logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LJ HP 1018 - Palenie rezystora R523 (prośba o pomoc)

Weidero 15 Lut 2008 16:24 2237 5
REKLAMA
  • #1 4807794
    Weidero
    Poziom 11  
    Witam serdecznie.

to mój pierwszy post a zarazem prośba o pomoc więc postaram się przedstawić go jak należy. Nie jestem za bardzo obeznany w elektronice wiec proszę o wybaczenie jeśli popełniam jakieś śmieszne błędy. Mam drukarkę jak w temacie (HP LJ 1018) i problem w postaci palącego się rezystora (o symbolu R523). Rezystor ma ma paski czerwony-czerwony-srebrny-złoty. Zresztą zamieszczam jego zdjęcie. Jest tu jednak pewien problem bo trzeci pasek może być zarówno szary srebrny jak i biały. Wg programy "rezystor" autorstwa Dawida Pichena dla tych trzech możliwości rezystancja byłaby następująca
    srebrny - 0,22
    szary - 2200000000
    biały - 22000000000

W sklepie elektronicznym otrzymałem (niby zastępcę) o kolorystyce czerwony-czerwony-złoty-złoty który z kolei wg probramu ma rezystancję 2,2.
    po wymianie na nowy dwa razy z rzędu było małe bum i rezystor spalony.
    Dlatego takie pytanie. Czy to może być wina złego zamiennika, czy tez problem leży gdzie indziej, nie chce próbować z większymi bo nie chce aby uszkodzeniu uległy kolejne podzespoły.
    dla lepszej diagnozy umieszczam również zdjęcie płyty od góry (jeśli będzie konieczność zrobię również od dołu ale to niejako jest problemem dlatego na razie nie zrobiłem.). gdzie może jeszcze leżeć problem ? i jak go namierzyć? Dodam że na drukarkę a raczej pod nią wylała się kawa. Tz nie bezpośrednio na drukarkę ale na blat na którym stała. Początkowo podejrzewałem że to może być powodem ale po rozebraniu okazało się ze na płycie nie ma śladu cieczy, a problem R523 był juz poruszany jednak nikt na niego nie odpowiedział.
    Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.

• REKLAMA
  • #2 4807816
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    Co prawda nie pomogę we wskazaniu właściwej wartości rezystora ale może sprawdź dlaczego on się spala? Z tego co na zdjęciu widziałem to siedzi on sobie w obwodzie pierwotnym przetwornicy napięcia: sprawdzałeś czy tranzystor kluczujący jest sprawny?
  • REKLAMA
  • #3 4807847
    Weidero
    Poziom 11  
    jak wyżej pisałem nie jestem za bardzo biegły w tych sprawach. Więc proszę Cię Kazik napisz jak mam sprawdzić czy tranzystor kluczujący jest sprawny.
    Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #4 4810239
    Weidero
    Poziom 11  
    Dobra. Dałem sobie spokój ze sprawdzaniem tranzystora, chciałem bo po prostu wymienić. I tutaj rzucono mi kolejną kłodę pod nogi. Otóż w katalogach nie figuruje mosfet K2943 (jest tylko K2843). Sprzedawca poinformował mnie, że jeżeli uda mi się dostać gdzieś jego parametry to poszuka jakiś zastępczy. problem w tym jak znaleźć jego parametry. Próbowałem pogrzebać trochę w googlach ale nie wyszło. Jezeli ktoś mógłby mi pomóc byłbym dozgonnie wdzięczny.

P.S. Nowa płyta do drukarki kosztuje około 80-100$ którą na dodatek tzreba sprowadzać ze stanów ;], a nowa drukarka kosztuje 300zł :)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4815899
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    To będzie tranzystor 2SK2943. Sprawdź czy wszystkie elektrolity w stopniu pierwotnym i wtórnym są ok.
  • #6 4817962
    Weidero
    Poziom 11  
    misja zakończona. Drukarka naprawiona. Winowajcą był tranzystor (2SK2943). Co prawda na rynku nie ma co szukać takiego samego, (no chyba że sie uśmiechniemy do HP, ale i tak bym nie liczył na ich litość).
    ja wybrałem inną drogę. Spisałem parametry wadliwego tranzystora ze strony
    http://www.allegromicro.com/en/Products/Categories/Sanken/Transistors/2sk2943.pdf

można też wpisać w googlach jego nazwę i powinno nam bez problemu znaleźć. po czym udałem się do zaprzyjaźnionego sklepu elektronicznego i poprosiłem aby sprzedawca wyszukał mi tranzystor o takich samych parametrach. Okazało się że istnieje takowy a jego nazwa to F9NKOZ GK1C9 (ST). I takim oto sposobem zamiast wydawać 300zł na nową drukarkę można wydać 8zł na naprawę starej. Piszę o tym ponieważ bardzo możliwe że przyda się ten post dla innych użytkowników drukarek HP LJ 1018 czy też 1015; 1020.

pozdrawiam

P.S.
    Serdeczne dzięki Kazik. Bez twojej pomocy na pewno bym poległ.
REKLAMA