logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Książki dla początkującego, ogólnie o elektronice

c_p 18 Lut 2008 20:54 28815 10
REKLAMA
  • #1 4819890
    c_p
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam wszystkich serdecznie!

Mam nadzieję, że do dobrego działu trafiłem.

Ostatnio zainteresowała mnie dziedzina jaką jest elektronika. Niestety moja wiedza z niej jest zerowa. Chciałbym to zmienić. Byłem na różnich stronach, jednak chciałbym kupić jakąś książkę, która byłaby dobra na start. Na razie znalazłem takie:
    http://www.bookmaster.pl/ksiazka/36697.xhtml
    http://www.mentis.pl/80599-podstawy-elektroniki
    A może macie jakieś inne do polecenia?

Czy może wiedza, która jest w nich zawarta jest na tyle prosta i teoretyczna, że wszystkiego w przystępnej formie da się nauczyć korzystając z internetu (jak Wikipedia, podręcznik na Wikibooks, ta strona, czy ten kurs)? (i pytanie wtedy, co dalej?)

Z góry wielkie dzięki za każdą odpowiedź i proszę o wyrozumiałość ;)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4820446
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam.

Polecam "Sztuka Elektroniki" P. Horowitz, W. Hill tom 1 i 2. Naprawdę warto tę pozycję przeczytać. Dalej to "Elektronika dla Wszystkich". W starszych numerach były prowadzone kursy dla początkujących (tranzystor, wzmacniacze operacyjne itp.). Następna pozycja to "Ośla Łączka", wydawnictwo AVT.

Piszesz też o internecie, oczywiście źródło wiedzy jest ogromne, ale nie zapomnij o "Elektrodzie".

Jeżeli chcesz się nauczyć elektroniki to nic na chama. Musisz złapać tego "bakcyla". Zapewniam, elektronika wciąga i to dość poważnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4820460
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Na początek proponowałbym zajrzeć na stronę „edw”. W dziale dla początkujących „podstawy elektroniki” jest cała masa artykułów traktująca o budowie, działaniu i przeznaczeniu poszczególnych elementów elektronicznych. Artykuły są pisane językiem przystępnym nawet dla zupełnego laika, wręcz „łopatologicznie”. Polecam.
    http://www.edw.com.pl/index.php?module=ContentExpress&file=index&func=display&ceid=60&meid=13
    Pozdrawiam.
  • #4 4820576
    c_p
    Poziom 11  
    Dzięki Faces i Bonkot za odpowiedzi.

Na innym forum wyczytałem, że dobrą książką na początek jest "Wyprawy w świat elektroniki" (by Piotr Górecki, redaktor wspomnianego czasopisma EDW).

Podobną opinię słyszałem o książce "Sztuka Elektroniki".

Co do źródeł w internecie - oczywiście, nie zapomniałem - jako forum elektrody wziałem za domniemane, że i z tego serwisu również ;)

"Ośla łączka" też wydaje się być dobrą pozycją.

Na stronę, którą podałeś Bonkot, również trafiłem - zaraz zacznę ją bardziej badać.

W sumie to teraz najbardziej zastanawiam się nad "Sztuką elektroniki" i "Wyprawami w świat elektroniki" - ta druga jak na razie bardziej mnie przekonuje, wiele osób ją polecało.

Dzięki jeszcze raz za odpowiedzi.
  • #5 4824524
    c_p
    Poziom 11  
    Mam jeszcze małe pytanko.

Z tego co widzę, to ta "Ośla łączka" to jest taki zestaw "zrób to sam", która zawiera kilka rozdziałów "Wypraw w świat elektroniki".

Jeśli kupiłbym (tudzież wypożyczył z biblioteki) "Sztukę elektroniki", to czy jeśli potem zainteresowałbym się "Wyprawami" (sama książka, bez "Oślej łączki") to nie będzie jakichś przeszkód? (bo z tego co sie dowiedziałem to w "Oślej łączce" dołączony jest zestaw ćwiczeń, ale taki bardziej specyficzny - wszystko do zrobienia gołymi rękoma..).

Dzięki za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4824881
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 245
    c_p napisał:
    (...) A może macie jakieś inne do polecenia?
    Trochę podobnie jak w http://forumsep.pl/viewtopic.php?t=2239
    Co do elektroniki - np. dawno wydane, ale do kupienia w antykwariatach
    "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz" tomy "Układy" i "Elementy"
    (wpisz w gogle tytuł - będzie sporo odpowiedzi...)
  • Pomocny post
    #7 4825120
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 884
    To może zacznę od początku.
    Swego czasu w EDW powstał pomysł stworzenia praktycznego kursu wprowadzającego w kanony elektroniki. Kurs ten nazwano "Ośla łączka" i pierwsza wyprawa ukazała sie w październiku 2000r.
    Tu masz pierwsze dwie lekcje
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=148783
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=148784
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=148785
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=148786
    Znacznie później, na fali sukcesów "Oślej łączki" w roku 2004 postanowiono wydać oślą łączkę w postaci książki i nadano jej tytuł "Wyprawy w świat elektroniki"
    I obecnie wydawnictwo AVT (wydawca EDW) sprzedaje Oślą łączkę, czyli daje ci książkę i potrzebne elementy do wykonywania kolejnych ćwiczeń.
    Chodź znacznie taniej będzie jak sam sobie kupisz potrzebne do ćwiczeń elementy w pobliskim sklepie.
    Aha i proponuje zacząć od kupienia wyprawy w świat a potem sztukę elektroniki
  • REKLAMA
  • #8 6646796
    marcin135
    Poziom 1  
    Jestem Marcin i mam 15 lat. Poszukuje wiedzy na temat elektroniki. Moja wiedza wynosi 0,0. Chciałbym zrobić konsolę do gier video. Gdybyście mieli jakieś ksiązki w formacie pdf to bardzo bym prosił Z góry dziękuje
  • #9 7802533
    dicappo
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    Poczytaj "Ośla łączka"jak twoja wiedza =0 to na pewno dowiesz się coś na początek a potem myśl nad budową czegoś.Najpierw trzeba dowiedzieć sie do czego służą jakie cześci.
  • #10 7803937
    Grzesio7
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Ja zacząłem czytać "Z prądem i o prądzie", wydaje się na bardzo mądrą książkę, ale raczej jej już nie dostaniesz ponieważ jest Ona moja ojca a On dostał ją w latach szkolnych ósmej klasy. Wszystko ładnie opisane jak na początek.
  • #11 9706899
    ancanar
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Pozwole sobie odświeżyć ten temat, bo nie ma sensu zakladać nowego. Poszukuje pliku pdf, który z pewnością kiedyś był na elektrodzie, a zawierający własnie takie kompendium wiedzy dla "zielonych". Był to dość spory plik pdf (z interaktywnym spisem treści) zawierający podstawy elektroniki, opisy poszczególnych podzespołów itp. O ile mnie pamięć nie myli, było to wydane przez jakąś firmę produkującą podzespoły. Jakby ktoś mógł podać link do tego pdfa byłbym bardzo wdzięczny :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poleceń książek i źródeł wiedzy dla początkujących w elektronice. Najczęściej rekomendowane pozycje to „Sztuka Elektroniki” P. Horowitza i W. Hilla (tom 1 i 2), „Elektronika dla Wszystkich”, „Ośla Łączka” oraz „Wyprawy w świat elektroniki” Piotra Góreckiego, które są powiązane z praktycznym kursem wprowadzającym w elektronikę. „Ośla Łączka” to zestaw edukacyjny zawierający książkę i elementy do ćwiczeń typu „zrób to sam”, natomiast „Wyprawy w świat elektroniki” to książka wydana przez AVT, będąca rozwinięciem kursu. Wskazano także na dostępne w internecie zasoby, takie jak serwis Elektroda.pl oraz portal EDW z artykułami dla początkujących, które oferują przystępne wyjaśnienia podstaw elektroniki i budowy elementów elektronicznych. W dyskusji pojawiły się także starsze, trudno dostępne książki, np. „Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz” oraz „Z prądem i o prądzie”. Podkreślono, że nauka elektroniki wymaga zaangażowania i praktyki, a internetowe materiały mogą stanowić uzupełnienie dla książek. Poszukiwano również plików PDF z kompendium wiedzy dla początkujących, które kiedyś były dostępne na Elektroda.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA