logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozpoznać program do centralki VOILA a VOILA PLUS? Funkcja przełącznika?

Michal_O 01 Sty 2004 19:14 6036 12
  • #1 458007
    Michal_O
    Poziom 15  
    Ocena: 43
    Witam.
    Kilka dni temu próbowałem połączyć się z centralką VOILA przy pomocy laptopa i kabla zbudowanego na bazie MAX232 - kabel działa bez problemów z sterownikiem Leonardo.
    Niestety nie udało mi się połączyć. :beksa:
    Mam program - jest to 1 plik. Czy programy do VOILA i VOILA PLUS są te same? Wydaje mi się, że nie.
    1. Jak więc rozpoznać czy program na laptopa jest do VOILA czy też VIOLA PLUS ??? :hmm:
    2. Co to i do czgo słuzy ten "tajemniczy" przełącznik jak na zdjęciu ??? :hmm:

Dzięki za info. :cool:

Jak rozpoznać program do centralki VOILA a VOILA PLUS? Funkcja przełącznika?
    Załączniki:
    • Jak rozpoznać program do centralki VOILA a VOILA PLUS? Funkcja przełącznika? Set18_02.jpg (55.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 716339
    Rob
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Mam tą samą centralkę Voila jak twoja na zdjęciu. Z tym że u mnie DIP-switch 1,2 jest na off, 3i4 na on. Miałem ostatnio z nią problem bo przestała mi sterować silniczkiem krokowym (zamiast niego mam teraz ręcznie regulowany zaworek). Więc próbuję ją rozgryźć.
    Ze strony www.elpigas.com dowiedziałem się tylko że przełącznik ten w jakiś sposób konfiguruje układ. Wiem też że po odłączeniu zasilania traci ona jakieś ustawienia. Poszukuje softu i rozkładu wyprowadzeń. Moje zdjęcia:
    Załączniki:
    • Jak rozpoznać program do centralki VOILA a VOILA PLUS? Funkcja przełącznika? uvs040626-010.jpg (23.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak rozpoznać program do centralki VOILA a VOILA PLUS? Funkcja przełącznika? uvs040626-001.jpg (46.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 1001346
    panjabi-mc
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam
    Nie jestem pewny do tego co pisze ale chyba obilo mi sie o uszy do zwyklej voili uzywa sie tylko testera , wiem ze napewno V+ sie programuje interfacem ale ona ma inne wyprowadzenia niz ta na zdjeciu . Pozdrawiam
  • #4 1008369
    kruczi
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    panjabi-mc napisał:
    Witam
    Nie jestem pewny do tego co pisze ale chyba obilo mi się o uszy do zwyklej voili uzywa się tylko testera , wiem ze napewno V+ się programuje interfacem ale ona ma inne wyprowadzenia niz ta na zdjeciu . Pozdrawiam

dobrze Ci się obiło
  • #5 1011566
    okruszka
    Poziom 12  
    panjabi-mc napisał:
    Witam
    Nie jestem pewny do tego co pisze ale chyba obilo mi się o uszy do zwyklej voili uzywa się tylko testera , wiem ze napewno V+ się programuje interfacem ale ona ma inne wyprowadzenia niz ta na zdjeciu . Pozdrawiam

Ja również mam taką samą centralkę, czyli Voila bez plusa.
    Też mam informację, że nie programuje się jej softem z PCeta.
    Ale dalej nie mamy jasności na temat ustawień switchy. Czy ktoś wie i mółby się podzielić wiadomościami w kwestii doczego służą poszczególne switche i w jakich konfiguracjach się je ustawia.
    A poza tym mając na uwadze sezon zimowy i możliwość częstego odłączania akumulatora aby go doładować w domu to JAKA JEST PROCEDURA PROGRAMOWANIA CENTRALKI wykorzystując diodę i jej wskazania.

Z góry dzięki za przychylność
    pozdrawiam
  • #6 1035411
    fgh98
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Witam Wszystkich,posiadam identyczną centralkę i też chciałbym dowiedzieć więcej o tych przełącznikach.
    Osobiście nie wierzę aby nie można było zajrzeć interfejsem.
    Czekam na opinie i odsyłam do ciekawej stronki //japorynen.fm.interia.pl/voila.html
    Pozdrawiam FGH98
  • #7 1070797
    ram.ram
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam ja mam taką w poldku niewiem do czego są te piny ale gazownik wzioł jakąś instrukcje i stwierdził że tylko 4 ma być na on ale wiem jak programować więc trzeba najpierw zrestartować najlepiej przez wyjęcie wtyczki po złączeniu powinna zapalić się dioda zapalamy i trzy razy gaz na moment do oporu i odpuszczamy dioda w tym czasie mruga (bodobno robi sie to po to żeby to śmieszne urządzenie poznało zakres pracy czójnika położenia przepustnicy) potym utrzymujemy obroty ok. 2000/3000 przez dłuższą chwile dioda wyrażnie mrugnie i VOILA jest zaprogramowana pużniej też mruga ale to tak ma
  • #8 1094368
    okruszka
    Poziom 12  
    ram.ram napisał:
    i VOILA jest zaprogramowana pużniej też mruga ale to tak ma

Dzięki ram.ram

Coś tam mi świtało o podkręcaniu obrotów i mruganiu diody, ale konkretnie to TY napisałeś jak ma być.

Jeszcze tylko o tych switchach musimy się dowiedzieć.

pozdrawiam okruszka
  • #9 1380931
    koonrad
    Poziom 11  
    Witam
    Dość długo szukam info na temat VIOLI, bo ostatnio mam pewne problemy z wyregulowaniem instalki. Wygląda na to że komp, rozprogamowuje się w czasie jazdy po ok 50km. Nie wiem też na ile dokładne jest programowanie "z diody" ale tak programował ostatnio gazownik. Jeżeli ktoś ma cuś nowego na ten temat to proszę o podanie.
    To co do tej pory ustaliłem to:
    -nie da się podłączyć do kompa, jest tylko programator.
    -po odłączeniu zasilania VIOLA się resetuje.
    -programowanie "na diode" wygląda jak wyżej było opisane, z tym że znalazłem też opis że powinno się to robić pod obciążeniem (w czasie jazdy), mnie się nie udało, może kwestia wprawy, efekt był taki jaki mam przy rozprogamowanym komp.
    -u mnie dioda nie świeci cały czas, tylko czasami mruga lub świeci.
    -niegdzie nie znalazłem info o położeniu przełączników, ja mam 0,0,1,1
    Pozdrawiam
  • #10 1386041
    balt
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Viola ma wyjście tylko do testera gdzie można sprawdzić wartość TPS, sondy lambda i położenie silnika krokowego. ŻADNEGO programowania z kompa nie przewiduje i nie obsługuje. Regulacja pod obciążeniem w praktyce wygląda tak:
    -wyjmij bezpiecznik od sterownika (skasuj pamięć) na jakąś minutę lub dłużej
    -włóz bezpiecznik
    -uruchom silnik na benzynie W ŻADNYM WYPADKU NIE PRZEŁĄCZAĆ NA GAZ
    -no i w trasę
    -po zagrzaniu silnika do normalnej temperatury przełącz na gaz i przejedź kawałek ze stałą prędkością (pedał przyspieszenia w jednym połozeniu) i kilka zmian obciążenia przyśpiesanie hamowanie silnikiem i potem znowu jazda ze stałą prędkością. Taki proces powinientrwać około 3-5 minut i najlepiej jest go robić na 3 lub 4 biegu. Co do switchów to jest tam na pewno konfiguracja typu TPS-u i sondy lambda, poszukam opisu jak go znajdę to wrzucę. Pozdrawiam
  • #11 1395164
    koonrad
    Poziom 11  
    Witam ponownie.
    W sobote byłem u gazownika i po przekazaniu mu moich obserwacji (autko po ok 50km od regulacji staje sie b. słabe i nie przyspiesza), podejrzewałem że resetują się ustawienia kompa gazowego-mieszanka staje się bogata - odczyt sondy w granicach 0.9V (sonda 1V). Sprawdziłem miernikiem zasilanie (było ok przy potrząsaniu kabelkiem), czyli to prawdopodobnie usterka kompa niestety. Narazie założyliśmy śrubke i mam I gen. Chciałbym jednak coś zrobić z kompem, może da się go naprawić, w sumie jest dość prosty.
    Co mogło paść?
    Może ma ktoś schemat lub link do stronki.
    Dzięki za pomoc
    Pozdrawiam
  • #12 1583147
    Paulox
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jak ktoś chce to załączam instrukcję do Voili (AEB 180)
    Załączniki:
    • voila_inst_PL.zip (1.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 4755007
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Witam
    Mam taką instalacje i chce sobie podłączyć do samochodu, skorzystałem ze schematu który zamieścił Paulox ale zostało mi jeszcze kilka kabelków i nie wiem do końca gdzie podłączyć, wdzięczny bym był za wszelką pomoc jeżeli ktoś ma rozpiskę wszystkich przewodów to proszę o jej umieszczenie lub przesłanie na maila z góry wielkie dzięki
    Dokładnie to nie wiem gdzie podłączyć kabelki od przełącznika kabel biały,brązowy, żółty i czerwony, czerwony zapewne do +12 gdyż ma bezpiecznik. jeszcze interesuje mnie do czego służy potencjometr na emulatorze i dwa przełączniki obok tego potencjometru na zdjęciu widać o co mi chodzi.
    Z tego co mi się wydaje to ten emulator jest na 6 wtrysków czy moge do niego po prostu podłączyć 4 a dwa zostawić wolne?
    Pozdrawiam Paweł Siara
    Załączniki:
    • Jak rozpoznać program do centralki VOILA a VOILA PLUS? Funkcja przełącznika? DSCF3660.JPG (32.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak rozpoznać program do centralki VOILA a VOILA PLUS? Funkcja przełącznika? DSCF3656.JPG (38.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozpoznania i programowania sterownika gazowego VOILA oraz VOILA PLUS. Użytkownicy potwierdzają, że standardowa centrala VOILA nie jest programowana z komputera, a jedynie za pomocą testera, natomiast VOILA PLUS wymaga interfejsu i ma inne wyprowadzenia. Przełączniki DIP na centrali służą do konfiguracji typu czujnika TPS i sondy lambda, jednak dokładne funkcje poszczególnych switchy pozostają nie do końca ustalone. Programowanie VOILA odbywa się poprzez procedurę z wykorzystaniem diody LED: po restarcie sterownika (wyjęcie bezpiecznika) i uruchomieniu silnika na benzynie, przełącza się na gaz i utrzymuje stałe obroty, co pozwala na automatyczne dostrojenie zakresu pracy czujnika położenia przepustnicy. Sterownik traci ustawienia po odłączeniu zasilania, co może powodować rozprogramowanie podczas jazdy. Wskazano również, że centrala VOILA ma wyjście tylko do testera do pomiaru TPS, sondy lambda i położenia silnika krokowego, bez możliwości programowania z PC. Pojawiły się także informacje o problemach z utrzymaniem stabilności ustawień i sugestie dotyczące procedury programowania pod obciążeniem. Wątek porusza także kwestie podłączenia emulatora wtrysków i funkcji przełączników na emulatorze, które pozostają częściowo nieznane.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA