logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieza PHILIPS typ AS 501/22 - problem z wartością elementu

seth18 15 Lut 2008 20:26 1829 5
REKLAMA
  • #1 4808656
    seth18
    Poziom 11  
    Witam serdecznie jestem początkującym elektronikiem zdobyłem schemat serwisowy mojej starej wieży PHILIPS As 501/22.
    Znam podstawowe symbole oraz zasady działania elementów elektronicznych lecz nie spotkałem sie jeszcze z tego typu oznaczeniem (wartości).

Pytanie jest takie czy to na pewno rezystor bo dwie równoległe linie nad i pod elementem wskazywały by na symbol rezonatora kwarcowego (osobiście nie widzę że w tym układzie był by potrzebny taki element).

Jeśli owe linie równoległe oznaczają coś ważnego prosił bym o wyjaśnienia dlaczego projektant zamieścił je w schemacie.

Najważniejsza sprawa, która mnie interesuje to wartość rezystancji (jeśli to rezystor) oraz oznaczenie (delta 33), i czy będzie miało znaczenie jakiej mocy będzie ten rezystor 0,5 W lub tez większej mocy.

Proszę o pomoc ;)

Wieza PHILIPS typ AS 501/22 - problem z wartością elementu

Tutaj znajduję się link do zdjęcia samego rezystora oraz oznaczenia jakie jest na schemacie serwisowym:
    https://obrazki.elektroda.pl/61_1203138723.jpg

Wklejanie zdjęć itp.: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html - poprawiłem. [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4809015
    seth18
    Poziom 11  
    Nie wiem dlaczego ale w schemacie serwisowym nie zamieszczono tabeli wykazu elementów i ich wartości czy też oznaczeń na schemacie. Zastanawiam się czy jest to niedopatrzenie czy tez, gdy zamówiłem schemat po prostu nie dodano tabeli o której wspominasz.
    Przeszukałem wszelkie opisy legendy oraz tabele z parametrami dotyczacymi poszczególnych elementów.
    Dziękuję za informacje wiec teraz jestem pewien ze "E" dotyczy jednostek a "K" zapewne kiloom.
    To już drobiazg jakiej mocy musi być rezystor.
    Nie chce zabierać kolegom elektronikom czasu ale oczekuje na dalsze wyjaśnienie ;)

Proszę oszczędniej wykorzystywać miejsce - nie nadużywać Enter pomiędzy wersami (poprawiłem).
    [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #4 4809741
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Nie wiem, czy to jest widoczne, ale oznaczenie "delta" przy wartości 33E(Ω) jest opisane w legendzie - na załączonym fragmencie schematu. Legenda dotyczy różnych wykonań wieży (końcówka oznaczenia modelu - proszę sprawdzić).
    Specyficzny symbol rezystora oznacza, że jest typu "bezpiecznikowego" - takich, o ile mi wiadomo, nie da sie kupić. Możesz zastosować 0,25W - powinien wytrzymać normalną pracę.
    Oczywiście, przy jego uszkodzeniu należy sprawdzić układ stabilizatora 5V i brak zwarć na jego wyjściu.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 4820934
    seth18
    Poziom 11  
    Niestety nie jest to rezystor 47 Ω o mocy 0,25W.
    Nie wiem czy warto próbować z rezystorami o większej mocy 0,5W lub 2W
    Nadal zastanawiają mnie linie równoległe przy rezystorze czy to nie jest przypadkiem rezystor bezpiecznikowy.
    Proszę o komentarze i wasze zdanie na ten temat.
    Jeżeli któryś z kolegów elektroników prowadzi serwis sprzętu audio na pewno musiał sie spotkać z takim oznaczeniem a ja dopiero wprawiam sie w ten zawód.
  • #6 4822469
    antek124
    Poziom 32  
    Ocena: 146
    A jak to różnica? Czy bezpiecznikowy czy nie? I tak za działa ten 47ohm 0,25W jak bezpiecznik. Więc jeśli ci uszkadza, to masz uszkodzenie w jego gałęzi i działa jak bezpiecznik. Czyli coś ci zwiera.
REKLAMA