logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić BIOS na laptopie Compaq? Klawisze nie działają

botr 31 Gru 2003 01:29 22474 13
REKLAMA
  • #1 456575
    botr
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    jak w temacie ..przewaznie wchodzi sie poprzez Delete lub del a tu nic ..:((
    ma ktos jakis pomysł
  • REKLAMA
  • #2 456593
    thalex
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    Poprzez F 10 też mam takiego laptopa i niestety narzekam

(tylko że mój nazywa aię Compaq)
  • REKLAMA
  • #3 456700
    elektronik321
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    jezeli nie dasz rade , nie wiesz mozesz poswiecic ustawienia biosu kosztem wyjęcia baterii podtrzymującej bios . po ponownym włozeniu laptop sam powie ze cos jest nie tak i co przycisnąc aby wejsc do SETUP bios
  • #4 3390679
    emes1973
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    A ja mam laptopa thinkpad 600E i jak tam wejść w bios?, rozbierać go raczej nie chcę aby wyjąć baterie.
  • #5 3390721
    ania i natalka
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    witam
    do biosu przez F2
    pozdrawiam
  • #6 3390746
    emes1973
    Poziom 15  
    Bardzo dziękuję za szybka odpowiedź ale niestety nie wchodzi mi poprzez F2 do biosu, tylko głosniki piszczą gdy przyczymuję przycisk.
  • #7 3390826
    ania i natalka
    Poziom 14  
    spróbuj F1
    mozliwe ze wogule nie masz mozliwosci wejscia do biosu - ten typ tak ma
    a po co chcesz wchodzić do biosu ?
  • REKLAMA
  • #8 3390844
    emes1973
    Poziom 15  
    Chodzi o ustawienie portu LPT muszę mieć na ECP a nie wiem jaki jest ustawiony.

Dzięki za zainteresowanie
  • #9 3390856
    ania i natalka
    Poziom 14  
    witam
    oto kilka kombinacji wejścia do biosu
    Standardowo są zdefiniowane pewne kombinacje klawiszy, za pomocą których można dosŧać się do okna konfiguracyjnego BIOSu. Poniżej przedstawiona jest lista producentów BIOSów i domyślna kombinacja klawiszy włączająca panel konfiguracyjny w BIOSach ich produkcji.

Award [Del] lub [F1]
    Ami [Del] lub [F1]
    Phoenix [F1], [Ctrl][Alt][Ins], [Ctrl][S], [Ctrl][Alt][Esc], [Ctrl][Alt][S], [Ctrl][Alt][Enter]
    Compaq [F10], gdy na ekranie w górnym rogu pojawi się mały kwadrat
    Hewlett Packard [F1], [F2] gdy pojawi się logo HP
    Dell [Del], [F2], [F1], [Ctrl][Alt][Enter], wcisnąć Reset dwa razy
    Toshiba [Esc], [F1]
    NEC, Packard Bell, Amax, Micron, Aptiva, Sharp [F1], [F2]
    IBM [F1], [Ins], wcisnąć i przytrzymać obydwa klawisze myszy
    Sony [F3] potem [F1] lub [F2]
    AST Advantage, Tandon, Acer [Ctrl][Alt][Esc]
    Zenith [Ctrl][Alt][Ins]
    Powstają jednak coraz to nowsze kombinacje uruchamiające program konfiguracyjny. Gdyby więc powyższe kombinacje nie zdały rezultatu, można spróbować użyć następujących: [Ctrl][Alt][Delete], [Ctrl][q], [Ctrl][s], [Alt][s], [Esc], [Alt][Esc], [Ctrl][Alt][Esc], [Ctrl][Alt][Enter], [Ctrl][Alt][F8], [Ctrl][Alt][Insert], [Ctrl][Alt][q], [Ctrl][Alt][s], [Ctrl][Alt][d], [Ctrl][Alt][p], [Ctrl][Esc], [Ctrl][Shift][s]

Niektóre komputery umożliwiają jeszcze jedną metodę: wystarczy wyjąć wtyk klawiatury, odłączyć kable sygnałowe stacji dysków i/lub dyskietek, trzymać cały czas wciśnięty jakiś kabel lub wyjąć któryś z modułów RAM. BIOS potraktuje tę sytuację jako poważny błąd i niekiedy wyświetli komunikat, iż aby ten błąd naprawić należy wejść do panelu konfiguracyjnego, wciskając daną kombinację klawiszy.

pozdrawiam
  • #10 3688902
    natan14
    Poziom 21  
    Ocena: 106
    ja mam toshibe t2130ct i niemogę wejść w bioz w zaden z powyższych sposobów proszę o odpowiedż i to szybko
  • REKLAMA
  • #11 3697274
    hugh_h
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    a ja mam starego compaq, któremu bios trzeba było wgrać na hdd albo odpalać z dyskietek, jak nie było biosa na hdd to nawet sie nic nie pojawiało na ekranie, później wyczytałem ze jak już jest wgrany to sie go odpala przez klawisz funkcyjny + S jak zacznie kursor migać w rogu ekranu, no albo po prostu odpalić z fdd, ot taka ciekawostka
  • #12 8593896
    filip2329
    Poziom 1  
    jak wejsc do biosu w asus a7
  • #13 8593912
    wabikboy
    Poziom 16  
    Ocena: 83
    a nie masz przy uruchamianiu informacji który przycisk wcisnąć aby wejść do biosu ewentualnie napisane setup?
  • #14 8602301
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z wejściem do BIOS-u na laptopie Compaq, gdzie standardowe klawisze Delete lub Del nie działają. Użytkownicy sugerują użycie klawisza F10, który jest typowy dla Compaq, jednak nie zawsze skuteczny. Wskazano również możliwość zresetowania ustawień BIOS-u przez wyjęcie baterii podtrzymującej, co po ponownym uruchomieniu może wyświetlić instrukcję wejścia do BIOS-u. Podano listę kombinacji klawiszy dla różnych producentów BIOS-u, m.in. Award, Ami, Phoenix, Compaq (F10), HP (F1, F2), Dell (Del, F2, F1), Toshiba (Esc, F1). Jeden z użytkowników wspomniał o starszych modelach Compaq, gdzie BIOS był ładowany z dyskietki lub HDD i uruchamiany przez klawisz funkcyjny + S. W dyskusji pojawiły się także inne marki i modele laptopów, jak ThinkPad 600E i Toshiba T2130CT, z problemami wejścia do BIOS-u. Poruszono także kwestię ustawienia portu LPT na tryb ECP, co wymaga dostępu do BIOS-u.
REKLAMA