logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić ładowarkę AVT 2309 24VDC w układzie zasilania awaryjnego?

dpwrc 17 Lut 2008 15:12 1937 3
REKLAMA
  • #1 4814687
    dpwrc
    Poziom 2  
    Witam!!!
    Potrzebuje pomocy!!! Chcę zrobić układ zasilania awaryjnego coś na przykład UPS-a tylko na napięcie stałe. Będę zasilał z niego napęd silnika szeregowego. JAko baterie będe wykorzystywał 2 połączone szeregowo akumulatory 16Ah. Całość będzie zasilana z przetwornicy 660/24VDC.
    KOncepcja mojego układu jest następująca:
    Po zaniku napięcia z przetwornicy ukłąd ma się przełanczać na zasilanie awaryjne z baterii akumulatorów. Akumulatory będą ładowane za pomoca zailacza buforowego. Tutaj chcę wykorzystać ukłąd AVT 2309. Zamiast LM317 wykorzystam LM 338 można z niego wycisnąć wększy prąd. Baterie akumulatorów będą połaczone szeregowo bo mój silnik zasilany jest z 24VDC. Problem tkwi w tym że Ładowarka AVT 2309 jest na napięcie 12v A ja potrzebuje 24. Nie wiem dokałdnie czy mogę zasilić tę łądowarkę 24VDC. Przetwornica kosztuje ok 5tyś zł dlatego nie chce eksperymentować z takim drogim sprzętem. MOże ktoś robił coś podobnego i jest w stanie mi doradzić jak to zrobić najprościej i najtaniej ale i niezawodnie. Pozdrawiam dpwrc!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4816769
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Robisz problem tam gdzie go nie ma... :cry:
    Należy zwiększyć wartość rezystora R6 do 47, oraz odpowiednio przeliczyć rezystory R3, PR1, R4 dzielnika sprzężenia zwrotnego, tak by uzyskać regulację dla napięcia wyjściowego o wartości 27,6V (nominalnie).
    Skoro chcesz zwiększyć wartość prądu (ograniczanego) ładowania to również wartości rezystorów R8 ÷ R12 należy zmniejszyć odpowiednio.
    Poza tym, to zamiast przewodu pomiędzy węzłami od R1 i R3 należy włączyć diodę (najlepiej typu Schottky'ego) na odpowiedni prąd i napięcie zwrotne ok. 50V by zabezpieczyć stabilizator od uszkodzenia napięciem z akumulatora w przypadku braku napięcia zasilania ładowarki.
    Oczywistym jest, iż wartość napięcia zasilającego tę ładowarkę musi być odpowiednia, czyli więcej jak 30V, ale dużo więcej nie może być, ponieważ stabilizator LM338 ma dopuszczalną wartość napięcia; wyjście - wejście 40V (zawsze należy liczyć się z możliwością zwarcia wyjścia w tej ładowarce), zobacz TAM.
  • REKLAMA
  • #3 4817676
    dpwrc
    Poziom 2  
    Widzę że się znasz na rzeczy, dzięki za pomoc!!!
    Powiedz mi jeszcze jak przeliczyć te rezystorki R3 Pr1 i R4 oraz jak dobrac rezystorki od R8do R12 dla pradu ładowania ok 3A
    Pozdrawiam dpwrc
  • #4 4817992
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    Możesz spróbować R3=10KΩ; PR1=4.7KΩ i R4=33KΩ
    No i dla prądu 3A R8,R9,R10,R11=1Ω i R12=2.2Ω
    Zobaczymy co na to kolega Quarz :D
    No schemat zawiera błąd, ale płytak jest wolna od tego błędu.
    No i oczywistemu musisz dać kondensatory na wyższe napięcie jak i diody na większy prąd.
REKLAMA