny, ponieważ triak powinien pracować na napięciu zmiennym bez prostowania. Zalecane jest stosowanie optotriaka do sterowania triakiem, a nie bezpośrednie przełączanie masą lub plusem bez izolacji. Autor pytał o schematy i ich poprawność, jednak odpowiedzi wskazywały na błędy w koncepcji i konieczność stosowania odpowiednich elementów izolujących oraz prawidłowego doboru układu sterowania zgodnie z charakterystyką triaka i tyrystora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA