logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Thomson 29DH79J ICC9 usterka odchylania poziomego

keeraj 16 Lut 2008 13:59 1354 3
REKLAMA
  • #1 4810694
    keeraj
    Poziom 11  
    Proszę o pomoc mam uszkodzony wyżej wymieniony TV, nie mogę sobie z nim poradzić. Telewizor po trzech próbach uruchomienia się nie startował poczytałem forum elektrody zapoznałem się z podobnymi przypadkami , przystąpiłem do naprawy, przyczyną takiego zachowania był uszkodzony kondensator CL 21 - 13,1nF oraz przerwa na rezystorze RL 30 którego nie znam dokładnej wartości a na schemacie nie ma podanej, z resztek odczytałem że powinien mieć 18 ohm ale po podstawieniu takiego niestety bardzo mocno się grzeje a wraz z nim kondensator elektrolityczny CL40 - 1uF/160V, obraz się pojawia ale niestety bardzo porozciągany po dłuższej chwili takiej pracy uszkodzeniu ulega rezystor RL30, pomocy.
  • REKLAMA
  • #2 4813344
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Wartości niektórych elementów są przecież podane w tabelkach.
    RL30 - 18kΩ.
    Jeżeli to nie pomoże - sprawdź (czyli podstaw) po kolei pozostałe kondensatory oraz diody w tej okolicy.

Tytuł tematu poprawiłem i uzupełniłem (p.11 regulaminu).
  • REKLAMA
  • #3 4818365
    keeraj
    Poziom 11  
    Wróciłem z pracy biorę się za naprawę, na moim schemacie nie było podanej wartości RL30, nie było również tabelki, dziękuje za podanie wartości
  • #4 4851930
    keeraj
    Poziom 11  
    Podmieniłem rezystor RL30 - 18kΩ telewizor nie startował, znalazłem jeszcze uszkodzony kondensator CL27 360n, po wymianie telewizor miał za szeroki i brak możliwości regulacji z poziomu trybu serwisowego, brak sygnału sterującego na TL40, zamówiłem układ STV2160-hk, po wymianie TV nie startuje, mam pytanie gdzie mogę kupić sprawny taki układ
REKLAMA